Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Γιατί η Τουρκία απορρίπτει το σκεπτικό των κυρώσεων των ΗΠΑ για τους S-400

Daily Sabah: Γιατί η Τουρκία απορρίπτει το σκεπτικό των κυρώσεων των ΗΠΑ για τους S-400
Στις ΗΠΑ αποδίδει τις ευθύνες για το ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η τουρική εφημερίδα Daily Sabah
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις αργά τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στην Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας και στον επικεφαλής της, Ismail Demir, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σημειώνει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah (14/12).
Επιβλήθηκαν κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραύλων S-400 από τη χώρα, σημειώνει.
Υποηραμμίζεται ότι αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι στον τομέα της Άμυνας, όπως ο Mustafa Alper Deniz, ο Serhat Gençoglu και ο Faruk Yigit επίσης στοχοποιήθηκαν για το ρόλο τους στην αγορά του συστήματος S-400.
Μια άμεση απάντηση ήρθε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει την απόφαση ενώ υπενθυμίζει την άδικη στάση των ΗΠΑ καθ΄ όλη τη διαδικασία αγοράς S-400.
«Οι συνθήκες που οδήγησαν την Τουρκία να αγοράσει πυραύλους S-400 είναι πολύ γνωστές από όλους.
Από αυτή την άποψη, ο πρόεδρος Trump έχει επίσης εκφράσει την ορθή στάση της Τουρκίας πολλές φορές πριν», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, απορρίπτοντας τις κυρώσεις.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Υπογραμμίζοντας τον αβάσιμο ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι οι πύραυλοι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσφερθεί να συστήσει μια τεχνική ομάδα εργασίας με το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αντικειμενικά και ωστόσο δεν έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες επί του θέματος.
«Η επιλογή των ΗΠΑ να απορρίπτουν την πρότασή μας για την επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματίας και η επιβολή μονομερών κυρώσεων αντ ' αυτού είναι μια ανεξήγητη πράξη», συνέχισε η δήλωση και τόνισε:
«Η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την κίνηση που θα βλάψει σαφώς τους διμερείς δεσμούς»,
Η ανακοίνωση προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να υπαναχωρήσουν και να επανεκτιμήσουν την απόφασή του στο πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Demir: Δεν αλλάζουμε θέση

«Υπό την ηγεσία του προέδρου Erdogan, είμαστε προσανατολισμένοι στην πλήρη αυτονόμηση της Αμυντικής μας Βιομηχανίας.
Οποιαδήποτε απόφαση από εξωτερικό ου στοχεύει σε εμένα και το θεσμικό μας όργανο δεν θα αλλάξει τη στάση τη δικής μου ή της ομάδας μου.
Δεν θα σταματούσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε οποιοδήποτε σχήμα ή μορφή», σημείωσε ο Demir στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Οι ευθύνες των ΗΠΑ

Μια άλλη απάντηση ήρθε από τη Ρωσία, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι «η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία είναι μια ακόμη ένδειξη της αλαζονικής στάσης της χώρας έναντι του διεθνούς δικαίου».
Η τουρκική εφημερίδα σημειώνει ότι οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είχαν υποστεί ρήγμα πέρυσι λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας της Άγκυρας από την Άγκυρα, ωθώντας την Ουάσιγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Ξεκαθαρίζοντας την στάση της Τουρκίας επισημαίνεται ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ήταν η άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσει Patriot που την οδήγησαν να σε αναζητήσει άλλες λύσεις προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών σε επίπεδο τεχνολογίας.
Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Νοέμβριο 2020, ο πρόεδρος Erdogan συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Donald Trump και συμφώνησε μαζί του για τη σύσταση ομάδας εργασίας, καταλήγει το άρθρο επιρρίπτωντας τις ευθύνες στην αμερικανική πλευρά.

www.bankingnews.gr




 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης