Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτω από το 0,60% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου – Αρνητική απόδοση και για το ισπανικό ομόλογο

Κάτω από το 0,60% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου – Αρνητική απόδοση και για το ισπανικό ομόλογο
Η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση που παρακολουθεί ο δείκτης Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index έφθασε τα 18,04 τρισ. δολάρια την Πέμπτη 11 Δεκεμβρί
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνεται να επωφελούνται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2020 οι οποίες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση νέων κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας δημιουργούν ένα «απάνεμο» λιμάνι για την ευρωπαϊκό νότο ο οποίος αντιμετωπίζει σημαντικό βάρος δημόσιου χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Τρεις εκδόσεις ομολόγων, ύψους 3 δισ. έκαστη, και μία ακόμη των 2 δισ., θα είναι οι τέσσερις δημοπρασίες που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα στις αγορές το 2021, σύμφωνα με τη Societe Generale σε σημερινή ανάλυσή της.
Μία ημέρα μετά την ΕΚΤ η απόδοση του 10ετούς έσπασε το φράγμα του 0,60%, και έκλεισε τη συνεδρίαση στο νέο χαμηλό του 0,59%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως το 0,57%.
Η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε στο 0,02%, μία ανάσα από το μηδέν, αποτελώντας πλέον τη μοναδική πενταετία της Ευρωζώνης που δεν έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος.
Εντυπωσιακό επίσης και το γεγονός ότι η απόδοση και της 20ετίας πέρασε κάτω από το 1%, διαμορφούμενη στο 0,94%.
Στην ΗΔΑΤ ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 98 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Έως το Μάιο του 2022

Η παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα έως το Μάρτιο του 2022, παρότι δεν ανήκουν στην επενδυτική διαβάθμιση και ταυτόχρονα να αυξήσει την ποσότητα των αγορών από τα 27 δισ. στα 37 δισ. ευρώ.
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έχει αγοράσει, στο πλαίσιο πάντα του PEPP που τέθηκε σε ισχύ το Μάρτιο, ομόλογα αξίας 16,2 δισ.ε υρώ, τα οποία αναμένεται να φθάσουν έως το τέλος του έτους στα περίπου 18 δισ. ευρώ.
Με τις αγορές αυτές, η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά καλύψει τα ομόλογα ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει για εφέτος (επταετές, 10ετές, 15ετές) το ελληνικό δημόσιο.
Με τη συνέχιση των αγορών των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα έχει ενάμισι χρόνο προθεσμία για να περάσει στην επενδυτική διαβάθμιση, καθώς από το Μάρτιο του 2022 εφεξής τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται αποδεκτά.
Να σημειωθεί όπως έχει επισημάνει το BN ότι υπάρχουν εισηγήσεις στο ελληνικό δημόσιο για έκδοση 30ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 5 δισ. αντί 2,5 δισ. που συνήθως συγκεντρώνονται σε δημοπρασίες ομολόγων και με επιτόκιο 1,20%.
Υπάρχει πλήθος επενδυτικών οίκων που θεωρεί ότι η έκδοση ενός πολύ μακροπρόθεσμου ομολόγου από την Ελλάδα θα συνέβαλλε

Τα ομόλογα του Νότου

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ομόλογα του νότου, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,002%, επιβεβαιώνοντας όσους αναλυτές είχαν δηλώσει την Τρίτη, όταν η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού υποχώρησε κάτω από το μηδέν, ότι ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσει και το ισπανικό.
Σε ιστορικό χαμηλό και η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς που κινήθηκε στο -0,33%.
Στο ίδιο κλίμα και ο «πυρήνας», όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν από τρεις έως πέντε μονάδες βάσης, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλό μηνός, στο -0,643%, εν μέσω ανησυχιών για ένα δίχως εμπορική συμφωνία Brexit.

Ομόλογα με αρνητική απόδοση

Σε νέο ρεκόρ έφθασε το παγκόσμιο χρέος με αρνητική απόδοση, σε μία ένδειξη ότι η ζήτηση για ασφάλεια συνεχίζεται μέσα στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον.
Η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση που παρακολουθεί ο δείκτης Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index έφθασε τα 18,04 τρισ. δολάρια την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου
Ομόλογα αξίας περίπου 1 τρισ. δολαρίων «είδαν» την αξία τους να περνούν σε αρνητικό έδαφος αυτή την εβδομάδα, που σημαίνει ότι η απόδοση του 27% του παγκόσμιου χρέους επενδυτικής διαβάθμισης είναι αυτή τη στιγμή κάτω από το μηδέν.
Παρ’ όλα αυτά, παραμένει χαμηλότερα από το 30% που είχε φθάσει πέρυσι.
Παρά την αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 η οποία έχει στρέψει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως μετοχές και εταιρικά ομόλογα, τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και η ανησυχία ότι θα συνεχιστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρατά σταθερό το ενδιαφέρον των επενδυτών σε κρατικό χρέος.
Η αύξηση του χρέους με αρνητικό επιτόκιο από το Μάρτιο συνέπεσε και με την εξασθένηση της ισοτιμίας του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης