Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το ζεστό χρήμα Καϋμενάκη - Μπάκου, το ράλι του Ελλάκτωρα και η προοπτική υποβολής δημόσιας πρότασης

Το ζεστό χρήμα Καϋμενάκη - Μπάκου, το ράλι του Ελλάκτωρα και η προοπτική υποβολής δημόσιας πρότασης
Με ίδια κεφάλαια των εφοπλιστών οι αγορές στην μετοχή - Ο κίνδυνος διασυρμού της Reggeborgh και η τιμή που δεν… έχει το δικαίωμα εξαγοράς

Γιατί ανεβαίνει έντονα τις δυο τελευταίες ημέρες η μετοχή της Ελλάκτωρ;
Ύστερα απο την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη – Δ. Μπάκου (Ιnvesco Finance) o τίτλος έχει σημειώσει άνοδο πάνω απο 10% με 11%, μέσα σε δυο ημέρες.
Eγκαίρως, το bankingnews.gr, απο τις 10 Δεκεμβρίου είχε επισημάνει αυτή την προοπτική (βλέπε “γιατί διόρθωσαν οι Ολλανδοί το νομικό τους λάθος - η εμφάνιση των εφοπλιστών θα φέρει την άνοδο στην μετοχή”)       
Όπως εξηγεί πηγή από την Εθνική Τράπεζα, οι δυο επιχειρηματίες στις δουλειές τους δεν συνηθίζουν πρώτα να δανείζονται και ύστερα να κάνουν την όποια συναλλαγή επιδιώκουν.
Κατά πάγια τακτική τους, πρώτα τοποθετούν τα δικά τους κεφάλαια και ύστερα απευθύνουν αίτημα για δανεισμό – εφόσον χρειάζονται δανειακά κεφάλαια.
Παρά λοιπόν τα όσα είχαν αναφερθεί αρχικά περί επαφών με την Εθνική Τράπεζα για δάνειο, οι δυο επιχειρηματίες ξόδεψαν 17,6 εκατ. ευρώ απο τα δικά τους κεφάλαια προκειμένου να αποκτήσουν το 5% και προφανώς κατόπιν συννενοήσεων με Farallon και τους αδελφούς Καλλιτσάντση.
Συνεπώς, η στρατηγική των δυο εφοπλιστών δεν στοχεύει απλώς στην απόκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου αξίας, αλλά στην διεκδίκηση του, καθώς η αγορά του 5% αποτελεί μια δήλωση - ειδικά όταν η αντίπαλη πλευρά, σε οικονομικό επίπεδο, υπεκφεύγει εξαρχής καθώς ακολουθεί την μέθοδο παθητικών επενδυτών με στόχο ένα χαμηλότερο τίμημα.  

Προ των πυλών προαιρετική Δημόσια Πρόταση με Angel Investor τους εφοπλιστές;

 Κατέχοντας το 5% των μετοχών της Ελλάκτωρ  ή αποκτώντας και υψηλότερο ποσοστό απο τις ενεχυριασμένες μετοχές οι εφοπλιστές δύνανται να κάνουν αυτό που δεν έπραξαν απο την πρώτη στιγμή οι Ολλανδοί του Reggeborgh:
Να υποβάλλουν αρχικά μια προαιρετική δημόσια πρόταση είτε για ένα μέρος των μετοχών της Ελλάκτωρ, είτε για το σύνολο των μετοχών.
Τότε ο ορμώμενος εξ Λευκάδας εφοπλιστής Γ. Καϋμενάκης θα έχει λειτουργήσει ως Angel Ιnvestor, όπως λένε οι αγγλομαθείς.
Εφόσον προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια τότε θα “τρέξει” η περίοδος υποβολής της δημόσιας πρότασης και η έκτακτη Γενική συνέλευση των μετοχών στις 7 Ιανουαρίου μετατίθεται για νέα ημερομηνία. 
Σε καμία, όμως, από τις επενδύσεις τους οι Ολλανδοί δεν καταφέρθηκαν εναντίον των διοικήσεων των εταιρειών που διεκδίκησαν.
Αυτό ήταν το ιστορικό τους μέχρι τώρα, όπως μετέδιδαν εξαρχής φίλιες πλευρές.
Στην περίπτωση της Ελλάκτωρ, ζήτησαν αλλαγή της διοίκησης και διαχειριστικό έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ένας όρος που τέθηκε από τον κ. Λ. Μπόμπολα για τα δικαιώματα προαίρεσης ήταν ακριβώς να ζητηθεί η αποπομπή της παρούσας διοίκησης και ο διαχειριστικός έλεγχος.
Αδιάφορο είναι πάντως για τους επενδυτές εαν όντως ζητήθηκε τέτοιος όρος.    

Εάν δεν υπάρχει τιμή, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης;

Επι της ουσίας  οι επενδυτές και ιδιαίτερα της μειοψηφίας ενδιαφέρονται σε ποιά τιμή θα ασκηθούν τα δικαιώματα προαίρεσης για τις μετοχές που κατέχει ο κ. Λ. Μπόμπολας (12,5%).
Διότι αν δεν υπάρχει τιμή εξάσκησης δεν υφίσταται δικαίωμα προαίρεσης (call option).
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, απο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αρμόδια διεύθυνση της ζήτησε από τους Ολλανδούς να αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους τον χρόνο των 180 ημερών.    

Σε περίπτωση ήττας θα διασυρθεί το Reggeborgh

Η εμμονή λοιπόν των Ολλανδών να μην υποβάλλουν δημόσια πρόταση για την απόκτηση της πλειοψηφίας της εταιρείας θα κοστίσει σοβαρά σε διεθνές κύρος διότι εδώ δεν πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ Ελλήνων διεκδικητών της Ελλάκτωρ, όπως δυο χρόνια πριν, όταν η πλευρά Δ. Κούτρα - Λ. Μπόμπολα βρισκόταν απέναντι στους αδελφούς Καλλιτσάντση.
Σήμερα εξελίσσεται επίσης μια μάχη πληρεξούσιων  ή για τους αγγλομαθείς το δεύτερο “proxy fight” του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Σε περίπτωση μιας ήττας για τους Ολλανδούς της Reggeborgh, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι, το επενδυτικό fund αναμένεται να διασυρθεί απο διεθνή μέσα διότι θα έχει χάσει απο Έλληνες εφοπλιστές οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με κεφάλαια απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την εταιρία Invesco. 
Ο δε διασυρμός τους θα είναι μεγαλύτερος εαν διακριβωθεί ότι, στην διαμάχη παραβιάστηκαν μέρη της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης