Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιορτές με lockdown στην Ευρώπη, από 27/12 οι εμβολιασμοί – Εκστρατεία να πειστούν οι αμφισβητίες στις ΗΠΑ – Στους 1,67 εκατ. οι νεκροί

Γιορτές με lockdown στην Ευρώπη, από 27/12 οι εμβολιασμοί – Εκστρατεία να πειστούν οι αμφισβητίες στις ΗΠΑ – Στους 1,67 εκατ. οι νεκροί
Στα 75 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Στις 6 Ιανουαρίου θα εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna η ΕΕ - Τριπλάσια η θνητότητα ασθενών με covid σε σχέση με αυτούς με γρίπη
Με lockdown και αυστηρά μέτρα εισέρχεται η Ευρώπη στην εορταστική περίοδο και ταυτόχρονα ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι θα αρχίσουν στις 27/12, τη στιγμή που στις ΗΠΑ αναμένεται να εγκριθεί και οριστικά το εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμα «όπλο» στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταλλάξεις του ιού προκαλούν εξάρσεις τοπικές όπως έγινε στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική.
Στις ΗΠΑ, όπου η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, έχοντας εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου όπως άλλωστε φαίνεται στους ημερήσιους αριθμούς θυμάτων (πάνω από 3.000) και κρουσμάτων (περίπου 250.000), η συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε (με 20 ψήφους υπέρ και 0 κατά) το πράσινο φως για την επείγουσα αδειοδότηση του εμβολίου της Moderna και πλέον απομένει η τελική και οριστική απόφαση έγκρισης από την FDA, κάτι που θεωρείται πως είναι θέμα ωρών.
Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, με τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές να αισιοδοξούν ότι πλέον θα μπορέσουν να εντάξουν στον εμβολιαστικό σχεδιασμό τις αγροτικές και τις πιο απομονωμένες περιοχές,  καθώς το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκεύεται σε κανονικές συνθήκες ψυγείου.
Στις ΗΠΑ ευελπιστούν ότι έως τα τέλη του 2020 θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πολίτες με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ενώ αναμένουν 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna εντός του α’ τριμήνου και άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του β’ τριμήνου του 2020.

Στις 6/1 εγκρίνει η ΕΕ

Η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna στις 6 Ιανουαρίου του 2021, τη στιγμή που ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την έναρξη των εμβολιασμών από τις 27/12 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Πάντως, και ενόψει των εμβολιασμών, η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού προσφεύγοντας στη λύση των lockdown και στην εφαρμογή πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου και ισχυρότερου γ’ κύματος στις αρχές του 2021.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 75.438.513 και οι νεκροί σε 1.670.818
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 17.370.311 και σε νεκρούς με 312.722
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 184.827 και τρίτη σε κρούσματα με 7.110.434
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 144.789 και τέταρτο το Μεξικό με 116.487
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 67.220 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.736.727 και πέμπτη η Γαλλία με 2.483.524
- Έκτη σε κρούσματα η Τουρκία με 1.955.680, έβδομο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.954.268 και όγδοη η Ιταλία με 1.906.377
- Ένατη η Ισπανία με 1.785.421 και δέκατη η Αργεντινή με 1.524.372
Image

Οι συγκρίσεις των εμβολίων των Pfizer- Moderna

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους.
Η μεγαλύτερη έχει να κάνει με την κρίσιμη παράμετρο της μεταφοράς και της αποθήκευσης τους.
Ενώ δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασίες της τάξης των - 70 βαθμών Κελσίου για να αποθηκευθεί, αυτό της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (- 20 βαθμοί Κελσίου), κάτι που καθιστά πιο εύκολη την μεταφορά και την αποθήκευση του.
Αν και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, το εμβόλιο της Moderna φέρεται να έχει 95% αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού, όταν αυτό της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα στο 90%.
Όπως και το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί δύο δόσεις με ένα διάστημα 21 ημερών μεταξύ τους, της Moderna χορηγείται και αυτό σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.
Πέρα από τις ΗΠΑ, δόσεις του εμβολίου της Moderna έχουν παραγγείλει τα περισσότερα δυτικά κράτη.
Συγκεκριμένα, ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 2 εκατομμύρια δόσεις έως τον Μάρτιο (συνολικά θα παραλάβει 56 εκατ. δόσεις), η Μ. Βρετανία έχει παραγγείλει 7 εκατομμύρια δόσεις ενώ η ΕΕ έχει συμφωνήσει να αγοράσει 80 εκατομμύρια δόσεις, με το ενδεχόμενο να αγοράσει και άλλες 80 εκατομμύρια.
Image

Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 310 χιλ. οι νεκροί, Πρώτη αιτία θανάτου – Πράσινο φως στο εμβόλιο της Moderna


Ανεξέλεγκτα εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότεροι από 3.200 θάνατοι και περίπου 250.000 νέα κρούσματα.
Τις 12 από τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφονται περισσότερες από 200.000 μολύνσεις σε ημερήσια βάση ενώ είναι η τέταρτη φορά μέσα σε 10 ημέρες που οι ΗΠΑ αναφέρουν πάνω από 3.000 θανάτους.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τώρα αρχίζουν να φαίνονται στο σύστημα οι επιπτώσεις από τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, όταν και εκατομμύρια Αμερικάνοι, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των ειδικών, και πέρασαν την ημέρα αυτή με τις οικογένειες τους.
Και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, το σύστημα υγείας αρχίζει και αυτό να κινείται στα όρια του καθώς αυτή τη στιγμή περιθάλπει περισσότερους από 114.000 ασθενείς.
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες μέχρι χθες (18.12) η πνευμονία Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ από ό,τι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος και έχει αναδειχθεί έτσι σε πρώτη αιτία θανάτου, όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη.
Το διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι 13 Δεκεμβρίου, o μέσος όρος των απωλειών της πανδημίας έφτασε τους 2.430 θανάτους την ημέρα, αναφέρουν ερευνητές του Harvard στo Journal of the American Medical Association.

Εγκρίθηκε και το εμβόλιο της Moderna

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς που είναι ήδη σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα 14/12 ενώ προχθές εγκρίθηκε από την επιτροπή ειδικών που συμβουλεύει τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) η κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε να αρχίσει η διανομή δόσεων σε όλη τη χώρα πιθανόν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της FDA, Stephen Hahn υποστήριξε ότι η FDA θα εργαστεί με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να δώσει την απαραίτητη και οριστική έγκριση.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο προγραμματισμός προβλέπει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν εξασφαλιστεί 2 ακόμα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και άλλες 5,9 εκατομμύρια δόσεις της Moderna.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο της Moderna είναι πιο εύκολο να αποθηκευθεί και να διανεμηθεί σε αγροτικές και πιο απομονωμένες περιοχές, καθώς δεν χρειάζονται οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-70 βαθμών Κελσίου), παρά μόνο θερμοκρασίες ψυγείου.
Συνολικά οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι έως τα τέλη του 2020 θα έχουν διασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις από τα δύο αυτά εμβόλια.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί αυτοί δεν πρόκειται να ανακόψουν την αναζωπύρωση της πανδημίας, προειδοποιούν, καθώς θα περάσουν αρκετοί μήνες έως ότου ανοσοποιηθεί επαρκώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Image
Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη – Στις 6/1 η έγκριση του εμβολίου της Moderna

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, καθώς όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τον εμβολιασμό των πολιτών της από τις 27/12
«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η von der Leyen, η οποία προχθές ανέφερε πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.
Εν τω μέσω αυτής της επείγουσας κατάστασης, νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 6 Ιανουαρίου δηλαδή, θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την πιθανή έγκριση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση.
Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επιστρέφουν στη στρατηγική των lockdown καθώς τα διάφορα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν ως προς τη μείωση της διασποράς του ιού.
Η Γερμανία είναι από τις 16/12 σε καθολικό lockdown, όπου ανοιχτά είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα καταστήματα.
Η καγκελάριος Angela Merkel σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, σημείωσε πως οι επόμενοι δύο μήνες, δηλαδή Ιανουάριος και Φεβρουάριος, θα είναι «δύο πολύ σκληροί μήνες».
Η Γερμανία είχε περάσει από τις 2 Νοεμβρίου σε ένα μερικό lockdown, κατά το οποίο ήταν ανοιχτά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ παρέμεναν κλειστά εστιατόρια, καφέ, κοκ.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν κατάφερε να περιορίσει το β’ κύμα της επιδημίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να περάσει σε ένα νέο, καθολικό lockdown.
Πλέον ανοιχτά είναι μόνο τα καταστήματα που πωλούν τα απολύτως απαραίτητα είδη, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων και καταστήματα με εποχικά είδη.
Σε lockdown είναι από τις 16/12 και για πέντε εβδομάδες και η Ολλανδία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι την περίοδο των εορτών θα επιτρέπονται μέχρι δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι, ότι θα είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, ότι θα σταματήσουν τα σχολεία ενώ ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι επιχειρήσεις με αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κοκ.
Φωνές όμως για αυστηρότερο lockdown προκειμένου να αποφευχθεί μια «εθνική τραγωδία» ακούγονται και στην Ιταλία, τη στιγμή που και στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε προγραμματίσει να άρει αρκετά περιοριστικά μέτρα από τις 15/12 (π.χ. σκόπευε να ανοίξει θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού), τα οποία όμως παρέτεινε τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Image
Σε lockdown και το Λονδίνο - Σε 7 ημέρες έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 140.000 Βρετανοί

Στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού εισήλθε από προχθές Τετάρτη 16/12 το Λονδίνο (αλλά και αρκετές περιοχές της νότιας Αγγλίας) σε μια προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία του κορωνοϊού.
Η ένταξη του Λονδίνου στην υψηλότερη κατηγορία (3) συναγερμού συνεπάγεται και αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών καθώς και κλείσιμο περισσοτέρων επιχειρήσεων.
Έτσι από προχθές 16/12 έκλεισαν εστιατόρια και παμπ, από τα οποία επιτρέπεται μόνο η παραλαβή πακέτων ή διανομή κατ’οίκον, ενώ κλειστά θα παραμείνουν ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, θέατρα και μουσεία.
Περιορισμοί ισχύουν στις κοινωνικές επαφές, καθώς απαγορεύεται η συνάντηση με μέλη άλλου νοικοκυριού, με εξαίρεση κάποιους ανοικτούς χώρους, όπως τα πάρκα, ενώ σχολεία, καταστήματα, οίκοι αισθητικής και κομμωτήρια μπορούν να παραμείνουν ανοικτά, όπως και τα γυμναστήρια, στα οποία όμως απαγορεύεται η άθληση σε ομάδες.
Εν τω μεταξύ, πυκνώνουν οι φωνές επιστημόνων που ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για χαλάρωση των μέτρων στη διάρκεια των Χριστουγέννων, προειδοποιώντας ότι αυτό ενδέχεται να επιφέρει πολλούς νέους θανάτους.
Βάσει των όσων έχουν αποφασιστεί, θα επιτρέπεται να συναντηθούν έως και τρία διαφορετικά νοικοκυριά σε εσωτερικούς χώρους από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, αίροντας τους περιορισμούς που ισχύουν στο μεγαλύτερο μέρος της Βρετανίας.
Εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι σχεδόν 140.000 Βρετανοί έχουν εμβολιαστεί ήδη κατά του κορωνοϊού την πρώτη εβδομάδα του εμβολιαστικού προγράμματος, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες .
Η Μ. Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για το 2020.

Υποχωρεί η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία – Κάτω από 30.000 κρούσματα για πέμπτο 24ωρο

Σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο τα κρούσματα κινούνται πολύ χαμηλότερα του ορίου των 30.000 μολύνσεων.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 22.890 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 9.979.447.
Ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει μειούμενος από τον Σεπτέμβριο, όταν και αναφέρονταν σε ημερήσια βάση ακόμα και 97.000 μολύνσεις.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 338 θάνατοι με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 144.789.
Σημειώνεται ότι η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους.

Νέο κύμα κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική - Πάνω από 1.000 νεκροί σε 24 ώρες στη Βραζιλία

Με ιδιαίτερη δριμύτητα χτυπά και πάλι τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες πάνω από 1.000 ασθενείς με Covid-19 (1.091) υπέκυψαν, ένα όριο που ξεπερνιέται για πρώτη φορά μετά τις 30 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον καταγράφηκαν 69.826 νέα κρούσματα με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 7.110.434 ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σε 184.827.
Η Βραζιλία μετρά τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τον τρίτο υψηλότερο κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, το οποίο ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 11.799 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 718 ασθενείς με COVID-19.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 116.487 ενώ τα κρούσματα υπολογίζονται σε 1.289.298.
Ρεκόρ κρουσμάτων όμως καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στην Κολομβία όπου αναφέρθηκαν 12.196 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται στις 1.468.795
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τη 19η Αυγούστου, όταν είχαν διαγνωστεί 13.055 κρούσματα.
Το ίδιο 24ωρο, άλλοι 227 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν — από 204 την προηγουμένη—, με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 39.787.
Οι θάνατοι είχαν να ξεπεράσουν τους 200 σε ημερήσια βάση από τον Σεπτέμβριο.
Στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα, η πληρότητα των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει φτάσει το 74%.
Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο, 7.326 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των μολύνσεων να υπολογίζεται σε 1.524.372.
Παράλληλα, 169 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο, με τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά σε 41.534.
Image
Νότια Αφρική - Κορωνοϊός: Επιθετική μετάλλαξη του ιού πυροδότησε το 2ο κύμα λοιμώξεων

Η Νότια Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, ένα νέο στέλεχος που προκαλεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.
«Συγκαλέσαμε αυτή την ενημέρωση του κοινού χθες για να ανακοινώσουμε ότι μια παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, που επί του παρόντος αποκαλείται 501.V2 Variant, εντοπίστηκε από επιστήμονές μας, ειδικούς στη γονιδιωματική, εδώ, στη Νότια Αφρική», ανέφερε ο υπουργός Zueli Mkize σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί, επομένως, υποδηλώνουν εντόνως ότι το τρέχον, δεύτερο κύμα που βιώνουμε οφείλεται σε αυτή τη νέα παραλλαγή», πρόσθεσε.

Τριπλάσια η θνητότητα ασθενών με κορωνοϊό έναντι αυτών με γρίπη


Τριπλάσιος είναι ο αριθμός των ασθενών με covid που έχουν καταλήξει σε σχέση με αυτούς που πεθαίνουν από την εποχική γρίπη, όπως αναφέρει έρευνα Γάλλων επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine.
Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 135.000 Γάλλους ασθενείς, εκ των οποίων οι 89.530 νοσηλεύθηκαν λόγω covid-19 από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2020 και 45.819 νοσηλεύθηκαν με γρίπη από τον Δεκέμβριο του 2018 ως τον Φεβρουάριο του 2019.
Όπως αναφέρεται, το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με covid-19 ήταν τριπλάσιο σε σχέση με αυτό των ασθενών που είχαν γρίπη: 16,9% για την πρώτη ομάδα (περισσότεροι από 15.000 θάνατοι) έναντι 5,8% για τη δεύτερη ομάδα (περισσότεροι από 2.600 θάνατοι).
«Η έρευνά μας είναι η ευρύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για να συγκρίνει τις δύο ασθένειες και επιβεβαιώνει ότι η covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από τη γρίπη
Το γεγονός ότι το ποσοστό θνητότητας της covid-19 είναι περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό της εποχικής γρίπης είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό γνωρίζοντας ότι η γρίπη τον χειμώνα 2018-2019 ήταν η χειρότερη των τελευταίων πέντε ετών στη Γαλλία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών» ανέφερε η Catherine Quantin μια εκ των συντακτών της έκθεσης.
Στην έρευνα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  οι ασθενείς που νοσηλεύονται με covid-19 είναι πιο πιθανό να εισαχθούν σε μονάδες αυξημένης ή εντατικής φροντίδας: το 16,3% εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευθεί, έναντι 10,8% για τους ασθενείς με γρίπη.
Επιπλέον οι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη, 15 ημέρες έναντι 8.
Ωστόσο ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που νοσηλεύθηκαν με κορωνοϊό ήταν μικρότερος σε σχέση με αυτών που νοσηλεύθηκαν με γρίπη, 1,4% του συνόλου των ασθενών σε σχέση με 19,5%.
Στη διάρκεια των περιόδων που εξέτασαν οι ερευνητές κατέγραψαν τρεις θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών από κορωνοϊό και 13 από γρίπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης