Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ δεν είναι φούσκα, παρά τα ιστορικά υψηλά PEs

Powell (Fed): Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ δεν είναι φούσκα, παρά τα ιστορικά υψηλά PEs
Oι μετοχές πιθανώς δεν είναι τόσο υπερτιμημένες όσο εμφανίζονται να είναι, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Η Wall Street δεν είναι φούσκα παρά τα ιστορικά υψηλά PEs (τιμή / κέρδη).
Τάδε έφη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, ο οποίος σημείωσε ότι σε σχέση με τα επιτόκια απόδοσης χωρίς κίνδυνο -μια αναφορά στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου- οι μετοχές πιθανώς δεν είναι τόσο υπερτιμημένες όσο εμφανίζονται να είναι.
Φυσικά, ο Powell κάνει αυτή τη σύγκριση γιατί τον συμφέρει να μη θέλει να παρουσιάσει τη Wall Street ως… φούσκα.
«Αν ρίξετε μια ματιά στο P/E, είναι σε ιστορικά υψηλά.
Ωστόσο, σε έναν κόσμο όπου το επιτόκιο άνευ κινδύνου είναι χαμηλό για παρατεταμένη χρονική περίοδο, το ασφάλιστρο των ιδίων κεφαλαίων, το οποίο είναι η πραγματική ανταμοιβή που λαμβάνει κανείς για την ανάληψη ρίσκου αγοράζοντας μετοχές, είναι αυτό που εξετάζει κανείς» δήλωσε ο Powell.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ο λόγος P / E μιας μετοχής εκφράζει την τιμή που καταβάλλεται για μια μετοχή σε σχέση με το ετήσιο καθαρό εισόδημα ή κέρδος που κερδίζει η επιχείρηση ανά μετοχή και αποτελεί τον πιο γνωστό χρηματοοικονομικό δείκτη αποτίμησης.
Stocks still looks appealing when compared to bond yields
H απόδοση των PE στον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου είναι κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με την απόδοση των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων.
Η σύγκριση μετοχών - ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, γνωστή ως μοντέλο Fed, δείχνει πως η Wall Street είναι ως έναν βαθμό υγιής, κάτι που δεν ήταν πάλι με βάση αυτό το μοντέλο κατά τη διάρκεια της φούσκας dot.com, με τις αποδόσεις των ομολόγων να είναι μεγαλύτερες από τις αποδόσεις των μετοχών.
«Η μαφία των PE μισεί την απάντηση που έδωσε ο Powell» δήλωσε ο ο Dennis DeBusschere, επικεφαλής χαρτοφυλακίου στο Evercore ISI, προσθέτοντας:
«Είναι σαν να προσπαθείς να αλλάξεις άποψη σε έναν φανατικό».
Το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών προσφέρει μια διαφορετική εικόνα από την εστίαση στην αναλογία τιμής προς κέρδη του S&P 500.
Επί του παρόντος, ο δείκτης αναφοράς διαπραγματεύεται 29 φορές υψηλότερα από τα κέρδη.
Το 1999, ο δείκτης ξεπέρασε τον αριθμό 30.
«Βεβαίως, τα P / Es είναι υψηλά, αλλά ίσως να μην έχουν τόση σημασία σε έναν κόσμο όπου πιστεύουμε ότι το 10ετές ομόλογο θα είναι χαμηλότερο από ό, τι ήταν ιστορικά από πλευράς απόδοσης» δήλωσε ο Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης