Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία επικρίνει την Ελλάδα και την Frontex για κακομεταχείριση μεταναστών

Η Τουρκία επικρίνει την Ελλάδα και την Frontex για κακομεταχείριση μεταναστών
Οι τούρκοι κατηγορούν την Ελλάδα αλλά και την Frontex για τους μετανάστες
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας επέκρινε την Ελλάδα για κακομεταχείριση των μεταναστών.
Συγκεκριμένα επέκρινε την ελληνική ακτοφυλακή για κακομεταχείριση μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.
Σε μια δημοσίευση στο Twitter που απευθύνεται στον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη παρουσιάζοντας video που έδειχνε την ελληνικό ακτοφυλακή να αναγκάζουν δύο πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να επιστρέψουν τουρκικά χωρικά ύδατα.
«Οι μονάδες ακτοφυλακής σας αυξάνουν καθημερινά τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση» είπε ο τούρκος υπουργός εξωτερικών επισημαίνοντας στο video ότι  μερικοί από τους μετανάστες χτυπήθηκαν σοβαρά από τις ελληνικές αρχές.
Εν τω μεταξύ, η τουρκική ακτοφυλακή (ShGK) εξέδωσε το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020 δήλωση σχετικά με συνολικά 28 μετανάστες που διασώθηκαν σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις.

Δύο περιστατικά

Σύμφωνα με τη δήλωση, 17 μετανάστες, αποτελούμενοι από γυναίκες και παιδιά, διασώθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου από ένα βυθισμένο σωσίβιο σκάφος αφού είχαν μείνει  σε ένα νησί για δύο ημέρες.
Οι μετανάστες δήλωσαν ότι είχαν βρεθεί στο Φαρμακονήσι περίπου 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) νοτιοδυτικά του Didim στην επαρχία Aydın της Τουρκίας, για δύο ημέρες. Στη συνέχεια συνελήφθησαν στο νησί από ελληνικές δυνάμεις και μεταφέρθηκαν σε ελληνικό ακτοφυλάκιο σε δύο ομάδες, χωρίζοντας γυναίκες και παιδιά από άντρες. Ενώ οι άνδρες χτυπήθηκαν και κρατήθηκαν στο πλοίο, γυναίκες και παιδιά έμειναν σε μια σωσίβια λέμβο στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Κατά την Τουρκία «διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες ήταν βαριά χτυπημένοι και υπήρχαν κάποιες ουλές στο σώμα τους.
Επίσης, από τις δηλώσεις τους τα λεφτά τους, τα κινητά τηλέφωνα και άλλα πολύτιμα υπάρχοντα τους τα πήραν.
Η Τουρκία και η Ελλάδα υπήρξαν βασικά σημεία διέλευσης για τους μετανάστες που στοχεύουν να περάσουν στην Ευρώπη.
Η Τουρκία κατηγόρησε την Ελλάδα για μεγάλης κλίμακας σχέδιο να επιστρέψει και με συνοπτικές διαδικασίες να απελάσει μετανάστες κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η εμπλοκή της Frontex

 Έχουν τεκμηριωθεί τουλάχιστον έξι περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν μονάδες Frontex σε ανατροπές σκαφών κοντά στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου μεταξύ 28 Απριλίου και 19 Αυγούστου.
Ενώ η μεθοριακή υπηρεσία της ΕΕ απαιτείται για τη διάσωση των μεταναστών, τα πλοία της Frontex που περιπολούν την περιοχή δημιούργησαν μεγάλα κύματα, εξαναγκάζοντας τα φουσκωτά σκάφη, να επιστρέψουν στις τουρκικές ακτές.
 Ένα αεροσκάφος Frontex αποδείχθηκε επίσης ότι είδε μετανάστες, οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια στη θάλασσα, αλλά δεν τους διέσωσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης