Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης

Fitch: Ισχυρή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Το πρόγραμμα Next Generation EU μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, ελλοχεύουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι, όσον αφορά την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, προσφάτως τα κράτη μέλη της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ένωσης για τη χρονική περίοδο 2021 – 2027, κάτι που προσέφερε στήριξη στην αξιολόγηση του αξιόχρεου πολλών χωρών.
Ιδιαίτερα ευνοήθηκαν οι φτωχότερες χώρες του Νότου, αλλά και εκείνες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Στις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη 2021-2022, λέει η Fitch Ratings, υποθέτουμε ότι οι χώρες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τις επιχορηγήσεις του NGEU, το οποίο θα ενισχύεται και από το τμήμα των δανείων.
Επίσης, οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν τις επιχορηγήσεις για τη χρηματοδότηση πρόσθετων δαπανών που θα διοχετευθούν σε επενδύσεις.
Ως αποτέλεσμα, η NGEU θα προσφέρει σημαντική ώθηση στη οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι επιχορηγήσεις κατευθύνονται κυρίως σε δημόσιες επενδύσεις, όπου οι πολλαπλασιαστές δημοσιονομικών δαπανών είναι υψηλοί.
Η Fitch αντιμετωπίζει τις επιχορηγήσεις NGEU ουδέτερα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές οδηγίες της Eurostat.
Την ίδια στιγμή, θα θεωρήσει τον δανεισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση επιχορηγήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος NGEU ως χρέος της ΕΕ.
Ωστόσο, εκτιμά ότι αυτό το χρέος δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις για μεμονωμένα κράτη μέλη των οποίων η δέσμευση για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης