Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές εν μέσω νέων lockdown στην Ευρώπη - Στο +0,5% ο DAX, τα futures της Wall +0,5%

Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές εν μέσω νέων lockdown στην Ευρώπη - Στο +0,5% ο DAX, τα futures της Wall +0,5%
Αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη εν όψει Χριστουγέννων
(upd) Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μεγάλες ευρωπαϊκες χώρες να προχωρούν στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, εν όψει Χριστουγέννων.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται 0,5% στις 13.295 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 6.550 μονάδες.
Στις 5.558 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 0,6%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,3% στις 21.827 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,2% στις 8.127 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,6%, με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Federal Reserve και στα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 23,7 μονάδες.
Στο μέτωπο της πανδημίας, με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεγάλη Βρετανία να έχουν ήδη αρχίσει και να προχωρούν κανονικά και με εντατικούς ρυθμούς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, εντείνονται οι πιέσεις στην Ευρώπη για την ταχύτερη έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Αντιμέτωπα με την αδυναμία τους να συγκρατήσουν το β’ κύμα της επιδημίας, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη προσανατολίζονται προς αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και προς επαναφορά των lockdown σε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβουν την εξάπλωση του ιού και να αποτρέψουν ένα τρίτο κύμα από τις αρχές του 2021.
Ήδη η Γερμανία, η οποία από αύριο Τετάρτη 16/12 μπαίνει σε αυστηρό εθνικό lockdown έως τις 10/1, ασκεί πιέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΜ) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech ταχύτερα και συγκεκριμένα στις 23/12 αντί για τις 29/12, όπως είναι προγραμματισμένο.
Πέρα όμως από τη Γερμανία, σε lockdown θα προχωρήσει και η Ολλανδία, ενώ πιθανό είναι σε αντίστοιχες αποφάσεις να οδηγηθούν η Αγγλία και η Ιταλία, ενώ σε μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες ισχύουν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Σουηδία, η οποία αν και δεν εφάρμοσε ούτε lockdown ούτε περιοριστικά μέτρα, φαίνεται πως χάνει το στοίχημα καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, με τους γιατρούς να προειδοποιούν πως πολύ σύντομα είναι πιθανό να εξαντληθούν οι κλίνες ΜΕΘ.
Αντίστοιχη πάντως είναι η εικόνα και στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 300.000 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid είναι περισσότεροι από 109.000, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα τρίμηνο δοκιμασίας του δημόσιου συστήματος υγείας που δεν έχει προηγούμενο στην έως σήμερα ιστορία του.

Βρετανία: Ρεκόρ 370 χιλ. απολύσεων στο τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2020

Απολύσεις ρεκόρ σημειώθηκαν στη Βρετανία το τρίμηνο Αυγούστου - Οκτωβρίου 2020, με το ποσοστό της ανεργίας να αυξάνεται, καθώς οι εταιρίες ετοιμάστηκαν για τη λήξη του κυβερνητικού προγράμματος επιδότησης εργασίας, το οποίο τελικά παρατάθηκε έως τους πρώτους μήνες του 2021.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 4,9%, από το 4,8% τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Ωστόσο, η αύξηση ήταν μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι, που προέβλεπαν αύξηση στο 5,1%.
Ο αριθμός των απολύσεων έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 370.000 την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου αν και υπήρξε μικρή αύξηση μόνο για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Πτώση στην Ασία

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, με τη νέα έξαρση της πανδημίας να αντισταθμίζει την αισιοδοξία από την έναρξη του εμβολιασμού στις ΗΠΑ.
Στο κόκκινο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναστείλει την επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού εν όψει της περιόδου των εορτών, εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων απόφαση που προεξοφλείται ότι θα καταφέρει πλήγμα στην ιαπωνική οικονομία.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,6% στις 3.688 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,17% στις 26.687,84 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,47% στις 1.782,05 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 0,7% στις 26.207 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε οριακή μεταβολή -0,07% στις 3.367 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,14% στις 46.316 μονάδες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης