Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε καθεστώς ακραίας φτώχειας 5 εκατομμύρια Αμερικανοί εάν δεν επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε καθεστώς ακραίας φτώχειας 5 εκατομμύρια Αμερικανοί εάν δεν επεκταθούν τα επιδόματα ανεργίας
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστήμιου Columbia, περίπου 1,3 εκατομμύρια παιδιά δεν θα διαθέτουν τα στοιχειώδη μέσα επιβίωσης
Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα περιέλθουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας τον Ιανουάριο του 2021 εάν το Κογκρέσο δεν επεκτείνει τα μέτρα ενίσχυσης των ανέργων τα οποία πρόκειται να λήξουν σε περίπου εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου από το Πανεπιστήμιο Columbia, όπως μεταδίδει το CNBC.
Γερουσία και Βουλή των Aντιπροσώπων προσπαθούν να επιτύχουν συμφωνία για το νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας κατά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποτρέψουν το τέλος της καταβολής των ομοσπονδιακών ενισχύσεων έως το τέλος του έτους.
Η καταβολή των επιπλέον ενισχύσεων προς τους ανέργους ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμη και εβδομάδες - εφόσον το Κογκρέσο κυρώσει το σχετικό νόμο.
Ο νόμος CARES, ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που εγκρίθηκε στις αρχές της άνοιξης, περιελάβανε δύο προγράμματα ενισχύσεων που απευθύνονταν σε 13 εκατομμύρια άτομα.
Το ένα αφορά τους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν εκτός εργασίας και τους ελεύθερους επαγγελματίες, και το άλλο προσφέρει περίπου τρεις μήνες επιπλέον ομοσπονδιακών ενισχύσεων στους ανέργους

Χωρίς εισόδημα

Χωρίς νέα δημοσιονομική παρέμβαση από το Κογκρέσο, τα προγράμματα αυτά θα λήξουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου, στερώντας οποιοδήποτε εισόδημα από αυτούς που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.
Εάν συμβεί αυτό, 4,8 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τους Megan Curran και Zachary Parolin, ερευνητές στο Κέντρο Φτώχειας και Κοινωνικής Πολιτικής του πανεπιστημίου Columbia.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα», επισημαίνουν οι επιστήμονες.
«Προκειτα για το άμεσο αποτέλεσμα της απώλειας ορισμένων από τα κρίσιμα μέτρα άσκησης πολιτικής που έχουν τεθεί σε ισχύ», συμπληρώνουν.
«Αφορά περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα και περισσότερα από 1 στα 4 - είναι παιδιά», δήλωσε η Curran.
«Οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους ζουν σε οικογένειες και η απώλεια εισοδήματος που αντιμετωπίζουν επηρεάζει ολόκληρο νοικοκυριό», σημείωσε.
Μια τετραμελής οικογένεια τοποθετείται κάτω από το όριο της φτώχειας εάν έχει εισόδημα λιγότερα από 28.000 δολ. ετησίως, ή 2.300 δολ. το μήνα, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Columbia
«Οι οικογένειες κάτω από το όριο που έχουμε θέσει δεν έχουν αρκετά χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως φαγητό, ενοίκιο και ρούχα», δήλωσε η Curran.
Διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να αναλάβουν το χρέος για να καλύψουν το κόστος της επιβίωσης, να χάσουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους εξαιτίας της έλλειψης εισοδημάτων - όλα αυτά θα δυσκολέψουν την οικονομία να ανακάμψει από το σοκ πανδημίας της, πρόσθεσε η Curran.

 Επιπλέον 8 εκατομμύρια άτομα

Ο νόμος CARES απέτρεψε την χειρότερη άνοδο της φτώχειας εδώ και 50 χρόνια. Περιλάμβανε ενισχύσεις όπως οι επιταγές των 1.200 δολαρίων και επιπλέον επιδόματα, συμπεριλαμβανομένης της επιπρόσθετης παροχής 600 δολ. που διήρκεσε έως τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα τα ποσοστά φτώχειας να μειώνονται κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.
Σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι περιελήφθησαν στις τάξεις των φτωχών μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου, σύμφωνα με ξεχωριστή μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

To πακέτο μέτρων

Εάν τα προγράμματα ενισχύσεων για τους ανέργους που λήγουν επεκταθούν έως το 2021 και συνδυάζονται με εβδομαδιαίο συμπλήρωμα 300 δολ. στα επιδόματα - ένα σενάριο γύρω από το οποίο φαίνεται υπάρχει συμφωνία - τότε 7,6 εκατομμύρια λιγότερα άτομα που θα περιέλθουν σε καθεστώς φτώχειας, σύμφωνα με την το πανεπιστήμιο Columbia.
Αυτό περιλαμβάνει πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά.
Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου υπήρξε σύγκλιση σε Κογκρέσο και Γερουσία για ένα πακέτο μέτρων ύψους 900 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης