Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιορτές με lockdown στην Ευρώπη, από 27/12 οι εμβολιασμοί – Ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Στους 1,68 εκατ. οι νεκροί

Γιορτές με lockdown στην Ευρώπη, από 27/12 οι εμβολιασμοί – Ανησυχία για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού – Στους 1,68 εκατ. οι νεκροί
Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη μετά την μετάλλαξη της Covid -19, ενώ ήδη η Ολλανδία, η Ιταλία και το Βέλγιο προχώρησαν στην απαγόρευση των  πτήσεων και των ταξιδιών με τρένο από προς και τη Βρετανία

(upd) Με lockdown και αυστηρά μέτρα εισέρχεται η Ευρώπη στην εορταστική περίοδο και ταυτόχρονα ετοιμάζεται με εντατικούς ρυθμούς για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι θα αρχίσουν στις 27/12.
Στις ΗΠΑ ο αμερικανικός ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμα «όπλο» στην παγκόσμια μάχη κατά του κορωνοϊού.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων η οποία αναμένεται να εκδώσει την απόφασή της τη Δευτέρα 21/12 για την έγκριση της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech, βρίσκεται η Γερμανία και μάλιστα, το μεγαλύτερο κέντρο εμβολιασμού κατά της COVID-19 στο Αμβούργο είναι έτοιμο για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες και οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν στις 27 Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ, οι  μεταλλάξεις του ιού προκαλούν εξάρσεις τοπικές όπως έγινε στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική.
Σε αυστηρό lockdown Επιπέδου 4 μπήκε η  περιφέρεια του Λονδίνου και η νοτιο-ανατολική Αγγλία την Κυριακή 20/12, μετά από τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους του κορωνοΐού το οποίο φέρεται  να μεταδίδεται γρηγορότερα έως και 70%.
Η εξέλιξη αυτή της μετάλλαξης της Covid -19, προκάλεσε αναστάτωση και ανησυχία  στην Ευρώπη, τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ήδη η Ολλανδία, η Ιταλία  και το Βέλγιο προχώρησαν στην απαγόρευση των  πτήσεων και των ταξιδιών και τη Βρετανία.

Βρετανία: Νέο αυστηρό lockdown Επιπέδου 4

Επιστροφή από την Κυριακή (20/12/2020) του lockdown Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και την νοτιο-ανατολική Αγγλία, δίνοντας την χαριστική βολή στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν την εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει στον εντοπισμό ενός «νέου στελέχους» του κορωνοϊού, «όχι περισσότερο επικίνδυνου, αλλά πιο μεταδοτικού».
Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4 και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους, ενώ επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.
Πάντως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Chris Witty, αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό.
«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», επισήμανε σε ανακοίνωσε του ο Witty.
Πάντως, τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Matt Hancock.
Ο Matt Hancock σε δηλώσεις του στο Sky News τόνισε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου.
Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε  μεταξύ άλλων ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

Ολλανδία, Ιταλία και Βέλγιο ανέστειλαν πτήσεις και ταξίδια από και προς Βρετανία - Το ίδιο εξετάζουν Γερμανία και Γαλλία

Ανέστειλε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021 η ολλανδική κυβέρνηση όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και/ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Από την πλευρά του,  το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (20/12/2020).
Η Ιταλία επίσης ανέστειλε τις πτήσεις από και προς τη Βρετανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Γερμανία, η οποία  εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη της μετάλλαξης σε αυτές τις χώρες, αλλά και η Γαλλία.

ΠΟΥ: Εξαπλώνεται ταχύτερα το νέο στέλεχος του ιού - Οι χώρες που εντοπίστηκε

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τη μετάλλαξη του Covid - 19 και την ταχύτερη μεταδοτικότητά του «έως και 70%».
Ο ΠΟΥ ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά από τη βρετανική κυβέρνηση.
Με δηλώσεις του ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αρμοδίους και πως το νέο στέλεχος, που έχει καταγραφεί στη Δανία, στην Ολλανδία και την Αυστραλία, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα από το αρχικό, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι περισσότερο θανατηφόρο ή προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

ΗΠΑ: Ο νέος πρόεδρος Biden θα κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech τη Δευτέρα (21/12)

Τη Δευτέρα (21/12) πρόκειται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοΐου, ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden μαζί με τη σύζυγό του.
Ο εμβολιασμό θα γίνει μπροστά στις κάμερες ενώ την ερχόμενη βδομάδα θα εμβολιαστεί και η αντιπρόεδρος Kamala Harris και ο σύζυγός της.
Ο Joe και η Jill Biden θα λάβουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο, επιτρέποντάς τους να ανοσοποιηθούν πλήρως, πριν την επίσημη εγκατάστασή τους στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
 Ο Biden εξέφρασε τις τελευταίες ημέρες έντονη επιθυμία να λάβει το εμβόλιο και για να εξασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης και να δώσει ένα καλό παράδειγμα για το ευρύ κοινό.
Αλλά δεν θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προηγείται των εργαζομένων  στον τομέα της υγείας, των τροφίμων γηροκομείων και άλλων ευάλωτων ομάδες.
Πάντως, ο  απερχόμενος αντιπρόεδρος Pence έκανε ήδη το εμβόλιο , μαζί με τη σύζυγό του και τον στρατηγό Jerom Adams.
Ομοίως, εμβολιάστηκαν τόσο ο ηγέτης της Γερουσίας, Mits McConnely και η Nancy Pelosi, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και η Alexandria ocasio Cortez.

ΗΠΑ: Ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna ο FDA

Στις ΗΠΑ, όπου η επιδημία εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, έχοντας εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου όπως άλλωστε φαίνεται στους ημερήσιους αριθμούς θυμάτων (πάνω από 3.000) και κρουσμάτων (περίπου 250.000), άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) έλαβε το εμβόλιο της Moderna κατά του νέου κορωνοϊού, με το οποίο οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.
Ο FDA προχώρησε στην έγκριση την Παρασκευή 18/12, μια ημέρα αφότου μια επιτροπή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων του οργανισμού ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας, αλλά και μόλις μια εβδομάδα μετά την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/ BioNTech.
Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να αρχίσουν από την ερχόμενη εβδομάδα, με τις αμερικανικές αρμόδιες αρχές να αισιοδοξούν ότι πλέον θα μπορέσουν να εντάξουν στον εμβολιαστικό σχεδιασμό τις αγροτικές και τις πιο απομονωμένες περιοχές,  καθώς το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκεύεται σε κανονικές συνθήκες ψυγείου.
Το εν λόγω εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται κατεψυγμένο, όμως δεν απαιτεί τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.
Μετά την απόψυξη, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου.
Θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών.
Η απόφαση έγκρισης του FDA βασίζεται σε αποτελέσματα μιας προχωρημένης μελέτης σε 30.000 εθελοντές,  στην οποία διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο ήταν σχεδόν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών από την Covid-19,  χωρίς σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.
Όπως έκανε γνωστό η Moderna, σκόπευε να υποβάλει αίτηση για να λάβει πλήρη άδεια του εμβολίου στις ΗΠΑ το 2021.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του FDA σηματοδοτεί την πρώτη αδειοδότηση από ρυθμιστική αρχή στον κόσμο για το εμβόλιο της Moderna και την επικύρωση της τεχνολογίας mRNA.
Στις ΗΠΑ ευελπιστούν ότι έως τα τέλη του 2020 θα έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια πολίτες με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna, ενώ αναμένουν 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna εντός του α’ τριμήνου και άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του β’ τριμήνου του 2020.
Η Moderna  θα παραδώσει περίπου 20 εκατομμύρια δόσεις στην αμερικανική κυβέρνηση φέτος και αναμένεται να έχει περίπου 100- 125 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, με 85-100 εκατομμύρια από αυτές να προορίζονται για τις ΗΠΑ.
Η φαρμακοβιομηχανία έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να παράσχει συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2021.
Έτσι, οι ΗΠΑ αναμένουν 40 εκατομμύρια δόσεις πριν το τέλος του 2020, ώστε να εμβολιάσουν 20 εκατομμύρια άτομα, καθώς και τα δύο εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις.
Υπενθυμίζεται όιτ ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισε να χορηγείται σε Αμερικανούς εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το  εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, το οποίο βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία.

Στις 6/1 εγκρίνει η ΕΕ

Η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna στις 6 Ιανουαρίου του 2021, τη στιγμή που ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την έναρξη των εμβολιασμών από τις 27/12 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
Πάντως, και ενόψει των εμβολιασμών, η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού προσφεύγοντας στη λύση των lockdown και στην εφαρμογή πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός νέου και ισχυρότερου γ’ κύματος στις αρχές του 2021.

Moderna: Τη χρήση του εμβολίου για τους ενήλικες συνέστησε η Συμβουλευτική Επιτροπή των αμερικανικών CDC

Υπέρ της σύστασης της χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 για τους ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, ψήφισε η Συμβουλευτική Επιτροπή για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης των Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η Moderna Inc.
Ειδικότερα, η Επιτροπή ψήφισε με 11-0 ψήφους υπέρ του εμβολίου, αναφέρει η Moderna Inc σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 19/12.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την έγκριση για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.
«Η σύσταση της ACIP αποτελεί άλλο ένα βήμα προς τα μπροστά στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταστροφική πανδημία με ένα εμβόλιο», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος Stéphane Bancel στην ανακοίνωση.
Το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο που λαμβάνει έγκριση για κατεπείγουσα χρήση στις ΗΠΑ έπειτα από αυτό των Pfizer/BioNTech και ήδη η διανομή του ξεκίνησε στις 19/12.
Έτσι, από τη Δευτέρα 21/12 πάνω από 3.700 κέντρα θα  αρχίσουν να λαμβάνουν και να χορηγούν δόσεις του εν λόγω εμβολίου.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 76.372.407 και οι νεκροί σε 1.687.304
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 17.659.275 και σε νεκρούς με 316.202
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 186.356 και τρίτη σε κρούσματα με 7.213.155
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 145.477 και τέταρτο το Μεξικό με 117.876
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 678.477 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 67.177 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.821.125 και πέμπτη η Γαλλία με 2.516.957
- Έκτo σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.010.088, έβδομη η Τουρκία με 2.004.285 και όγδοη η Ιταλία με 1.938.083
- Ένατη η Ισπανία με 1.797.236 και δέκατη η Αργεντινή με 1.537.169
Image
Οι συγκρίσεις των εμβολίων των Pfizer - Moderna

Τα εμβόλια των Pfizer και Moderna παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους.
Η μεγαλύτερη έχει να κάνει με την κρίσιμη παράμετρο της μεταφοράς και της αποθήκευσης τους.
Ενώ δηλαδή το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί θερμοκρασίες της τάξης των - 70 βαθμών Κελσίου για να αποθηκευθεί, αυτό της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου (- 20 βαθμοί Κελσίου), κάτι που καθιστά πιο εύκολη την μεταφορά και την αποθήκευση του.
Αν και τα δύο εμβόλια βασίζονται στην ίδια τεχνολογία, το εμβόλιο της Moderna φέρεται να έχει 95% αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού, όταν αυτό της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα στο 90%.
Όπως και το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί δύο δόσεις με ένα διάστημα 21 ημερών μεταξύ τους, της Moderna χορηγείται και αυτό σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.
Πέρα από τις ΗΠΑ, δόσεις του εμβολίου της Moderna έχουν παραγγείλει τα περισσότερα δυτικά κράτη.
Συγκεκριμένα, ο Καναδάς αναμένεται να λάβει 2 εκατομμύρια δόσεις έως τον Μάρτιο (συνολικά θα παραλάβει 56 εκατ. δόσεις), η Μ. Βρετανία έχει παραγγείλει 7 εκατομμύρια δόσεις ενώ η ΕΕ έχει συμφωνήσει να αγοράσει 80 εκατομμύρια δόσεις, με το ενδεχόμενο να αγοράσει και άλλες 80 εκατομμύρια.
Image
Ανεξέλεγκτος ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 316 χιλ. οι νεκροί – Σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί


Ανεξέλεγκτα εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τις 316 χιλιάδες, ενώ τα κρούσματα είναι πάνω από 17,6 εκατομμύρια.
Τις 12 από τις τελευταίες 15 ημέρες καταγράφονται περισσότερες από 200.000 μολύνσεις σε ημερήσια βάση ενώ είναι η τέταρτη φορά μέσα σε 10 ημέρες που οι ΗΠΑ αναφέρουν πάνω από 3.000 θανάτους.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τώρα αρχίζουν να φαίνονται στο σύστημα οι επιπτώσεις από τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, όταν και εκατομμύρια Αμερικάνοι, αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των ειδικών, και πέρασαν την ημέρα αυτή με τις οικογένειες τους.
Και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, το σύστημα υγείας αρχίζει και αυτό να κινείται στα όρια του καθώς αυτή τη στιγμή περιθάλπει περισσότερους από 114.000 ασθενείς.
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες μέχρι και την Παρασκευή (18/12) η πνευμονία Covid-19 σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ από ό,τι οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος και έχει αναδειχθεί έτσι σε πρώτη αιτία θανάτου, όπως συνέβη και την περασμένη άνοιξη.
Το διάστημα από 1 Νοεμβρίου μέχρι 13 Δεκεμβρίου, o μέσος όρος των απωλειών της πανδημίας έφτασε τους 2.430 θανάτους την ημέρα, αναφέρουν ερευνητές του Harvard στo Journal of the American Medical Association.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι λογικό όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς που είναι ήδη σε εξέλιξη από την περασμένη Δευτέρα 14/12.
Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν εξασφαλιστεί 2 ακόμα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer και άλλες 5,9 εκατομμύρια δόσεις της Moderna.
Συνολικά οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι έως τα τέλη του 2020 θα έχουν διασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις από τα δύο αυτά εμβόλια.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι εμβολιασμοί αυτοί δεν πρόκειται να ανακόψουν την αναζωπύρωση της πανδημίας, προειδοποιούν, καθώς θα περάσουν αρκετοί μήνες έως ότου ανοσοποιηθεί επαρκώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Image
Από 27/12 οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη – Στις 6/1 η έγκριση του εμβολίου της Moderna

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, καθώς όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τον εμβολιασμό των πολιτών της από τις 27/12
«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ» ανέφερε σε μήνυμα της στο twitter η von der Leyen, η οποία ανέφερε πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα αρχίσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα.
Εν τω μέσω αυτής της επείγουσας κατάστασης, νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη ημερομηνία, στις 6 Ιανουαρίου δηλαδή, θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την πιθανή έγκριση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας Moderna σε μια «έκτακτη» συνεδρίαση.
Το εμβόλιο αυτό ενδέχεται να γίνει το δεύτερο εμβόλιο που παίρνει άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επιστρέφουν στη στρατηγική των lockdown καθώς τα διάφορα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν ως προς τη μείωση της διασποράς του ιού.
Η Γερμανία είναι από τις 16/12 σε καθολικό lockdown, όπου ανοιχτά είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα καταστήματα.
Η καγκελάριος Angela Merkel σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα, σημείωσε πως οι επόμενοι δύο μήνες, δηλαδή Ιανουάριος και Φεβρουάριος, θα είναι «δύο πολύ σκληροί μήνες».
Η Γερμανία είχε περάσει από τις 2 Νοεμβρίου σε ένα μερικό lockdown, κατά το οποίο ήταν ανοιχτά τα σχολεία και τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ενώ παρέμεναν κλειστά εστιατόρια, καφέ, κοκ.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν κατάφερε να περιορίσει το β’ κύμα της επιδημίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αποφασίσει να αυστηροποιήσει τα μέτρα και να περάσει σε ένα νέο, καθολικό lockdown.
Πλέον ανοιχτά είναι μόνο τα καταστήματα που πωλούν τα απολύτως απαραίτητα είδη, δηλαδή φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, σημεία πώλησης εφημερίδων και παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών, καταστήματα ειδών διατροφής και φροντίδας ζώων και καταστήματα με εποχικά είδη.
Σε lockdown είναι από τις 16/12 και για πέντε εβδομάδες και η Ολλανδία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι την περίοδο των εορτών θα επιτρέπονται μέχρι δύο καλεσμένοι άνω των 12 ετών ανά σπίτι, ότι θα είναι κλειστά τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις, ότι θα σταματήσουν τα σχολεία ενώ ανοιχτές θα μείνουν μόνο οι επιχειρήσεις με αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, φούρνοι, κοκ.
Φωνές όμως για αυστηρότερο lockdown προκειμένου να αποφευχθεί μια «εθνική τραγωδία» ακούγονται και στην Ιταλία, τη στιγμή που και στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε προγραμματίσει να άρει αρκετά περιοριστικά μέτρα από τις 15/12 (π.χ. σκόπευε να ανοίξει θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού), τα οποία όμως παρέτεινε τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Image
Γερμανία: Έτοιμη για την έναρξη των πρώτων εμβολιασμών, μετά την έγκριση από την ΕΕ

Έτοιμο για την έναρξη μιας τεράστιας εκστρατείας εμβολιασμού είναι το μεγαλύτερο κέντρο εμβολιασμού κατά της COVID-19 στη Γερμανία, στο Αμβούργο, όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί πάσσαλοι και ιμάντες για τις ουρές αναμονής που ίσως σχηματιστούν στην είσοδό του.
Το κέντρο είναι έτοιμο, αναμένοντας η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων να εκδώσει την απόφασή της τη Δευτέρα 21/12 για την έγκριση της κυκλοφορίας του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech.
Σε περίπτωση που η ΕΕ δώσει το πράσινο φως, τότε οι γερμανικές αρχές θα προχωρήσουν γρήγορα και οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένεται να γίνουν στις 27 Δεκεμβρίου.
Το εμβολιαστικό  κέντρο στο Αμβούργο διαθέτει  64 θαλάμους-μικρογραφίες ιατρικών εξεταστηρίων με ολοκαίνουργια κρεβάτια ιατρείου και αποτελεί ένα από τα περισσότερα από 400 που δημιουργήθηκαν σε όλη τη Γερμανία γι' αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού.
Μάλιστα, σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι έχει δει σε όλη της τη διάσταση αυτήν την επιχείρηση, την οποία έχει ονομάσει «Αμβούργο Εμβόλιο».
«Είμαστε έτοιμοι.
Η διαδρομή έχει ελεγχθεί (...)
Το μόνο που μας λείπει ακόμη είναι το εμβόλιο», διαβεβαίωσε η υπεύθυνη κοινωνικών και υγειονομικών θεμάτων του Αμβούργου Melanie Leonhard , σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι και στη Γερμανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει μια κάποια δυσπιστία απέναντι στο εμβόλιο, τροφοδοτούμενη από θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται στο ίντερνετ.
Συνολικά 7.000 εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται καθημερινά υπό την επίβλεψη έξι ιατρικών διευθυντών που θα περιστοιχίζονται από άλλους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό
Στο τεράστιο συνεδριακό κέντρο, δύο περίπτερα συνολικής επιφάνειας 11.000 τμ θα εξασφαλίζουν τη χορήγηση του εμβολίου, η οποία θα γίνει σε εθελοντική βάση.
Οι υποψήφιοι για το εμβόλιο θα ακολουθούν διαδρομή μιας ώρας, περνώντας από μια θυρίδα εγγραφής στον θάλαμο εμβολιασμού, πριν σταματήσουν σε μια ζώνη ανάπαυσης και φαρμακοεπαγρύπνησης, ενώ παρόντες θα είναι  μεταφραστές-διερμηνείς.
Επίσης, θα υπάρχει ουρά σύντομης αναμονής για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Οι επισκέπτες στην είσοδο θα θερμομετρούνται για να μέσα στο κέντρο, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική, όπως και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.
Στο μεταξύ, οι αρχές στο Αμβούργο δεν κρύβουν την ανησυχία τους όσον αφορά την φύλαξη των δόσεων του εμβολίου.

Ελβετία: Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech

Εγκρίθηκε από την Ελβετία η χρήση του εμβολίου των εργαστηρίων Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η εθνική ρυθμιστική αρχή υγείας Swissmedic.
«Έπειτα από μια σχολαστική εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών, η Swissmedic κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές και τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν των κινδύνων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
 «Έπρεπε να πάρουμε αυτήν την απόφαση σύντομα, εγγυώμενοι τον σεβασμό σε τρεις βασικές προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα», δήλωσε ο διευθυντής της Swissmedic , Raimund Bruhin.
Έτσι, η Ελβετία των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων, διασφάλισε την πρόσβαση σε 15,8 εκατομμύρια δόσεις, τις οποίες έχει διαπραγματευτεί με τρία διαφορετικά εργαστήρια: 3 εκατομμύρια με τις Pfizer-BioNTech, 7,5 εκατομμύρια με τη Moderna και 5,3 εκατομμύρια με την AstraZeneca.
Συνολικά, η χώρα μετρά 400.000 μολύνσεις και 6.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.
Στο μεταξύ, από τις 22/12 και τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2021, θα κλείσουν τα εστιατόρια, οι πολιτιστικοί, αθλητικοί χώροι και οι χώροι αναψυχής, ενώ  ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα, με περιορισμούς ανάλογα με την  χωρητικότητα.

Μαλαισία:Τον Φεβρουάριο η πρώτη παρτίδα εμβολίων των Pfizer και BioNTech

Tην πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της COVID-19 των Pfizer και BioNTech θα λάβει τον Φεβρουάριο του 2021 η Μαλαισία, όπως μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Bernama.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Μαλαισία συμφώνησε να αγοράσει 12,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και βάσει της συμφωνίας, η Pfizer θα παραδώσει τις πρώτες ένα εκατομμύριο δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ τα επόμενα τρίμηνα θα ακολουθήσουν 1,7 εκατομμύριο δόσεις, 5,8 εκατομμύρια και 4,3 εκατομμύρια.
Πάντως, όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, η κυβέρνηση έχει συνομιλίες και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια.

Κίνα: Στόχος να εμβολιαστούν εργαζόμενοι σε βασικούς τομείς

Η Κίνα θα έχει στόχο τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 όλων των εργαζομένων σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων όσων απασχολούνται στη βιομηχανία της αλυσίδας ψύξης, στα τελωνεία, τις υπηρεσίες υγείας, τις αγορές και τα δημόσια μέσα μεταφοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα και της άνοιξης, όπως δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων υγειονομικός αξιωματούχος.
Η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού για να δημιουργήσει μια "ομαδική ασπίδα" κατά του νέου κορωνοϊού, η οποία θα προσφέρει ενεργή ανοσία στο κοινό, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας και διευθυντής της ομάδας εργασίας που είναι υπεύθυνη για την έρευνα και την ανάπτυξη εμβολίου.

Σερβία: Εγκρίθηκαν 340.000 δόσεις του εμβολίου της pfizer - Ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί

Την έγκριση των εμβολίων της Pfizer-Biontech ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Σερβίας που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου από την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας της Σερβίας ανακοίνωσε ότι μία μικρή ποσότητα 5.000 δόσεων του εμβολίου θα φτάσουν την Τρίτη στη χώρα και θα χρησιμοποιηθούν άμεσα για τον εμβολιασμό οικότροφων των γηροκομείων.
Η Σερβία όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας λαμβάνει νωρίς το εμβόλιο γιατί είναι από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν συμφωνία με τις εταιρίες Pfizer-Biontech και προπλήρωσε 1,8 εκατομμύρια δόσεις.
Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι 340.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου θα παραλάβει η Σερβία το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τις υπόλοιπες δόσεις μέχρι το τέλος του ίδιου έτους.
Στην διαδικασία έγκρισης βρίσκονται άλλα δύο εμβόλια το ένα από την Ρωσία και το άλλο από την Κίνα.
Ο εμβολιασμός στη Σερβία θα είναι δωρεάν και προαιρετικός, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν με ποιο εμβόλιο επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη αν και τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταδιακή μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ ανησυχητική  είναι η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία.
Όπως ανακοινώθηκε από την κυβερνητική Επιτροπή διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης, το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων έως τις 5:00 η ώρα το απόγευμα θα παραμείνει και κατά την διάρκεια των εορτών, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα των ιδιοκτητών εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης να λειτουργήσουν χωρίς περιορισμένο ωράριο κατά την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Αυστραλία: Αυστηρό lockdown έως 23/12 στα προάστια των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ

Σε αυστηρό lockdown τέθηκαν από το Σάββατο 19/12 έως τις 23/12  περίπου 250.000 άνθρωποι στα προάστια των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού από εστία που εντοπίστηκε στην πόλη.
Το lockdown στην περιοχή των προαστίων των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ προβλέπει ότι οι κάτοικοί της θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνον για 4 βασικούς λόγους που είναι οι εξής: να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, για θέματα υγείας ή για να επισκεφθούν έναν απομονωμένο συγγενή.
Οι μεγάλες δημόσιες εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπως πισίνες, οργανωμένες παραλίες και παιδικές χαρές, έχουν κλείσει, ενώ απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.
Επίσης, πολλά εστιατόρια, καφέ και 14 ξενοδοχεία στην περιοχή έκλεισαν οικειοθελώς αυτό το σαββατοκύριακο.
Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στα βόρεια παράκτια προάστια του Σίδνεϊ, όπου και εφαρμόζεται το  αυστηρό lockdown έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23/12, ανέρχονται σε 39, με δύο επιπρόσθετες περιπτώσεις να τελούν ακόμη υπό διερεύνηση.
Ήδη, οι αρχές έχουν εντοπίσει δύο κλαμπ στην παραλία Άβαλον ως αρχικές τοποθεσίες μετάδοσης όσον αφορά τη συρροή κρουσμάτων και έχουν υποδείξει πάνω από 30 πιθανούς δευτερεύοντες τόπους μετάδοσης, οι οποίοι εκτείνονται ως τις παραλίες Μπόντι και Κρονούλα στα ανατολικά και νότια της πόλης.
Πάντως, οι αρχές θα ανακοινώσουν την Κυριακή 20/12 εάν περαιτέρω περιορισμοί θα επιβληθούν και στο υπόλοιπο Σίδνεϊ, την πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας.
Σημειώνεται ότι η Αυστραλία έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας της COVID-19 χάρη στο κλείσιμο των διεθνών συνόρων, σε lockdown, στην υποβολή του πληθυσμού σε ευρεία κλίμακα σε διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό και στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Συνολικά έχει καταγράψει περίπου 28.128 κρούσματα.

Σουηδία: Περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοΐού για πρώτη φορά - Κλειστά μαγαζιά 

Η Σουηδία από το πρώτο κύμα του κορωνοΐού διαφοροποιήθηκε από την πολιτική των περιοριστικών μέτρων και του lockdown που επιβλήθηκε στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Οι Σουηδοί δεν έμειναν ποτέ στα σπίτια τους, δεν φόρεσαν ποτέ μάσκες, τα μαγαζιά δεν έκλεισαν ποτέ με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι υπερ της ανοσίας της αγέλης.
Πλέον  η πολιτική της χώρας αλλαξε, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 19/12  για πρώτη φορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός Stefan Leven πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι κάποια από αυτά τα μέτρα είναι απλώς συστάσεις, καθώς οι άνθρωποι δεν θα ανεχτούν αυστηρότερους περιορισμούς.
Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, χώρες όπως η Αυστρία και Ελβετία, που μαζί με τη Σουηδία έχουν μία πιο ελαφρά προσέγγιση απέναντι στον COVID-19, ανακοίνωσαν περιορισμούς στη δημόσια ζωή.
Η σουηδική κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής έχει αφήσει τα περισσότερα σχολεία, επιχειρήσεις και εστιατόρια ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανακοίνωσε το κλείσιμο μη απαραίτητων δημόσιων χώρων εργασίας, όπως γυμναστήρια, πισίνες και βιβλιοθήκες.
Επιπλέον, συστήνεται επίσημα πλέον η χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς τις ώρες αιχμής.
Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις έως οκτώ άτομα αλλά δεν υπάρχουν πρόστιμα για την παράβαση των εντολών.

Νέο κύμα κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική

Με ιδιαίτερη δριμύτητα χτυπά και πάλι τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού.
Στη Βραζιλία, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν πλάνω από 50 χιλιάδες μολύνσεις και περισσότεροι από 700 άνθρωποι κατέληξαν.
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με πάνω από 212 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει συνολικά καταγράψει 186.356 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας και 7.213.155 περιπτώσεις μόλυνσης.
Η Βραζιλία μετρά τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως και τον τρίτο υψηλότερο κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους είναι το Μεξικό, το οποίο ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.129 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 627 ασθενείς με την COVID-19.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 117.876 νεκρούς επί συνόλου 1.313.676 καταγεγραμμένων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Στην Κολομβία οι νεκροί ξεπέρασαν τις 40.000, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 1.496.062.
Στο μεταξύ, η  Κολομβία υπέγραψε συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και AstraZeneca για την απόκτηση 20 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19.
Οι 20 εκατομμύρια δόσεις - 10 της Pfizer και 10 της AstraZeneca - που θα ληφθούν μέσω του μηχανισμού COVAX, θα καλύψουν δύο δόσεις για 20 εκατομμύρια ανθρώπους, εν αναμονή της έγκρισης από την εθνική ρυθμιστική αρχή υγείας.
Οι μαζικοί εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες εβδομάδες του 2021.
Εν τω μεταξύ, στην Αργεντινή ξεπερνούν τις 41 χιλιάδες οι νεκροί , ενώ πάνω από 1,5 εκατ. είναι τα  κρούσματα του SARS-CoV-2.
Image
Νότια Αφρική - Κορωνοϊός: Επιθετική μετάλλαξη του ιού πυροδότησε το 2ο κύμα λοιμώξεων

Η Νότια Αφρική βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, ένα νέο στέλεχος που προκαλεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.
«Συγκαλέσαμε αυτή την ενημέρωση του κοινού χθες για να ανακοινώσουμε ότι μια παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, που επί του παρόντος αποκαλείται 501.V2 Variant, εντοπίστηκε από επιστήμονές μας, ειδικούς στη γονιδιωματική, εδώ, στη Νότια Αφρική», ανέφερε ο υπουργός Zueli Mkize σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί, επομένως, υποδηλώνουν εντόνως ότι το τρέχον, δεύτερο κύμα που βιώνουμε οφείλεται σε αυτή τη νέα παραλλαγή», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης