Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kaplan (Fed Dallas): Θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων μόλις ανακάμψει πλήρως η οικονομία

Kaplan (Fed Dallas): Θα σταματήσουν οι αγορές ομολόγων μόλις ανακάμψει πλήρως η οικονομία
Ο επικεφαλής της Fed του Dallas David Kaplan σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το έκτακτο πρόγραμμα δανεισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα προγράμματα ενίσχυσης όσων βρέθηκαν εκτός εργασίας
H αμερικανική Fed θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης μέσω της νομισματικής πολιτικής όταν θα υπάρξουν ξεκάθαρα δείγματα ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανακάμψει από τις συνέπειες της πανδημίας σημείωσε σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020.
Ο Kaplan σημείωσε ότι υποστηρίζει την επέκταση του προγράμματος έκτακτου δανεισμού της Fed προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και των προγραμμάτων ενισχύσεων για όσους βρέθηκαν εκτός εργασίας εξαιτίας της πανδημίας.

Δημοσιονομικά μέτρα

Θεώρησε ευπρόσδεκτη την ψήφιση ενός νέου πακέτου δημοσιονομικών μέτρων.
Σημείωσε ότι η παρασχεθείσα μέχρι στιγμής δημοσιονομική στήριξη «ήταν ο μοναδικός τρόπος για πολλές οικογένειες να πραγματοποιήσουν δαπάνες και να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους».
To ενδεχόμενο το πακέτο των μέτρων να ανανεωθεί «θα ήταν πολύ χρήσιμο για την στήριξη των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών», η οποία με τη σειρά της βοηθά την ευρύτερη οικονομία.
Τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής της Fed ολοκληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με βάση την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης Trump.
Το Κογκρέσο συζητά επί του παρόντος ένα νέο πακέτο μέτρων τόνωσης, αλλά ακόμη τα μέτρα βρίσκονται υπό διαβούλευση.
Ο κ. Kaplan επισήμανε, επίσης, ότι, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 πιθανότατα θα καταγράφει μια επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ για το σύνολο του έτους αναμένει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 4%.
Σημείωσε ότι το ποσοστό ανεργίας από 6,7% θα μπορούσε να μειωθεί στο 5% ή και χαμηλότερα.
Ο κ. Kaplan είπε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί καθώς η οικονομία ανακάμπτει, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι οι ευρύτερες και πλέον μακροπρόθεσμες τάσεις στην οικονομία που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την τεχνολογία θα μπορούσαν να μειώσουν τους πληθωριστικούς κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης