Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η Ισπανία, σταθερό παραμένει το outlook - Ύφεση 11,7% το 2020

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Α-» η Ισπανία, σταθερό παραμένει το outlook - Ύφεση 11,7% το 2020
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ισπανίας από τη Fitch Ratings
Σε «Α-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η πανδημία Covid-19 έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ισπανική οικονομία και στην κυρίαρχη δημοσιονομική θέση.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από την υψηλή προστιθέμενη αξία και τη διαφοροποιημένη οικονομία, τους ισχυρούς δείκτες διακυβέρνησης και την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η οικονομία της Ισπανίας θα ανακάμψει το 2021, ειδικά όταν η διάθεση εμβολίων διευκολύνει τη χαλάρωση στα μέτρα.
Η Ισπανία επωφελείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) μεγάλης κλίμακας της ΕΚΤ και τη δομή του δημόσιου χρέους της, που αποτελείται από σχετικά μεγάλες λήξεις και μετριάζει εν μέρει τους κινδύνους από υψηλότερο δείκτη χρέους.
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11,7% το 2020, για να ανακάμψει κατά 5,3% το 2021 και 6,6% το 2022, σύμφωνα με τον οίκο.
Παρά την ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2022 το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ θα εξακολουθεί να είναι 0,9% χαμηλότερο από το επίπεδο του 4ου τριμήνου του 2019.
«Η ικανότητα απορρόφησης κεφαλαίων από την ΕΕ ήταν ιστορικά χαμηλή, υποδηλώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τα οφέλη ανάπτυξης της χρηματοδότησης NGEU.
Ωστόσο, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση αποδίδει σημαντική πολιτική αξιοπιστία στην αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων NGEU, και αυτό θα μπορούσε να προωθήσει προσπάθειες για την υπέρβαση των θεσμικών περιορισμών που παρεμπόδισαν την απορρόφηση.
Οι αυξήσεις της ανεργίας περιορίστηκαν φέτος από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ιδίως με την ευρεία επέκταση των προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας.
Ο συνδυασμός κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των περιορισμών στην υγεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα, της απότομης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας και των αυτόματων σταθεροποιητών θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση του δημόσιου ελλείμματος φέτος.
Αναμένουμε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 11,7% του ΑΕΠ για φέτος, από 2,9% το 2019.
Αναμένουμε ότι το έλλειμμα να μειωθεί ξανά το 2021 και το 2022, στο 9,6% και 7,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί από 95,5% στα τέλη του 2019 σε 118,6% φέτος και κορυφώνεται στο 121,7% τον επόμενο χρόνο πριν μειωθεί στο 120,5% το 2022. (…)
Ταυτόχρονα, ο πολιτικός κίνδυνος και η αβεβαιότητα παραμένουν γύρω από την επίλυση της πολιτικής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας για επιδίωξη ανεξαρτησίας.
Οι εκλογές για το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου», υπογραμμίζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης