Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονες αντιδράσεις των αερομεταφορέων στις προτάσεις της Κομισιόν για τa slots των αεροδρομίων

Έντονες αντιδράσεις των αερομεταφορέων στις προτάσεις της Κομισιόν για τa slots των αεροδρομίων
Το καθεστώς που προτείνει η Κομισίον θα οδηγήσει σε πτήσεις με άδειες θέσεις, υποστηρίζει η IATA
Το σχέδιο της Κομισιόν να ξεκινήσει την αποκατάσταση του ανταγωνισμού όσον αφορά τα slots (τις χρονοθυρίδες) στα αεροδρόμια το 2021 αποτέλεσε αντικείμενο ισχυρής κριτικής την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη επιστροφή του φαινόμενου των πτήσεων σε άδειες θέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters.
Η αναστολή των κανόνων που διέπουν τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης σε πολυσύχναστα αεροδρόμια, που αποφασίστηκε στην αρχή της πανδημίας, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις.
Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι ανυπόμονες να δουν μια επιστροφή στους κανονικούς κανόνες που απαιτούν από τις εταιρείες να χρησιμοποιούν το 80% των slots τους ή να παραχωρήσουν ορισμένα από αυτά σε αντιπάλους τους.
Σημαντικοί φορείς των αερομεταφορών, με επικεφαλής τον οργανισμό αεροπορικών εταιρειών IATA, ανέφεραν ότι το σχέδιο της ΕΕ «δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την έκταση της συνεχιζόμενης κρίσης στις αεροπορικές μεταφορές» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους βουλευτές να παρέμβουν.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με τις προτάσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτρέπεται στις αεροπορικές να διατηρήσουν τα slots εάν κάνουν χρήση του 40% αντί του συνηθισμένου ποσοστού 80%, καθώς η αεροπορική βιομηχανία δεν έχει ακόμη γιατρέψει τις «πληγές» της από την πανδημία του κορωνοϊού, που κρατάει καθηλωμένο το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου αεροπορικού στόλου.
Τον Μάρτιο, η Κομισιόν είχε εκδώσει εξαίρεση(waiver), ώστε να αποτρέψει το ενδεχόμενο να αναγκασθούν οι αεροπορικές να πετούν με άδεια αεροσκάφη και «πτήσεις φαντάσματα» ώστε να διατηρήσουν τα πολύτιμα slots στα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με την Eυρωπαία επίτροπο Μεταφορών, Adina Valean, η πρόταση θα ανακουφίσει τους αερομεταφορές, διασφαλίζοντας αποτελεσματική λειτουργία των αεροδρομίων, αποφεύγοντας παράλληλα τις «πτήσεις-φάντασμα» και διαηρώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά.
«Οι προτεινόμενοι κανονισμοί συνεπάγονται σιγουριά για την καλοκαιρινή σεζόν του 2021, με την Κομισιόν να διασφαλίζει τις ισορροπίες, έχοντας τη δυνατότητα εφαρμογής πρόσθετων εξαιρέσεων στα ποσοστά χρήσης των slots», υπογράμμμισε η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ταξιδιωτική κίνηση το καλοκαίρι του 2021 θα κυμανθεί τουλάχιστον στο 50% των επιπέδων του 2019.
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης