Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με «όχημα» τα εμβόλια - O DAX στο +1,6%, τα futures της Wall στο +0,3%

Θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με «όχημα» τα εμβόλια - O DAX στο +1,6%, τα futures της Wall στο +0,3%
Αυξημένες είναι οι προσδοκίες για συμφωνία όσον αφορά το Brexit
Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επίσπευση της έγκρισης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου από την ΕΕ να δίνει τον τόνο, καθώς οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα Χριστούγεννα.
Αυξημένες είναι οι προσδοκίες για συμφωνία όσον αφορά το Brexit.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται 1,5% στις 13.569 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1% στις 6.575 μονάδες.
Στις 5.582 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη 1%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,7% στις 22.085 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει κέρδη 0,4% στις 8.185 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται 0,3%, με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Federal Reserve.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, εν μέσω προσδοκιών για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 22,4 μονάδες.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα είναι πιθανό να αρχίσουν να παραλαμβάνουν δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, με τους πρώτους εμβολιασμούς να προγραμματίζονται ακόμα και πριν από το τέλος του 2020, ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΜ) να επισπεύσει για τις 21/12 την έγκριση του εν λόγω εμβολίου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.
Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΟΜ, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να δοθεί η τελική έγκριση από την Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

Ενισχυμένη η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριου του 2020 - Στις 49,8 μονάδες ο δείκτης PMI

Ένα ισχυρό Δεκέμβριο έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας IHS Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών PMI αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 45,3 μονάδων που ήταν τον Νοέμβριο με στήριξη από την ισχυρή μεταποιητική παραγωγή η οποία αντιστάθμισε την αδύναμη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών.
Ωστόσο, το γεγονός ότι εν λόγω δείκτης είναι κάτω από τις 50 μονάδες συνεχίζει να δείχνει μια συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Chris Williamson από την IHS Markit σημείωσε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης κινείται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία είναι κοντά στη σταθεροποίηση μετά τις ισχυρές απώλειες τον Νοέμβριο εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η υποχώρηση του τέταρτου τριμήνου κατά συνέπεια φαίνεται πολύ λιγότερο απότομη από το πλήγμα της πανδημίας που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, αν και η εικόνα είναι διαφορετική ανά κλάδο».

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Στο +0,9% ο Hang Seng

Με ήπια άνοδο διαπραγματεύτηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με φόντο την πρόοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την έναρξη εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.
Τα κέρδη πάντως ήταν συγκρατημένα, καθώς μερίδα των επενδυτών φάνηκε να τηρεί στάση αναμονής, ενόψει των αποφάσεων της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,8% στις 3.725 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 26.757,40 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,27% στις 1.786,83 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 0,9% στις 26.442 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε οριακή μεταβολή -0,01% στις 3.366 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,6% στις 46.534 μονάδες.
Στάσιμες παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την API.
Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η τιμή του αργού πετρελαίου, στα 47,64 δολ. το βαρέλι.
Η τιμή του Brent καταγράφει οριακές μεταβολές στα 50,73 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης