Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - O DAX στο -3,2%, τα futures της Wall -2% - Καταρρέουν οι ταξιδιωτικές μετοχές

Τριγμοί στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - O DAX στο -3,2%, τα futures της Wall -2% - Καταρρέουν οι ταξιδιωτικές μετοχές
«Βουτιά» 5% στο πετρέλαιο, ανησυχία για τη ζήτηση
(upd) Τριγμούς προκαλεί στις διεθνείς αγορές η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε αναστολή διεθνών πτήσεων και αβεβαιότητα για τις προοπτικές τη ανάκαμψης το 2021.
Στο ταμπλό οι μετοχές του πολύπαθου κλάδου ταξιδίων και αναψυχής καταρρέουν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για τις εξελίξεις που αφορούν τις διεθνείς μετακινήσεις, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει και ο Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ.
Στον αέρα παραμένει η συμφωνία για το Brexit, ενώ σε δεύτερη μοίρα περνά η συμφωνία στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 900 δισ. δολ.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 3,2% στις 13.193 μονάδες, ενώ νωρίτερα η πτώση ξεπέρασε το 4%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,6% στις 6.355 μονάδες.
Στις 5.355 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με απώλειες 3%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 3,3% στις 21.390 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 3,5% στις 7.800 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση έως 2%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 27,8 μονάδες.
Η στερλίνα υποχωρούσε 1,2% στα 1,3352 δολ.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές της ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν «βουτιά» 3,5%, με την πτώση νωρίτερα να ξεπερνά το 6%.
Στο ταμπλό, μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές στον κλάδο ταξιδιών και μεταφορών.
H IAG, μητρική της British Airways σημειώνει πτώση 14%, ενώ οι μετοχές των TUI και Lufthansa υποχωρούν άνω του 7%.
«Βουτιά» σημειώνουν μετοχές της Air France KLM και της Getlink, της εταιρίας διαχείρισης της Σήραγγας της Μάγχης.
Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 10,2% στην αρχή της συνεδρίασης, της Getlink κατέγραψε πτώση 5,7% ενώ της γαλλικής εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 4,8%.
Η μετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση 4,4%.
«Οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί (κατά της COVID-19) πιθανόν να πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο μπορεί να πάρει μήνες», ανέφεραν αναλυτές της MUFG σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.
«Στην παρούσα συγκυρία, εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και απέναντι στο νέο στέλεχος, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σαφές.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομική επιβράδυνση θα αποδειχθεί μεγαλύτερη και θα παραταθεί και στην επόμενη χρονιά».

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ο εντοπισμός μετάλλαξης στελέχου της Covid - 19, που εμφανίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα κράτη και που καθιστά ακόμα και κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις πολλών κρατών να διακοψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας όσων πολιτών επιστρέφουν από τη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 σήμερα 2112 το πρωί αυξάνονται σε 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν οι ημέρες της κατ'οίκον απομόνωσης για τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους, καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

«Βουτιά» έως 6% στο πετρέλαιο, ανησυχία για τη ζήτηση

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με την ανησυχία για τη ζήτηση να βρίσκεται στα ύψη, λόγω της αναταραχής που προκαλεί διεθνώς η μετάλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία.
Η μία μετά την άλλη οι χώρες σταματούν τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλιο.
Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 3,3% στα 47,6 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent σημειώνει απώλειες 3,7% στα 50,36 δολ. το βαρέλι.
Νωρίτερα η πτώση ξεπέρασε το 6%.
«Οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω του κορωνοϊού, αποτελεούν βαρίδι για την αγορά πετρελαίου.
Η ζήτηση στην Ευρώπη αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα», σχολιάζει το Reuters ο Giovanni Staunovo, αναλυτής της UBS.
Σύμφωνα  με τον Stephen Brennock, broker της PVM, το μήνυμα είναι απλό:
Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν στο έλεος της πανδημίας.

Υποχωρεί η στερλίνα λόγω μετάλλαξης κορωνοϊού και Brexit - Στο 1,3266 δολ.

Πτωτικά κινείται σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 η στερλίνα, λόγω της ενίσχυσης των ανησυχιών για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και της αβεβαιότητας που απορρέει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι εντόπισε ένα νέο στέλεχος του Covid-19 που είναι πιο μεταδοτικό.
Έπειτα από αυτήν την ανακοίνωση, πολλές χώρες δήλωσαν ότι θα περιορίσουν προσωρινά τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο σε προσπάθειες να αποτρέψουν την είσοδο του νέου στελέχους στα σύνορά τους.
Σημειώνεται ότι η ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου βρίσκεται στο 1,3266 με απώλειες 1,8787%.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης