Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Πρόστιμα έως 10% του τζίρου τους σε Google, Amazon και Apple εάν παραβιάσουν τους κανόνες ανταγωνισμού

ΕΕ: Πρόστιμα έως 10% του τζίρου τους σε Google, Amazon και Apple εάν παραβιάσουν τους κανόνες ανταγωνισμού
Οι «ψηφιακοί γίγαντες» απαγορεύεται να κάνουν χρήση των δεδομένων που συλλέγουν από εταιρείες για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - Στις 15 Δεκεμβρίου 2020 η ανακοίνωση των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών
Οι «κολοσσοί» του κλάδου της τεχνολογίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τεράστια πρόστιμα, ακόμη ύψους του 10% των εσόδων τους εάν δεν συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι θα παρουσιαστούν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με προσχέδιο νέας ενωσιακής νομοθεσίας το οποίο δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg (14/12).
Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν ανάλογους κινδύνους περιλαμβάνουν τις Google, Amazon και Apple και θα απαγορεύεται πλέον να κάνουν χρήση οποιονδήποτε δεδομένων συλλέγουν από εταιρικούς χρήστες/πελάτες τους, είτε για να τους ανταγωνίζονται είτε για παρουσιάζουν τις υπηρεσίες που οι ίδιες παρέχουν πιο ψηλά σε λίστες αναζητήσεων.
Εταιρεία η οποία «θα παραβιάζει συστηματικά» τις νέες υποχρεώσεις θα λαμβάνει εντολή από την Κομισιόν να προχωρεί σε δομικές και συμπεριφορικές αλλαγές, μεταξύ άλλων να αποεπενδύει από συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας.
Εκείνες οι εταιρείες, δε, οι οποίες θα έχουν τιμωρηθεί με πρόστιμο τρεις φορές μέσα σε μία πενταετία θα θεωρούνται συστηματικά μη συμμορφούμενες.

Οι εταιρείες - κλειδοκράτορες

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των Google, Apple και Amazon δεν ήταν άμεσα
Ο νέος Νόμος περί Ψηφιακών Αγορών θα έχει ως στόχο του τις εταιρείες - "κλειδοκράτορες", όπως αυτές ορίζονται με βάση ορισμένα κριτήρια της ΕΕ, μεταξύ άλλων τον αριθμό των χρηστών σε εκατομμύρια και των εσόδων σε δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και την επίδραση που έχει η δραστηριότητά τους στην κοινή αγορά, αναφέρεται στο προσχέδιο.
Τα δεδομένα θα αναθεωρούνται ανά δύο χρόνια, σημειώνεται.
Το συγκεκριμένο τμήμα της νέας νομοθεσίας θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο ευρύτερου πακέτου μέτρων της ΕΕ για ζητήματα τεχνολογίας, στις 15 Δεκεμβρίου.
Η ΕΕ θα προτείνει επίσης ξεχωριστό πλαίσιο κανόνων που θα καθιστά τις πλατφόρμες υπεύθυνες σε μεγαλύτερο βαθμό για το τι αναρτούν οι χρήστες τους, με απειλή προστίμων ύψους 6% των παγκόσμιων εσόδων τους για τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις περί τρομοκρατικού λόγου, εκκλήσεων σε παράνομες πράξεις κλπ.
Ακόμη και αν η Κομισιόν εγκρίνει το προσχέδιο, θα χρειαστούν μήνες για να καταστεί νομικά δεσμευτικό, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των 27 ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης