Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Φόβοι για ύφεση στην οικονομία το 2021, εάν δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η πανδημία

Γερμανία: Φόβοι για ύφεση στην οικονομία το 2021, εάν δεν τεθεί άμεσα υπό έλεγχο η πανδημία
Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Olaf Scholz και Peter Altmaier επισημαίνουν ότι τo νέο lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου είναι μονόδρομος
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για ύφεση της γερμανικής οικονομίας το 2021, από τη στιγμή που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η κοινωνική και οικονομική ζωή στη χώρα θα επανέλθει μετά τις 10 Ιανουαρίου σε κανονικούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα με δηλώσεις του τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Olaf Scholz και Peter Altmaier επισημαίνουν ότι τo νέο lockdown έως τις 10 Ιανουαρίου είναι μονόδρομος.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz συνέκρινε την πανδημία του κορωνοϊού με την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος.
«Είναι πραγματικά μια φυσική καταστροφή αυτό που αντιμετωπίζουμε.
Είναι όπως όταν ξεσπά ο Βεζούβιος.
Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να προσπαθήσει να προστατευτεί - και αυτό ακριβώς κάνουμε», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL
Η αντιπολίτευση εξέφρασε μεν την έγκρισή της για τα αυστηρά μέτρα lockdown από την Τετάρτη (το οποίο θα λήξει σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, στις 10 Ιανουαρίου), αλλά θα επιθυμούσε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα:
Την ίδια ώρα αισιόδοξος για την σύντομη ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2021 εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier παρά το γενικό lockdown που επιβάλλεται στη Γερμανία από την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Μονόδρομος

Σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF ο Altmaier τόνισε ότι η απόφαση για το γενικό lockdown ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα δε κατάφεραν να μειώσουν τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
«Το γενικό ωήταν η απάντηση της κυβέρνησης στη πανδημία η οποία βρίσκεται εκτός ελέγχου, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο βαυαρός πρωθυπουργός
Markus Sender.
Τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων μηνών, τα οποία επηρέασαν όσο το δυνατόν λιγότερο τη Παιδεία και το λιανικό εμπόριο είχαν αρχικά θετικά αποτελέσματα.
Όπως όμως δυστυχώς και σε άλλες χώρες έτσι και στη Γερμανία τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν.
Για παράδειγμα σήμερα το πρωί βρίσκονταν περίπου στο 40% εκείνων που καταγράφηκαν τη περασμένη Δευτέρα.
Σε περίπτωση που δεν λαμβάναμε μέτρα τότε μέσα σε μερικές εβδομάδες τα νοσοκομεία της χώρας θα γέμιζαν.
Και αυτό θα είχε επιπτώσεις όχι μόνο στη κοινωνική και ιδιωτική μας ζωή, αλλά και στην οικονομία της Γερμανίας.
Οφείλαμε λοιπόν να λάβουμε αποφάσεις, μιας και τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα δεν επαρκούν για τη μείωση των κρουσμάτων».
«Όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας»

Το λιανεμπόριο

Από οικονομικής απόψεως ο μεγάλος χαμένος της επιβολής γενικού lockdown από μεθαύριο 16 Δεκεμβρίου είναι το γερμανικό λιανικό εμπόριο, το οποίο ήλπιζε σε καλούς τζίρους στην τελική ευθεία για τις γιορτές.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους για ύφεση της γερμανικής οικονομίας το 2021, από τη στιγμή που δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η κοινωνική και οικονομική ζωή στη Γερμανία θα επανέλθει μετά τις 10 Ιανουαρίου σε κανονικούς ρυθμούς.
«Είμαι πάντα πολύ προσεκτικός με προγνώσεις.
Μετά την ύφεση στο πρώτο κύμα της πανδημίας είδαμε την οικονομία να ανακάμπτει εντυπωσιακά.
Έτσι το τρίμηνο, Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, η οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 8,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι είναι εφικτή μια γρήγορη ανάκαμψη, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουμε με σύνεση στη λήψη μέτρων και με γνώμονα την στήριξη της οικονομίας.
Όπως είναι πχ. ένα γενικό lockdown που δεν θα παρατείνεται εσαεί επειδή είμαστε διστακτικοί στις αποφάσεις μας.
Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε μια νέα ύφεση.
Θα πρέπει ωστόσο να καταστήσω σαφές ότι όλα αυτά εξαρτώνται από τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων στο μέτωπο της πανδημίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης