Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ πίσω από την απαγωγή πάνω από 300 αγοριών

Νιγηρία: Η Μπόκο Χαράμ πίσω από την απαγωγή πάνω από 300 αγοριών
Με απαγωγές η Μπόκο Χαράμ «χτίζει» στρατό και με βιασμούς απαχθέντων κοριτσιών επιδιώκει τη «γέννηση» της επόμενης γενιάς τζιχαντιστών
Η εγκληματική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανέλαβε την ευθύνη της μαζικής απαγωγής περισσότερων από 300 αγοριών από ένα σχολείο στη βόρεια πολιτεία Κατσίνα της Νιγηρίας την προηγούμενη εβδομάδα, στην μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων χρόνων, αυξάνοντας τους φόβους για ένα αυξανόμενο κύμα βίας στην περιοχή.
Περισσότεροι από 330 μαθητές παραμένουν αγνοούμενοι από το Δημόσιο Γυμνάσιο της Κανκάρα, αφότου εποχούμενοι σε μοτοσυκλέτες αντάρτες της εξτρεμιστικής οργάνωσης, επιτέθηκαν με τουφέκια στο σχολείο την Παρασκευή το βράδυ απαγάγοντας τα παιδιά.
Αρκετοί από τους 600 συνολικά μαθητές που φοιτούν στο σχολείο κατάφεραν να διαφύγουν.
Αστυνομία, αεροπορία και στρατός ξεκίνησαν μια κοινή επιχείρηση διάσωσης το Σάββατο προσεγγίζοντας το κρησφύγετό τους στο δάσος Ζάνγκο / Πάουλα.
Κυβέρνηση και επιτιθέμενοι έκτοτε, διαπραγματεύονται την ασφάλεια και την επιστροφή των αγοριών, όπως έγραψε ο Garba Sehu, εκπρόσωπος του προέδρου της Νιγηρίας Mohammed Bukhari, στο Twitter.
Ωστόσο με ηχητικό μήνυμα που έστειλε ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ, Abubakar Sehau, στη Daily Nigerian ανέλαβε την ευθύνη της απαγωγής, αν και δεν έχει επαληθευθεί η αυθεντικότητά της, γιατί η δυτική εκπαίδευση είναι αντίθετη στις αρχές του Ισλάμ

Με απαγωγές φτιάχνει στρατό η Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα έχει μακρύ παρελθόν με τις μαζικές απαγωγές.
Είναι ο εύκολος τρόπος για την εγκληματική οργάνωση να χτίσει στρατό μαχητών από παιδιά που με πλύση εγκεφάλου και εκβιασμούς φτιάχνει το στρατό της.
Τον Απρίλιο του 2014 περισσότεροι από 270 μαθητές απήχθηκαν από το γυμνάσιο του Τσίμποκ στη βορειοανατολική πολιτεία του Μπόρνο.
Περίπου 100 από τα κορίτσια, λείπουν ακόμα.
Κάποια που κατάφεραν να ξεφύγουν κάνουν λόγο για αλλεπάλληλους βιασμούς, προκειμένου να υπάρξουν εγκυμοσύνες και να γεννηθούν νέοι μαχητές.
Τον Φεβρουάριο του 2014, 59 αγόρια σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης της Μπόκο Χαράμ στο ομοσπονδιακό κυβερνητικό κολέγιο Μπουύνι Γιάδι στην πολιτεία Γιόμπε.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους πρώτους μήνες του 2020, πάνω από 10.000 από το 2011, ενώ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί.
Πηγές υποστηρίζουν ότι, εάν αποδειχθεί πως η Μπόκο Χαράμ βρίσκεται πίσω από την απαγωγή, σημαίνει ότι ένα νέο κύμα θρησκευτικού εξτρεμισμού ξεκινά στη Νιγηρία.
Για περισσότερα από 10 χρόνια, οι εξτρεμιστές διεξάγουν μια αιματηρή εκστρατεία για την καθιέρωση αυστηρού ισλαμικού κανόνα, δραστηριοποιούμενοι κυρίως στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η κίνησή τους βορειοδυτικά, προς την πολιτεία Kατσίνα σημαίνει επέκταση της δράσης της οργάνωσης και προετοιμασία για περισσότερη βία ενόψει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης