Διεθνή

Ανατροπή μετά τις πιέσεις Merkel - Στις 21/12 η απόφαση της ΕΕ για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - Κομισιόν: Εντός του 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί

Ανατροπή μετά τις πιέσεις Merkel - Στις 21/12 η απόφαση της ΕΕ για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech - Κομισιόν: Εντός του 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου για να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό
Στις 21 Δεκεμβρίου -και όχι στις 29 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο- αναμένεται τελικά το πράσινο φως από την ΕΕ για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για τον κορωνοϊό.
Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις Ευρωπαίων ηγετών και ειδικά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσει για τη χρήση του εν λόγω εμβολίου.
Η απόφαση έγκρισης θα ληφθεί οκτώ μέρες νωρίτερα από τον προγραμματισμό που είχε εξαγγείλει ο Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ.
«Μετά την παραλαβή χθες το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η CHMP από την εταιρεία (σ.σ.: Pfizer / Biontech) κι εν αναμονή του αποτελέσματος της αξιολόγησής της, έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση της CHMP για τις 21 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί (σ.σ.: η έγκρισή του) εάν είναι δυνατόν. Η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα διατηρηθεί εάν χρειαστεί», αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Οργανισμού, «ο ρυθμός προόδου εξαρτάται από μια αξιόπιστη και πλήρη αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας και καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα πρόσθετων πληροφοριών από την εταιρεία για να απαντήσει σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης».
«Η Επιτροπή CHMP θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή της το συντομότερο δυνατό χρονικό σημείο και μόνο όταν τα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι αρκετά ισχυρά και πλήρη για να προσδιορίσουν εάν τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων του», σημειώνεται.
«Μόλις η CHMP συστήσει άδεια κυκλοφορίας, η Κομισιόν θα ακολουθήσει γρήγορα τη διαδικασία λήψης αποφάσεών της με σκοπό τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας με ισχύσε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ εντός ημερών», τονίζει ο ΕΜΑ.
 
Von der Leyen: Εντός του 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.
«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης