Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Όλο το χρονοδιάγραμμα των εκκρεμοτήτων του Υπ. Εργασίας – Η νέα αυξημένη σύνταξη Φεβρουάριο 2021, εκκαθάριση Ιούλιο 2021

Όλο το χρονοδιάγραμμα των εκκρεμοτήτων του Υπ. Εργασίας – Η νέα αυξημένη σύνταξη Φεβρουάριο 2021, εκκαθάριση Ιούλιο 2021
Προς το τέλος του Φεβρουαρίου 2021 θα δοθούν οι νέες συντάξεις με το νόμο Βρούτση που θα είναι αυξημένα τα ποσά για όσους έχουν εργαστεί από 30 χρόνια και πάνω
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων από το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων μέσα στο έτος 2021 αποφάσισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον αρμόδιο Υπουργό Γιάννη Βρούτση.
Άμεσα το Υπουργείο κατέθεσε έκτακτες διατάξεις σε νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας προκειμένου να ενισχυθεί το προσωπικό στον ΕΦΚΑ για την απονομή των συντάξεων.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αυστηρό και οι μεγάλες προκλήσεις είναι οι εκκρεμείς συντάξεις, η ολοκλήρωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ, η ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και η πλήρης εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου στις συντάξεις.  
Οι κρίσιμες ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος είναι οι εξής:

Επιστροφές και ενίσχυση ελ. επαγγελματιών και επιστημόνων

Δεκέμβριος 2020:
Μέσα στον Δεκέμβριο, δηλαδή μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να δώσει την επιστροφή των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες σύμφωνα με την εκκαθάριση του 2019.
 Υπολογίζεται ότι θα δοθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ σε αρκετές χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι η τελευταία επιστροφή καθώς πλέον το σύστημα εισφορών είναι μέσα από ελεύθερη επιλογή κατηγορίας.
 Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε την πρόταση των επιστημονικών ομάδων για την έκτακτη ενίσχυση μέσα από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ.
Η πρόταση θα είναι μία ενίσχυση της τάξης των 400 ευρώ που θα πρέπει να δοθεί σε 50-60 χιλιάδες επιστήμονες. Το ποσό θα δοθεί αρχές Ιανουαρίου του 2021.

Ολοκλήρωση της εφαρμογής του ν. 4670/2020

Φεβρουάριος 2021:
Προς το τέλος του Φεβρουαρίου 2021 θα δοθούν οι νέες συντάξεις με το νόμο Βρούτση που θα είναι αυξημένα τα ποσά για όσους έχουν εργαστεί από 30 χρόνια και πάνω.
Θεωρείται κορυφαία αλλαγή καθώς χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις μετά από χρόνια στις συντάξεις τους.
Τον Μάρτιο, ένα μήνα μετά, επίσης, θα λάβουν όλοι αυτοί και τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα γίνει και η αύξηση των συντάξεων σε 70% για όσους συνταξιούχους που εργάζονται.

Εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων

Ιούλιος 2021:
Τον Ιούλιο αναμένεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό Μαξίμου-Υπουργείου Εργασίας να έχει εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων που έχουν φτάσει τις 160.000.
Κάθε μήνα θα εκκαθαρίζονται 30.000 συντάξεις.
Σήμερα θα ψηφιστούν οι κρίσιμες διατάξεις που ενισχύουν τα τμήματα απονομών συντάξεων με έξτρα υπαλλήλους, καθιερώνεται και μπόνους εάν πιαστούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι.
Θα έρθουν και πρώην συνταξιούχοι που εργάζονται σε αυτά τα τμήματα και θα παίρνουν και τη σύνταξή τους και αποζημίωση για την εργασίας τους.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς που έχουν διαδοχική ασφάλιση, ειδικά αν το ένα ταμείο είναι ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ.
 Όσο θα προχωράει η ένταξη των κατηγοριών των συντάξεων στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, τόσο θα μικραίνει και το στοκ. Επίσης, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι όταν θα δίνονται οι κύριες συντάξεις, αυτομάτως θα δίνονται και τα εφάπαξ. Άρα, η μόνη εκκρεμότητα που θα μείνει είναι οι επικουρικές συντάξεις.

Το χρονοδιάγραμμα των ψηφιακών συντάξεων –ΑΤΛΑΣ

Δεκέμβριος 2021:

Η μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ", που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2020, συνεχίζεται να υλοποιείται ακολουθώντας τέσσερα στάδια.
Το πρώτο στάδιο που αφορά τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις αγροτών έχει ήδη υλοποιηθεί. Σε λίγες ημέρες, ξεκινάει η νέα πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης "ΑΤΛΑΣ»" για υγειονομικούς και συντάξεις αναπηρίας και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2021 όπου ξεκινάει η κανονική λειτουργία.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 θα ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί και μηχανικοί και η μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται στο τέλος του 2021 με δικηγόρους, δημοσιογράφους και αυτοαπασχολούμενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης