Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερωτήματα για την κρυφή σύμβαση της κυβέρνησης με την αμερικανική Palantir - Απαντήσεις ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25, Homo Digitalis

Ερωτήματα για την κρυφή σύμβαση της κυβέρνησης με την αμερικανική Palantir - Απαντήσεις ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ 25, Homo Digitalis
Η σύμβαση με την Palantir δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια
Ερωτηματικά προκαλεί η εν κρυπτώ συνεργασία της κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir για τη δημιουργία κέντρου ελέγχου κρίσεων σχετικά με την πανδημία, καθώς η αντιπολίτευση εγείρει ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ 25 και το Vouliwatch έχουν ζητήσει τη δημοσιοποίηση της σύμβασης.
Αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων κατέθεσε και η οργάνωση Homo Digitalis, ζητώντας να ερευνηθεί η σύμβαση που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Palantir.
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, παρότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η ίδια η εταιρεία.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εταιρεία, συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας, «προκειμένου να τη βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων στο πλαίσιο της αντίδρασης της πανδημίας COVID-19».

Tσίπρας: Μυστική σύμβαση στα πρότυπα των αυταρχικών ηγετών

Για μυστική σύμβαση της κυβέρνησης με την εταιρία Palantir κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στα κοινωνικά δίκτυα, εγείροντας θέμα προστασίας προσωπικών δεδομένων.
«Σε μια χώρα που μετρά 3.244 νεκρούς από τις αρχές Νοέμβρη η κυβέρνησή της αγνοεί το ΕΣΥ αλλά συνάπτει εν κρυπτώ συνεργασία με εταιρίες επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και data mining.
Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής των αυταρχικών ηγετών ανά τη γη.
Δεν μπορούμε όμως να επιτρέψουμε στη δυστοπία να γίνει κανονικότητα στη χώρα μας» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων ζητά η Homo Digitalis

Η Homo Digitalis (οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων φικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με αίτημά της προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, επιζητά την άσκηση των εξουσιών έρευνας της ΑΠΔΠΧ αναφορικά με την σύμβαση που αφορά στην προμήθεια υπηρεσιών ανάλυσης δεδομένων μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Palantir Technologies Inc.
Η νομική βάση των άρθρων 57 & 58 του ΓΚΠΔ και των αρ. 13 & 15 του ν. 4624/2019, επιτάσσει στην ΑΠΔΠΧ την παρακολούθηση και την επιβολή του Κανονισμού και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας καθώς και της δίνει τη δυνατότητα στο πλαίσιο των εξουσιών έρευνας να δίνει εντολή στον υπεύθυνο επεξεργασίας και στον εκτελούντα την επεξεργασία να παράσχουν κάθε πληροφορία η οποία απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων της.
Όπως αναφέρεται από τα ίδια τα στελέχη της Palantir, από την αρχή της πανδημίας, η Palantir συνεργάζεται με την Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να της παρέχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού. Επιπλέον, η Palantir έχει υλοποιήσει μία εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να έχει μία ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η έλλειψη πληροφοριών και επαρκούς ενημέρωσης σχετικά με την συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης και την Palantir Technologies Inc. έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στα υποκείμενα των δεδομένων της Ελληνικής Επικράτειας. Συγκεκριμένα, καθώς πρόκειται για μία σύμβαση που εμπίπτει στην έννοια των Δημόσιων Συμβάσεων του ν. 4412/2016 θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αναρτήσεις και δημοσιεύσεις: είτε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος/ διακήρυξη στο Διαύγεια σε περίπτωση που απαιτείται για την συγκεκριμένη προμήθεια Διαγωνισμός, είτε στην περίπτωση απευθείας αναθέσεως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όφειλε μετά την έκδοση της απόφασης απευθείας ανάθεσης, να την δημοσιεύει άμεσα στο ΚΗΜΔΗΣ.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναρτημένες είτε στο Διαύγεια ή στο ΚΗΜΔΗΣ λεπτομέρειες σχετικά με την εν λόγω σύμβαση συνεργασίας.
Αιτήματα πρόσβασης στην εν λόγω συμφωνία έχουν υποβάλει πολιτικά κόμματα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών ενώπιον του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
Όπως γίνεται αντιληπτό, η εν λόγω συνεργασία καλύπτεται μέχρι στιγμής από μυστήριο, καθώς παρά το γεγονός ότι φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας ήδη από τον Απρίλιο του 2020,σχετικές πληροφορίες έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εν λόγω εταιρία αποτελεί μία από τις πλέον γνωστές διεθνώς στον τομέα της ανάπτυξης παρεμβατικών τεχνολογιών παρακολούθησης και ανάλυσης δεδομένων και έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με κυβερνήσεις πολλών άλλων κρατών στον τομέα της αστυνόμευσης, όπως της Γαλλίας και της Δανίας και φυσικά των Η.Π.Α. .
Εν όψει των παραπάνω, κρίνεται αναγκαία η άμεση παρέμβαση και η άσκηση των ερευνητικών εξουσιών της ΑΠΔΠΧ, καθώς διαφαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις επεξεργασίας εμπεριέχουν δεδομένα που αφορούν την κίνηση του πληθυσμού υποκειμένων εντός της Ελληνικής Επικράτειας, καθώς επίσης και δεδομένα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εξαιτίας δε της μυστικότητας που περιβάλει την εν λόγω σύμβαση μόνο η ΑΠΔΠΧ είναι σε θέση να προχωρήσει στις αναγκαίες έρευνες προκειμένου να ενημερωθεί διεξοδικά για τα είδη και τις κατηγορίες των δεδομένων που επεξεργάζονται, ώστε να καταστεί σαφές εάν εμπεριέχονται προσωπικά δεδομένα στις πράξεις επεξεργασίας που λαμβάνουν χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τα έγγραφα της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Palantir Technologies

Οποιοδήποτε έγγραφο που αφορά συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Palantir Technologies Inc, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή, 63 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί υπεύθυνη της επεξεργασίας, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, για τα ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορονοϊό COVID-19» και είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, των οποίων τα στοιχεία καταχωρούνται στο Μητρώο.
Ωστόσο, σύμφωνα με το από 7/12/2020 δημοσίευμα της ιστοσελίδας bussinesswire.com του εξωτερικού, η αμερικάνικη εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων» Palantir Technologies ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου την επέκταση της συνεργασίας της με την Ελληνική Κυβέρνηση, έπειτα από την από 3/12/2020 τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και τους συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ένα ακόμα στέλεχος της εταιρείας.
Η σύμβαση, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.
«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και συνεπώς εγείρεται μείζον ερώτημα προς το επισπεύδον Υπουργείο αν έχει ζητηθεί ως οφείλει τη σχετική γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ)», αναφέρουν οι βουλευτές που υπογράφουν την ερώτηση προς τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και προσθέτουν ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι υπότροπη σε τέτοιους είδους μυστικοπαθείς και αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προσφάτως επικαλέστηκε δωρεά στη σύμβαση με την εταιρία Cisco για την παροχή της πλατφόρμας για την τηλεκπαίδευση, χωρίς να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή όπως ζητήθηκε, αλλά και χωρίς να έχει λάβει θετική γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη υπόθεση, καθώς η εταιρεία Palantir Technologies δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξόρυξης δεδομένων (datamining) σε εταιρίες και κυβερνήσεις, ενώ στο ενεργητικό της έχει πολλές συνεργασίες που έχουν ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και εγκαθίδρυση ενός ψηφιακού ολοκληρωτισμού».

Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή:

1. Εάν έχει υπάρξει απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών, σύναψη σύμβασης και εντολές πληρωμής προς την εταιρία Palantir και τι ύψους;
Έχει υπάρξει πράξη αποδοχής δωρεάς από την εταιρία Palantir και με τι όρους;
Γιατί δεν αναρτήθηκαν σχετικά έγγραφα στη «Διαύγεια» ή το ΕΣΗΔΗΣ;
2. Με τι είδους δεδομένα και από ποιο σύστημα καταγραφής τροφοδοτείται η εταιρεία προκειμένου να μπορέσει να επεξεργαστεί προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση;
3. Η ΗΔΙΚΑ ως εκτελούσα την επεξεργασία για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας για τα ειδικών κατηγοριών δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα του «Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19», έχει διοχετεύσει δεδομένα προς την εταιρία και βάσει ποιας νομοθεσίας;
4. Η εταιρία αποθηκεύει τα δεδομένα που χρησιμοποιεί και με ποιο τρόπο τα χρησιμοποιεί;
Ποιο είναι το όφελος της συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρίας από την συνεργασία με το Ελληνικό Δημόσιο;
5. Κατά τη συνεργασία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία, τηρούνται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019.
6. Ποιο είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας επέκτασης της συνεργασίας, στην οποία αναφέρεται το δελτίο τύπου της εταιρίας; Ποιος ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής της;
7. Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι η εταιρία δεν εμπορεύεται προσωπικά δεδομένα των πολιτών που άπτονται ευαίσθητων ιατρικών στοιχείων;
8. Για ποιους λόγους επιλέχθηκε μια εταιρία που έχει κατεξοχήν συνδέσει τη δράση της, μέσω των ιδρυτών της σε μια σειρά από δεδομένα τεράστια σκάνδαλα όπως αυτό της Cambridge Analytica, που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και βοήθησαν στην εκλογή Τραμπ και στην ψήφιση του Brexit;
9. Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι τα δεδομένα πολιτών που έχει στη διάθεση της η εταιρία από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη μετά-δεδομένων (metadata) που θα αφορούν εμπορικούς, διαφημιστικούς ή και πολιτικούς σκοπούς χειραγώγησης, αντίστοιχους του σκανδάλου Cambridge Analytica;

Επίσης, ο υπουργός καλείται να διαβιβάσει στη Βουλή:

1. Οποιαδήποτε έγγραφο - ενδεικτικά συμφωνία, σύμβαση, αποδοχή δωρεάς ή άλλο -που αφορά συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας Palantir Technologies Inc.
2. Τη σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) που οφείλει να έχει ζητήσει για τη διατύπωση γνώμης σύμφωνα όσα ορίζει ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικών ∆εδομένων (GDPR) και o ν.4624/2019.

Επίκαιρη ερώτηση από το ΜέΡΑ 25

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, υπέβαλε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.
Συγκεκριμένα, κάνει αναφορά σε δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται «από την αρχή της πανδημίας» σε συνεργασία με την εταιρεία Palantir Technologies.
Ωστόσο, επειδή δεν εντοπίζει κάποια σχετική σύμβαση, και για λόγους διαφάνειας, καλεί τον Υπουργό να καταθέσει τη σύμβαση, ή τις συμβάσεις/συμφωνίες φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία Palantir Technologies.

Ποια είναι η αμερικανική Palantir

Η Palantir Technologies είναι μια αμερικάνικη εταιρία που ασχολείται με την ανάλυση, επεξεργασία, αποθήκευση και «εξόρυξη» (data-mining) δεδομένων σε όλο τον κόσμο, με βασικά τους προϊόντα τα λογισμικά Gotham και το Foundry.
Mάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt είχε αναφερθεί μέσω tweet στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την Palantir Technologies, ενώ η ίδια η εταιρεία με δελτίο τύπου είχε ενημερώσει για τη διαξεγωγή τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας, Alex Karp και το στέλεχος της Palantir, Josh Harris.

Η συμφωνία με την αμερικανική FDA

Στις 7 Δεκεμβρίου 2020, η Palantir Technologies ανακοίνωσε συμφωνία με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να βοηθήσει τις αναθεωρήσεις και τις επιθεωρήσεις φαρμάκων.
Η τριετής συμφωνία ύψους 44,4 εκατομμύρια δολάρια και θα επιτρέψει στο Κέντρο Αξιολόγησης και Έρευνας για τα Φάρμακα του FDA να χρησιμοποιήσει το λογισμικό Palantir για την ολοκλήρωση και την ανάλυση δεδομένων.
Το λογισμικό θα βοηθήσει τον οργανισμό να εγκρίνει φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών θεραπειών Covid-19, αλλά και να παρακολουθεί την ασφάλεια εξοπλισμού όπως τα απολυμαντικά χεριών.
Νωρίτερα φέτος, η FDA προειδοποίησε το κοινό ότι τα απολυμαντικά χεριών που περιέχουν μεθανόλη (μεθυλική αλκόόλη) ήταν τοξικά.
Το συμβόλαιο της FDA είναι ένα από τα δεκάδες που η Palantir έχει εξασφαλίσει με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία φέτος, η Palantir έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 100 συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες και ομάδες υγείας και κυβερνήσεων.
Η εταιρεία εδρεύει στο Ντένβερ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης