Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

O πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης στο 22ο Ετήσιο Capital Link Invest In Greece Forum

tags :
O πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης στο 22ο Ετήσιο Capital Link Invest In Greece Forum
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum
Με κεντρικό θέμα “Greece – Looking Ahead With Confidence”, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και εξαιρετική συμμετοχή το Ετήσιο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο 22nd Annual Capital Link Invest in Greece Forum “Greece – Looking ahead with Confidence” την Τρίτη 15 & την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, 2020 ως ψηφιακό συνέδριο, σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και μεγάλες Διεθνείς Τράπεζες και Οργανισμούς, καθώς επίσης και με την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής και χρηματοοικονομικής κοινότητας.
Έχοντας πλέον εξελιχθεί σε ένα θεσμό για την παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών που εμφανίζονται στην Ελλάδα, το Συνέδριο συγκέντρωσε εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς έφερε σε επαφή πλήθος διεθνών επενδυτών, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών, τεχνοκρατών και πολιτικών αξιωματούχων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.
Η Ψηφιακή μορφή του Συνεδρίου έδωσε τη δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης σε ένα παγκόσμιο κοινό.
Το Capital Link Invest in Greece Forum μέσα από την πορεία των 22 συναπτών ετών που διοργανώνεται, έχει επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια προβολής της Ελλάδος στο διεθνές επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό.
Ειδικότερα, φέτος, με διάρκεια 2 ημερών, 33 Ενότητες και 112 Ομιλητές, το Συνέδριο σκιαγράφησε με τρόπο ολοκληρωμένο, έγκυρο και διεισδυτικό τις τελευταίες εξελίξεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικών & Επενδυτικών Ευκαιριών στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, προβάλλοντας επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε κύριους κλάδους και τομείς της οικονομίας καθώς και το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στροφή της οικονομίας σε ένα νέο, βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα του αύριο, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ως επενδυτικός προορισμός.
Στο φετινό Συνέδριο ο κάθε Υπουργός έκανε μια ομιλία για τον τομέα του και στη συνέχεια ακολούθησε πάνελ με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών, τόσο Ελληνικών, όσο και Αμερικανικών που επενδύουν στην Ελλάδα.
Το κεντρικό θέμα όλων ήταν η προσέλκυση επενδύσεων που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επανέναρξη της οικονομίας.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σχετικά με τις 12 πρωτοβουλίες για τη στήριξη της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε ως «12 βήματα αυτοπεποίθησης», και «γέφυρες που θα περάσουν την Ελλάδα και τους Έλληνες από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας», το Capital Link Invest in Greece Forum πραγματοποιήθηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα σε ένα ευρύτερο και ιδιαίτερα στοχευμένο κοινό, να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Η ατζέντα, τα θέματα και η δομή του Συνεδρίου διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε να ενημερώσουν και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των διεθνών επενδυτών καθώς συνδυάζουν την ελληνική και την αμερικανική κυβερνητική προοπτική, με την προοπτική των στελεχών του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών χρηματοδοτών και των διεθνών επενδυτών.

O Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης,
απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα της Κυβέρνησης προς τους Επενδυτές


Αγαπητοί φίλοι,
Κυρίες και κύριοι,

Πριν από περίπου ένα χρόνο στην ομιλία μου στο 21ο Ετήσιο Capital Link, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το μέγεθος και τη φύση των προκλήσεων που θα αντιμετώπιζε ο κόσμος. Προκλήσεις που οδήγησαν την Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο να πραγματοποιήσουν σημαντικές προσαρμογές για να περιορίσουν τις πολύπλευρες συνέπειες αυτής της πανδημίας.
Η κορυφαία βραχυπρόθεσμη προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσω να διασφαλίζω ότι διατηρούμε ζωντανή την εργασία και ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να περάσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και με βάση αυτό είμαι βέβαιος ότι μόλις ανακάμψουμε, η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας δεν θα έχει υποστεί σοβαρή ζημιά.
Ωστόσο, παρά την αναταραχή του 2020 και όλα όσα ήρθαν με αυτό, το κύριο επιχείρημα που ανέπτυξα πέρυσι δεν είναι λιγότερο σχετικό. Εκλεχθήκαμε πάνω σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε τη χώρα. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ελλάδα αξίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας χάραξης πολιτικής. Και είμαι βέβαιος ότι καθώς η πανδημία υποχωρεί, τελικά η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό των νικητών, έχοντας μια γρήγορη ανάκαμψη, η οποία θα τροφοδοτείται από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Η πανδημία δημιουργεί επίσης ευκαιρίες. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα: αν έχει δείξει κάτι, είναι ότι η αποκεντρωμένη και απομακρυσμένη εργασία είναι εδώ για να μείνει. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά μέρη για να ζει κάποιος, που να συνδυάζουν το σύνολο των πλεονεκτημάτων που έχει η Ελλάδα. Μια χώρα ευλογημένη με φυσική ομορφιά και μια κυβέρνηση που είναι επικεντρωμένη στην προσέλκυση διεθνούς κεφαλαίου.
Μετά από μείωση του εταιρικού εισοδήματος και τη φορολογία του εταιρικού μερίσματος, τώρα μειώνουμε τη φορολογία της μισθωτής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης. Παρουσιάζουμε επίσης μια σειρά φορολογικών κινήτρων για Έλληνες της διασποράς και ξένους, οι οποίοι επιλέγουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Έχουμε ένα σημαντικό διεθνές ανθρώπινο δυναμικό που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές μας προοπτικές.
Όταν πρόκειται για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων για επενδύσεις, έχουμε λάβει αποφασιστικά μέτρα για να μειώσουμε το βάρος για τις επιχειρήσεις, απλοποιώντας τις άδειες και αφαιρώντας τα εμπόδια που τις εμποδίζουν από το να κάνουν αυτό που προορίζονται: τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών.
Πολλές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται επίσης στο σχέδιό μας για να επωφεληθούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έργα που αποτελούν την πρότασή μας αποσκοπούν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού, καθώς και την διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η ελληνική πρόταση ήταν μια από τις πρώτες που υποβλήθηκαν και έλαβε πολλά θετικά σχόλια.
Μάλιστα θεωρείται από ορισμένους ως ένα πρότυπο για τα άλλα κράτη μέλη. Η Ελλάδα ξεπερνά τον εαυτό της. Και χαίρομαι που το RRF (Resilience & Recovery Fund) εγκρίθηκε επιτέλους στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ταυτόχρονα, προτείνουμε μια ατζέντα χωρίς αποκλεισμούς που αντιμετωπίζει πολλά από τα ζητήματα που ουσιαστικά αποτελούσαν τη βασική αιτία της οικονομικής κρίσης. Θέματα όπως η ανισότητα του εισοδήματος, πώς γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, πώς διασφαλίζεται ότι ανταμείβεται η αξιοπρέπεια της εργασίας.
Η ψηφιοποίηση παραμένει στην πρώτη γραμμή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Μέσα από σχολαστικές προσπάθειες που ξεκίνησαν πριν από την πανδημία και επιταχύνθηκαν έκτοτε, απλοποιούμε και ψηφιοποιούμε πολλές υπηρεσίες και διαδικασίες που απαιτούσαν φυσική επαφή. Η ψηφιοποίηση του κράτους είναι το βασικό μέσο για την άρση των εναπομενόντων εμποδίων και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Μια ψηφιακή εκπαίδευση εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους.
Η διαδικασία καθαρισμού των τραπεζών μας, έχει προχωρήσει αρκετά και το πρόγραμμα «Ηρακλής» επιτυγχάνει τη μείωση των επισφαλών δανείων. Η δημοπρασία 5G μας είναι έτοιμη και το 5G θα λειτουργήσει πολύ σύντομα σε μεγάλες πόλεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με το σχέδιό μας για τον τερματισμό της εξάρτησης από τον λιγνίτη να βρίσκεται σε εξέλιξη και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παρέχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς. Η Ελλάδα έχει αναφερθεί ως μια αυξανόμενη ήρεμη δύναμη με υψηλούς στόχους. Παρά την πανδημία, οι ξένες άμεσες επενδύσεις εισρέουν. Η Microsoft επέλεξε την Ελλάδα για να αναπτύξει μια περιοχή κέντρων δεδομένων. Η Volkswagen ξεκινά ένα πιλοτικό έργο για έξυπνη κινητικότητα και ηλεκτρικά οχήματα σε ένα από τα νησιά μας. Και η Pfizer, όντας εντυπωσιασμένη από τη δεξαμενή του ανθρώπινου δυναμικού, πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει έναν δεύτερο κόμβο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Κυρίες και κύριοι, είναι αναμφισβήτητο ότι οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, περνούν δύσκολους καιρούς. Και παρά τη στοχευμένη δημοσιονομική απάντηση που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας και των επιχειρήσεων, η πλειοψηφία και σίγουρα οι πιο ευάλωτοι επηρεάζονται σοβαρά από την πανδημία. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι μόλις το ξεπεράσουμε, η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη και μακροχρόνια. Και καλούμε την επενδυτική κοινότητα να αδράξει τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας και είμαι σίγουρος ότι οι πολυάριθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετέχουν θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν λεπτομερώς τις κυβερνητικές δράσεις για μια πιο εξωστρεφή και ευημερούσα Ελλάδα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης