Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μόνο με μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης

Scope: Μόνο με μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης
Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ λειτουργεί ως βάση για μια ευνοϊκή τιμολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να μεγιστοποιήσει το όφελος των κονδυλίων της ΕΕ καθώς η οικονομία αγωνίζεται να εξέλθει της ύφεσης.
Αυτό αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη από ό, τι αναμενόταν, μετά και τα περαιτέρω μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού που αναστέλλουν την ανάπτυξη του δεύτερου εξαμήνου.
Πλέον η πίεση στην κυβέρνηση να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της, αυξάνεται.
Η Scope Ratings έχει αναθεωρήσει τις οικονομικές της προβλέψεις για την Ελλάδα (BB / Positive) σε ύφεση -10% του ΑΕΠ το 2020, πιο σοβαρή από το -8% στις προηγούμενες προβλέψεις της, ώστε να αντικατοπτρίζει την αδύναμη τουριστική δραστηριότητα το τρίτο τρίμηνο και το δεύτερο lockdown από τον Νοέμβριο.
Η οικονομία ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο κατά μόλις 2,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες - καταγράφοντας το βραδύτερο ρυθμό στην ΕΕ - μετά από συρρίκνωση του δεύτερου τριμήνου κατά 14%, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της οικονομίας από τις τουριστικές εισπράξεις κατά τη θερινή περίοδο.

Στο 4% η ανάπτυξη το 2021

«Για το 2021, αναμένουμε μια σχετικά ήπια ανάκαμψη περίπου 4% μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων Covid-19 φέτος - ωστόσο πολλά εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα και ευρέως μπορούν να κυκλοφορήσουν τα νέα εμβόλια τους επόμενους μήνες και πώς αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες αφίξεις τουριστών», αναφέρει ο Jakob Suwalski, επικεφαλής ανάλυσης στην Scope.
«Μακροπρόθεσμα, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να προσελκύσει περισσότερες ξένες και εγχώριες άμεσες επενδύσεις», αναφέρει ο Suwalski.
«Τα χαμηλά ποσοστά επενδύσεων στο 12% περίπου του ΑΕΠ το 2019 έναντι του μέσου όρου της ΕΕ στο 22% συνεχίζουν να περιορίζουν το οικονομικό δυναμικό της Ελλάδας.
Η κρίση παρέχει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει αποτελεσματική χρήση της στήριξης της ΕΕ, με τη συμφωνία για τα κεφάλαια Ανάκαμψης της ΕΕ που ξεκλείδωσε πρόσφατα, για την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων», προσθέτει ο Suwalski.

Ο ρόλος των τραπεζών

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ιδιωτικά μέσα χρηματοδότησης της ανάκαμψης περιορίζονται από το χαμηλό εγχώριο ποσοστό αποταμίευσης της χώρας και τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) των τραπεζών.
Πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν σημειώσει πρόοδο με την ενσωμάτωση ιδιωτικών και εταιρικών καθεστώτων αφερεγγυότητας.
Ένας νέος κώδικας αφερεγγυότητας θέτει τώρα τον ελληνικό νόμο περί αφερεγγυότητας σε ένα πλαίσιο και τον ευθυγραμμίζει με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Αυτό θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν ταχύτερα 60 δισ. ευρώ παλαιών NPLs.
Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η κρίση θα μπορούσε να προσθέσει έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ νέων NPL.
«Από τον Σεπτέμβριο, 20 δισ. ευρώ ελληνικών τραπεζικών δανείων υπόκεινται σε αναστολή πληρωμής και μέρος αυτών θα ταξινομηθεί ως μη εξυπηρετούμενα το 2021, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την περαιτέρω εποπτική καθοδήγηση», αναφέρει ο Suwalski.
Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω προόδου στις τιτλοποιήσεις μέσω του Hercules Asset Protection Scheme, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των NPLs όταν οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες κάνουν χρήση του εργαλείου.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για την πανδημία της ΕΚΤ - το οποίο επεκτάθηκε στα 1,85 τρισ. ευρώ μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 - λειτουργεί ως βάση για μια ευνοϊκή τιμολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων τις προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων μέσω του Ηρακλή, αναφέρει η Scope.

Η έκθεση Πισσαρίδη

Παρά τις επίμονες τραπεζικές προκλήσεις, η Scope βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να στηριχθούν οι πολύ αναγκαίες επενδύσεις.
Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Πισσαρίδη παρέχει ένα μη δεσμευτικό 10ετές οικονομικό σχέδιο που επικαλύπτεται με το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον τρόπο χρήσης σημαντικών επιχορηγήσεων και δανείων της ΕΕ αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ, ή 17% του ΑΕΠ του 2019, από το 2021.
«Η έμφαση στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, στις επενδύσεις σε υποδομές, στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής αγοράς ακινήτων και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ανοίγοντας την οικονομία σε περισσότερο ξένο ανταγωνισμό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει ο Julian Zimmermann, αναλυτής στη Scope.

Η μεγάλη πρόκληση

Μια σημαντική πρόκληση που σχετίζεται με την πίστωση για τις ελληνικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα θα είναι η έγκαιρη διάθεση πόρων της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει απορροφήσει περίπου 7 δισ. ευρώ από τα 12 δισ. των διαρθρωτικών ταμείων από τον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, με ποσοστό απορρόφησης 62% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 49%.
Ενώ είναι πάνω από το μέσο όρο, πρέπει ακόμη να καταβληθούν 5 δισ. ευρώ.
Αλλά με 15 δισ. ευρώ διαρθρωτικών κεφαλαίων από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ του 2021-2027 επιπλέον των κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης που πρόκειται να διατεθούν, η κυβέρνηση έχει περίπου 50 δισ. ευρώ ή το 27% του ΑΕΠ, για να διοχετεύσει σε projects υψηλού αντίκτυπου στα επόμενα χρόνια, που αποτελεί σημαντική πρόκληση για ττις αρχές.
«Όπως προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη, η σαφέστερη ιδιοκτησία των έργων και οι περαιτέρω βελτιώσεις των διοικητικών ικανοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για μια πιο μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τα ταμεία της ΕΕ», αναφέρει ο Zimmermann.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης