Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρονοδιάγραμμα για τον Νέο Πτωχευτικό - 1η Μαρτίου 2021 για επιχειρήσεις, 1η Ιουνίου για ιδιώτες, 3μηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα

Το χρονοδιάγραμμα για τον Νέο Πτωχευτικό - 1η Μαρτίου 2021 για επιχειρήσεις, 1η Ιουνίου για ιδιώτες, 3μηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα
Τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα Γέφυρα

Σε συμφωνία όπως φαίνεται καταλήγουν σε ότι αφορά την εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, τράπεζες και κυβέρνηση.
Έτσι σύμφωνα με τραπεζικές πηγές με κατάτμηση του νόμου,  που προσαρμόζει το θεσμικό πλαίσιο με την κοινοτική οδηγία για τη "Δεύτερη Ευκαιρία" θα ισχύσει για μεν τις επιχειρήσεις από 1η Μαρτίου 2021 για δε τα φυσικά πρόσωπα η ισχύς αναμένεται να οριστεί την 1η Ιουνίου 2021.

Τρείς μήνες παράταση στο Πρόγραμμα Γέφυρα

Συγχρόνως για τρεις μήνες δίδεται όπως όλα δείχνουν παράταση στο Πρόγραμμα- Γέφυρα όχι ως προς τη συνολική του διάρκεια που αυστηρά παραμένει 9 μήνες αλλά ως προς την ημερομηνία ένταξης στο πρόγραμμα που διαμορφώνεται στις 31η Μαρτίου.
Αυτή ωστόσο η παράταση θα ισχύσει για όσους πραγματοποίησαν αίτημα στην πλατφόρμα και η πλατφόρμα τους έκανε δεκτούς.
Δεν πρόκειται να υποβληθούν νέα αιτήματα.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο ομάδες δανειοληπτών:
Εκείνους που είχαν κόκκινα δάνεια και διαπραγματεύονται με τις τράπεζες τη ρύθμιση των δανείων αυτών και εκείνους που βρίσκονται σε μορατόρια και αναμένεται τα μορατόρια αυτά να λήξουν μέσα στο διάστημα που ακολουθεί.
Ετσι η ισχύς του προγράμματος θα μετρήσει για 9 μήνες από την ημερομηνία έναρξης με ληκτική ημερομηνία για τους τελευταίους την 31.12.21.

Πιέσεις από τους θεσμούς

Οι αλλαγές αυτές σε ότι αφορά τη δεύτερη ευκαιρία προκύπτουν κυρίως λόγω ενός πλήθους 53 αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν από Υπουργεία Γραμματείες και Τράπεζα της Ελλάδος για να γίνει ο νόμος λειτουργικός αλλά και επειδή θα πρέπει να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ιδιαίτερα για τους ιδιώτες για τους οποίους δεν υπάρχει προηγούμενο από την κείμενη νομοθιεσία.
Συγχρόνως θα πρέπει να γίνουν λειτουργικές οι πλατφόρμες που θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο .
Και σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η λειτουργικότητα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αφού ίσχυε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά για τους ιδιώτες τα προβλήματα στην εφαρμογή που ξεκινάει από το μηδέν είναι αρκετά.
Ως βέβαιο πρέπει να θεωρείται πάντως  πως οι θεσμοί πιέζουν και απαιτούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα ως προς την μεταμνημονιακή αξιολόγηση η οποία και ξεκινά μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

Το θέμα της λειτουργίας του νέου Πτωχευτικού Κώδικα είναι ακανθώδες και θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.
Η δεύτερη ευκαιρία κανονικά θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου ωστόσο η πανδημία δεν επέτρεψε στις εξελίξεις να κινηθούν με την απαραίτητη ταχύτητα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης