Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στο Brexit, ο DAX στο +1,3% - Τα futures της Wall +0,8%

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στο Brexit, ο DAX στο +1,3% - Τα futures της Wall +0,8%
Η στερλίνα, ενισχύεται άνω του 1%, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών του Λονδίνου
Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απόφαση να παραταθούν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες για μια συμφωνία.
Οι ηγέτες των δύο πλευρών αποφάσισαν να παρατείνουν τις συνομιλίες πέραν της προθεσμίας της Κυριακής σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για εμπορικές συναλλαγές ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων, που αυτή τη στιγμή δεν υπόκεινται σε δασμούς και ποσοστώσεις.
Η στερλίνα, ενισχύεται άνω του 1%, ασκώντας πιέσεις στις μετοχές των εξαγωγικών εταιριών του Λονδίνου που αντλούν τα έσοδά τους σε δολάρια.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται 1,3% στις 13.280 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 6.574 μονάδες.
Στις 5.547 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 1,2%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 1,2% στις 21.965 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1,8% στις 8.207 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,7%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,6 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Astrazeneca σημειώνει πτώση 5%, μετά την εξαγορά της Alexion Pharmaceuticals έναντι 39 δισ. δολαρίων.
Στο μέτωπο της πανδημίας,
σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη των εμβολιασμών – ενδεχομένως και εντός της ημέρας – είναι ΗΠΑ και Καναδάς, οι οποίες μετά τη Μ. Βρετανία, θα συμπεριληφθούν στις πρώτες χώρες της Δύσης που θα έχουν χορηγήσει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στους πολίτες τους, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους της φονικής επιδημίας.
 Στις ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει η τεράστια επιχείρηση διανομής των εμβολίων σε όλες τις Πολιτείες με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν πως ακόμα και σήμερα 14/12 είναι πολύ πιθανό να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα παραλάβουν έως τα τέλη του 2020, 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και ότι θα καταφέρουν να εμβολιάσουν περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνους έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, έτοιμος για να αρχίσει τους εμβολιασμούς εντός της ημέρας είναι και ο Καναδάς, όπου και παρελήφθησαν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα παραλάβει 30.000 δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα φτάσουν τις 249.000 έως τα τέλη του Δεκεμβρίου.

Επιφυλάξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη για το εμβόλιο

Και ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Μ. Βρετανία, Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ είναι πλέον γεγονός, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις έχουν έναν ακόμα μεγάλο σκόπελο να ξεπεράσουν.
Τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που διατυπώνει ένα αρκετά σημαντικό μέρος τόσο των Αμερικάνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να το κάνουν, γεγονός που με τη σειρά του είναι ικανό να τινάξει «στον αέρα» κάθε σχεδιασμό για μια σταδιακή επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό πως δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, δείχνει ότι το 35% των γυναικών στις ΗΠΑ «δεν ενδιαφέρεται πολύ» ή «καθόλου» να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με το 55% που λέει ότι ενδιαφέρεται «πολύ» ή «κάπως» να εμβολιαστεί.
Αντιθέτως, το 68% των ανδρών δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί, ενώ συνολικά το 61% δήλωσε ότι είναι ανοικτό στον εμβολιασμό.
Επιφυλακτικοί όμως είναι και οι Ευρωπαίοι.
Δημοσκόπηση της Ipsos Mori, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Γάλλοι (46%) δηλώνουν ότι θα αρνηθούν να εμβολιασθούν, ενώ το ίδιο υποστηρίζουν και περισσότεροι από το 40% των Πολωνών και των Ούγγρων.
Πάντως, οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην κανονικότητα, εάν δεν εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού - τουλάχιστον το 70% -, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία που θα «αδρανοποιήσει» την ισχύ του ιού.

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές της Ασίας

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις στις αγορές της Ασίας, με τους δείκτες να καταγράφουν μεικτά πρόσημα.
Στο Τόκιο, η αγορά έκλεισε με άνοδο, καθώς το κλίμα βελτίωσε έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας,κατά την οποία η εμπιστοσύνη των βιομηχανιών αυξήθηκε για δεύτερο τρίμηνο.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,2% στις 3.717 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,30% στις 26.732,44 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 0,48% στις 1.790,52 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 0,44% στις 26.389 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 0,7% στις 3.369 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,4% στις 46.290 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης