Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα μέσα Ιανουαρίου 2021 οι συναντήσεις τραπεζών με τους θεσμούς, ποια τα θέματα που θα εξεταστούν;

Στα μέσα Ιανουαρίου 2021 οι συναντήσεις τραπεζών με τους θεσμούς, ποια τα θέματα που θα εξεταστούν;
Ποια είναι η κρίσιμη ατζέντα - Πως διαμορφώνονται οι προτεραιότητες
Την προετοιμασία τους πραγματοποιούν οι τράπεζες που οργανώνονται για τις τηλεδιασκέψεις τους με τους θεσμούς στο πλαίσιο της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα διενεργηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Ετσι οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν τα ραντεβού τους με τους εκπροσώπους των θεσμών στο διάστημα μεταξύ 12-16 Ιανουαρίου με δύο κορμούς: τα μάκροοικονομικά και τα τραπεζικά θέματα.
Tα δεύτερα θα συζητηθούν με βάση την ιδιαίτερη ατζέντα κάθε τράπεζες αν και υπαρχει για όλες τις τράπεζες μια κοινή βάση συζήτησης.

Σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά, ECB, ESM, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμόρφωσαν έναν κατάλογο θεμάτων οποίος  εστιάζει σε:

-Τρέχουσες μακροικονομικές εξελίξεις
-Μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εικόνα
-Ανάκαμψη μετά την πανδημία-Στάδια

Είναι φανερό πως οι τράπεζες κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για το πως θα διαμορφωθούν τα μεγέθη με βάση την οικονομία και οι θεσμοί επιθυμούν να έχουν αυτήν την εικόνα.
Η συγκεκριμένη εικόνα στηρίζεται στα δεδομένα των τμημάτων μελετών των τραπεζών τα οποία εξήγαγαν σημαντικά συμπεράσματα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κάποιες μάλιστα φορές υπάρχουν διαφοροποιήσεις τόσο από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης όσο και από εκείνες της Τράπεζας της Ελλάδος.
Αξιολογήσεις για την πορεία του τουρισμού το 2021 αλλά και την πορεία των τιμών των ακινήτων αποτελούν καθοριστικές μεταβλητές για τη συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και για την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Τα  στοιχεία των τραπεζών στην χώρα μας καταγράφουν ενίσχυση των τιμών των ακινήτων αν και δεν έχει καταμετρηθεί η επίδραση από τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Εν τούτοις πάντως, οι πληροφορίες λένε πως τα stress tests που θα διεξαχθούν στα ακραία τους σενάρια θα πιέζουν πολύ την αξία των ακινήτων δυσκολεύοντας ιδιαίτερα την άσκηση τόσο για τις ελληνικές όσο και για άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες .

Σε ότι αφορά την κοινή αμιγώς τραπεζική ατζέντα πέρα από τα επί μέρους θέματα που αφορούν την κάθε τράπεζα αυτή εστιάζει στα παρακάτω θέματα:

-Τιτλοποιήσεις δανείων, εξυγίανση δανειακών χαρτοφυλακίων
- Επίδραση από τα μορατόρια στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και σχεδιαζόμενοι τρόποι αναχρηματοδότησης
-Στοιχεία κεφαλαιακής κατάστασης και ρευστότητας στην παρούσα φάση και στην μετά την πανδημία φάση
-Χρηματοδότηση της οικονομίας μέσα από τα δάνεια με κρατικές και ευρωπαϊκές εγγυήσεις
-Προσδοκίες  για την τάση χορηγήσεων στην μετά Covid εποχή και τη χρηματοδότηση της οικονομίας
-Εκκρεμότητες με τον πτωχευτικό κώδικα

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις των τραπεζών τα πιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον όσα από αυτά έχουν μπροστά τους να διεκπεραιώσουν τιτλοποιήσεις δεν αναμένεται να εισέλθουν σε κερδοφορία πριν το 2022.
Οι τράπεζες ολοκληρώνουν τη δεύτερη φάση της διανομής εγγυημένων δανείων στις αρχές του 2021
Θα χορηγήσουν περίπου 200 εκατ. ευρώ κάθε συστημική τράπεζα από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ και άλλα 500-600 εκατ. ευρώ επίσης η κάθε συστημική τράπεζα από τα προγράμμα  της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Πέρα από τέτοιου είδους δάνεια αλλά και δάνεια ιδιωτών όπως το Εξοικονομώ, οι τράπεζες επιζητούν να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια αλλά η ζήτηση ιδιαίτερα από ιδιώτες είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας υφίστανται τεκτονικές αλλαγές στους ισολογισμούς τους λόγω των μεγάλων τιτλοποιήσεων που σχεδιάζουν και θεωρείται περίπου βέβαιο πως αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου που σε πρώτη φάση εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Η περίοδος δεν είναι εύκολη για τον κλάδο διεθνώς αλλά και η χώρα μας βαρύνεται με τις συνέπειες μιας δεκαετούς κρίσης.
Οι τράπεζες λοιπόν πρέπει να πείσουν τους θεσμούς πως μέσα από τις τιτλοποιήσεις  τα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί και αυτά που θα ανακοινωθούν θα οδηγήσουν τα NPEs τους στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Επίσης πως θα τα καταφέρουν να συνδράμουν τις απαιτήσεις της οικονομίας της χώρας και τέλος πως θα επιδιώξουν με όλες τους τις δυνάμεις να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί στην ολότητά του ο πτωχευτικός κώδικας η ημερομηνία του οποίου βαίνει προς επέκταση.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης