Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, πανδημία, πακέτο τόνωσης και Fed στο επίκεντρο - Κέρδη +0,18% ο S&P 500, σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Νευρικότητα στις αγορές, πανδημία, πακέτο τόνωσης και Fed στο επίκεντρο - Κέρδη +0,18% ο S&P 500, σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq
Νευρικότητα στις αγορές, πανδημία, πακέτο τόνωσης και Fed στο επίκεντρο
Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 16/12 στις διεθνείς αγορές με τους επενδυτές παρακολουθούν την πρόοδο στις συνομιλίες για το πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ και αποκωδικοποιώντας τις αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.  
Στη Γηραιά ήπειρο θετικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επίσπευση της έγκρισης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου από την ΕΕ να δίνει τον τόνο, καθώς οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα Χριστούγεννα.
Αυξημένες είναι οι προσδοκίες για συμφωνία όσον αφορά το Brexit.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των συζητήσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, αλλά και την επιστροφή των lockdown σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη έξαρση.
Στις ΗΠΑ, οι ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο ανακούφισης, με την ελπίδα να μπορέσουν να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, N. Pelosi συναντήθηκε με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και τη Βουλή για αρκετές ώρες χθες το βράδυ.
Η Pelosi ανέφερε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, χωρίς ακόμα να υπάρχει συμφωνία.
Aμετάβλητη άφησε η ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής την πολιτική της, κατά την τελευταία συνάντησή της για το 2020, δεσμευόμενη, για άλλη μία φορά, θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα των εργαλείων της για να στηρίξει την οικονομία των ΗΠΑ.
Eιδικότερα, η Fed διατήρησε το εύρος του βασικού επιτοκίου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της αμετάβλητο (0% - 0,25%), επιμένοντας στη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ σημείωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έως ότου «σημειωθεί σημαντική πρόοδος» στην οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως τους τους τελευταίους μήνες η Fed έχει αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ και ενυπόθηκους τίτλους, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον μήνα.
Οι αποφάσεις της Fed για το 2020 σηματοδοτoύν πως υπάρχει η βούληση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ να δοθεί όποια βοήθεια χρειαστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 απειλήσει τον ρυθμό ανάκαμψης.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα είναι πιθανό να αρχίσουν να παραλαμβάνουν δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BioNTech τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, με τους πρώτους εμβολιασμούς να προγραμματίζονται ακόμα και πριν από το τέλος του 2020, ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΜ) να επισπεύσει για τις 21/12 την έγκριση του εν λόγω εμβολίου.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.
Μετά την έγκριση του εμβολίου από τον ΕΟΜ, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις ημέρες για να δοθεί η τελική έγκριση από την Κομισιόν, προκειμένου να αρχίσουν οι εμβολιασμοί.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΕ θα ακολουθήσει τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει τους εμβολιασμούς, την ώρα πάντως που οι επιστήμονες παγκοσμίως υποστηρίζουν πως τα εμβόλια δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να αναχαιτίσουν την επιδημία και πως αυτό που χρειάζεται είναι αφενός να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα και αφετέρου οι πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας (χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, προσωπική υγιεινή).
Ενδεικτικό άλλωστε της έντασης της επιδημίας είναι πως Γερμανία και Ολλανδία εισέρχονται από σήμερα 16/12 σε αυστηρό και καθολικό lockdown, πως το Λονδίνο εντάσσεται στην ύψιστη κατηγορία συναγερμού σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη διασπορά του ιού και πως οι ΗΠΑ αναφέρουν νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 304.000.
Πάντως και παρά τις ανησυχητικές αυτές εξελίξεις, αισιοδοξία προκαλεί το σενάριο που θέλει τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να εγκρίνουν και το εμβόλιο της Moderna (το δεύτερο που εκτιμάται πως θα αδειοδοτηθεί στις ΗΠΑ), τη στιγμή που συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη Ρωσία με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, αν και αυτό δεν έχει ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές.
Σημειώνεται πως εμβολιασμοί γίνονται και στην Κίνα, σε ευάλωτους πληθυσμούς, στους οποίους και χορηγούνται πειραματικά κινεζικά εμβόλια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,15% στις 30.154 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,18% στις 3.707 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,5% στις 12.658 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου – υποχώρησε στις 22,53 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύθηκε +1,52% στις 13.565 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, εν μέσω πιέσεων από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 1,1% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Οκτώβριο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν απώλειες 0,3%.
Η μείωση του Οκτωβρίου ήταν η πρώτη από τον Απρίλιο, όταν τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας οδήγησαν στη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, της βενζίνης, των δομικών υλικών και των τροφίμων, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,5% τον περασμένο μήνα.

Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Θετικό ήταν το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την επίσπευση της έγκρισης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου από την ΕΕ να δίνει τον τόνο, καθώς οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τα Χριστούγεννα.
Αυξημένες είναι οι προσδοκίες για συμφωνία όσον αφορά το Brexit.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας ένα ισχυρό Δεκέμβριο έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας IHS Markit.
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών PMI αυξήθηκε στις 49,8 μονάδες τον Δεκέμβριο έναντι 45,3 μονάδων που ήταν τον Νοέμβριο με στήριξη από την ισχυρή μεταποιητική παραγωγή η οποία αντιστάθμισε την αδύναμη δραστηριότητα του τομέα υπηρεσιών.
Ωστόσο, το γεγονός ότι εν λόγω δείκτης είναι κάτω από τις 50 μονάδες συνεχίζει να δείχνει μια συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Chris Williamson από την IHS Markit σημείωσε ότι «η οικονομία της ευρωζώνης κινείται καλύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία είναι κοντά στη σταθεροποίηση μετά τις ισχυρές απώλειες τον Νοέμβριο εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Η υποχώρηση του τέταρτου τριμήνου κατά συνέπεια φαίνεται πολύ λιγότερο απότομη από το πλήγμα της πανδημίας που παρατηρήθηκε στις αρχές του έτους, αν και η εικόνα είναι διαφορετική ανά κλάδο».
Στα 30 δισ. ευρώ αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο του 2020, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Τον Οκτώβριο του 2019 το εμπορικό πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 27,2 δισ. ευρώ.
Οι εισαγωγές στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν 11,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν μικρότερη πτώση, της τάξης του 9%.
Η Eurostat ανέφερε ότι, τους τελευταίους έξι μήνες, οι εξαγωγές ανέκαμψαν πιο γρήγορα από τις εισαγωγές, έτσι ώστε το εμπορικό ισοζύγιο να επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση.
Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, τον μήνα πριν από την επιβολή των περιορισμών COVID-19, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν αντίστοιχα 6,2% και 7,4%.
Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2021 και στην αναβάθμιση για το 2022, προχώρησε το Ινστιτούτο Ifo.
Ειδικότερα, για το 2020 η ύφεση εκτιμάται στο 5,1% από -5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Η ανάκαμψη το 2021 εκτιμάται στο 4,2% από 5,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Το Ifo αναμένει το γερμανικό ΑΕΠ στο +2,5% το 2022, έναντι 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
«Η ανάκαμψη καθυστερεί λόγω του πρόσφατου κλεισίματος εδώ και σε άλλες χώρες», δήλωσε  επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo.
Ως εκ τούτου η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί να φθάσει στα προ της κρίσης επίπεδά της πριν από το τέλος του 2021.
Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του «μερικού lockdown» από τις 2 Νοεμβρίου, που το Ifo εκτιμά ότι θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Μαρτίου, αλλά όχι τον αντίκτυπο από τους αυστηρότερους περιορισμούς που εφαρμόζονται από σήμερα, 16 Δεκεμβρίου, έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου.
Το Ifo εκτιμά ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν σταδιακά από τον Απρίλιο και ύστερα και θα έχουν αρθεί τελείως έως το καλοκαίρι.
Το ινστιτούτο αναμένει ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν κατά 9,7% φέτος και θα αυξηθούν κατά 8,8% την επόμενη χρονιά, ενώ προβλέπει μείωση των εισαγωγών κατά 8,7% το 2020 και αύξησή τους κατά 6,8% το 2021. Το σχετικά μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας με το βλέμμα στις ΗΠΑ - Στο +0,9% ο Hang Seng

Με ήπια άνοδο διαπραγματεύτηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, με φόντο την πρόοδο που καταγράφεται στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και την έναρξη εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.
Τα κέρδη πάντως ήταν συγκρατημένα, καθώς μερίδα των επενδυτών φάνηκε να τηρεί στάση αναμονής, ενόψει των αποφάσεων της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve).
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,8% στις 3.725 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 26.757,40 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,27% στις 1.786,83 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,9% στις 26.442 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε οριακή μεταβολή -0,01% στις 3.366 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,6% στις 46.534 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης