Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Που καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τις εκκρεμότητες του πτωχευτικού

Που καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τις εκκρεμότητες του πτωχευτικού
Η διελκυστίνδα, τα… ξεκαθαρίσματα και οι κάτω των προβλέψεων στρατηγικοί κακοπληρωτές
Σε μια διελκυνστίδα διαπραγματεύσεων βρίσκεται το Ελληνικό Δημόσιο με τους θεσμούς για όλα τα θέματα που αφορούν ως εκκρεμότητες τον πτωχευτικό κώδικα.
Ξεκινώντας από τα μορατόρια στις συναντήσεις που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες κατέστη σαφές πως δεν υπάρξουν περαιτέρω παρατάσεις ούτε και άλλες σχετικές ερμηνίες.
Ας σημειωθεί πως το 90% των μορατορίων στη χώρα μας ελήφθη τον Απρίλιο και το Μάϊο και συνολικά τα περιθώρια για να καλυφθεί το 9μηνο που προβλέπει η EBA είναι περίπου η επέκταση για έναν μήνα.
Εξ αυτού του λόγου οι τράπεζες δουλεύουν πυρετωδώς προγράμματα σταδιακής αφύπνισης των δανείων που είναι σε μορατόρια με ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις.
Σε ότι αφορά το χρονικό ορίζοντα για τη λειτουργία του πτωχευτικού οι θεσμοί εμμένουν στην έναρξή του από 1η Απριλίου οι τράπεζες επιμένουν πως δεν θα είναι έτοίμες πριν από το Σεπτέμβριο.

Αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση αφορά τον τρόπο κατάτμησης του έργου.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα γέφυρα κατέστη σαφές από τους θεσμούς πως η όποια παράταση δεν θα σημαίνει επέκταση των 9 μηνών επιχορήγησης αλλά τη μετατόπιση του χρονικού ορίζοντα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγμτεύσεις δανειοληπτών με τράπεζες που είναι σε εξέλιξη.
Σε ότι αφορά το Νόμο Κατσέλη έχουν κατατεθεί στο σύστημα 430 αιτήσεις επικαιροποίησης ως σήμερα δηλαδή περίπου 100 αιτήσεις την ημέρα που είναι ικανοποιητικό ποσοστό και δείχνει πως οι αναμενόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν είναι πολλοί.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης