Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Invesco θα καλύψει ακόμη και όλη την ΑΜΚ των 50,4 εκατ στον Ελλάκτωρα και θα αγοράσει το 10,3% της Reggeborgh... που προτείνει CEO Μπουλούτα

H Invesco θα καλύψει ακόμη και όλη την ΑΜΚ των 50,4 εκατ στον Ελλάκτωρα και θα αγοράσει το 10,3% της Reggeborgh... που προτείνει CEO Μπουλούτα
Γιατί η Reggeborgh δεν έχει ενεργοποιήσει έως σήμερα την Option για τις μετοχές του Μπόμπολα;
Η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου το επενδυτικό σχήμα που απέκτησε έναντι 75 εκατ το 23,33% του Ελλάκτωρα σχεδιάζει εάν χρειαστεί, να καλύψει όλη την αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ αλλά και να αγοράσει το 10,3% της Reggeborgh εάν αποφασίσει να αποχωρήσει.
Εν τω μεταξύ η Reggeborgh θα εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου 2021 την εναλλακτική της πρόταση για την διοίκηση.
Συγκεκριμένα θα προτείνει τον Ευθύμιο Μπουλούτα για διευθύνοντα σύμβουλο – παλαιό στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στο banking και στην MIG και μέλος του διοικητικού συμβουλίου τον Άρη Ξενόφο επικεφαλής τόσο στο ΤΧΣ όσο και στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. 
Ωστόσο η πρόταση της Reggeborgh δεν είναι βέβαιο εάν θα περάσει γιατί η Invesco θα αποδεδειχθεί ρυθμιστής των εξελίξεων.

Γιατί η Reggeborgh δεν έχει ενεργοποιήσει την Option για τον Μπόμπολα;

Ως γνωστό ο Λεωνίδας Μπόμπολας κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και έχει option να πουλήσει στον ολλανδικό επιχειρηματικό όμιλο Reggeborgh τις μετοχές του.
Καταληκτική ημερομηνία αρχές Μαρτίου 2021.
Το ερώτημα είναι γιατί έως σήμερα δεν έχει ενεργοποιήσει την option;
H απάντηση που δίδεται είναι ότι η Reggeborgh δεν θέλει να δεσμευθεί σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν τα σχέδια της να αγοράσει μετοχές τις οποίες μπορεί εν συνεχεία να πουλήσει.
Άλλη ερμηνεία είναι ότι μπορεί να αγοράζει φθηνότερο από το χρηματιστήριο γιατί να σπεύσει να αγοράσει τις εν λόγω μετοχές.
Υπάρχει και 3η ερμηνεία που αναφέρει ότι η Reggeborgh άπαξ και έχει την option θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα προβεί την κατάλληλη στιγμή στις κινήσεις της.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η option εμπεριέχει… την αμφιβολία.
Ένας επενδυτής αγοράζει, δεν καλύπτεται εκ του ασφαλούς σε μια option την οποία υπό όρους μπορεί και να μην εξασκήσει.

Τι ανέφερε από 18 Δεκεμβρίου 2020 το bankingnews

Οι εξελίξεις φουντώνουν στον Ελλάκτωρα και δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο είχε αποκαλύψει ότι η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου των εφοπλιστών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… θα αγοράσουν όλο το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση ενώ το Farallon θα αποπληρωθεί και θα αποχωρήσει από το δάνειο των 50 εκατ που είχε χορηγήσει.
Να σημειωθεί ότι πλέον η Invesco κατέχει 23,33% των μετοχών του Ελλάκτωρα έναντι 75 εκατ ευρώ οπότε ουσιαστικά αποπληρώνονται τα 50 εκατ του δανείου και το επιτόκιο 8,75% αλλά και το κέρδος που επιδίωκε να πάρει το αμερικανικό fund Farallon.
Έχει απομείνει ένα ελάχιστο ποσοστό στους αδερφούς Καλλιτσάντση, η Invesco πλέον κατέχει 23,334% και η Reggeborgh που διεκδικεί τον Ελλάκτωρα κατέχει άμεσα 10,3% και δυνητικά μπορεί να εξασκήσει το 12,54% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας… αλλά μέχρι τώρα δεν το έχει εξασκήσει.
Επί της ουσίας υπάρχουν δύο στρατόπεδα από την μια η Invesco με ποσοστό 23,34% στον Ελλάκτωρα ή 50 εκατ μετοχές και από την άλλη πλευρά η Reggeborgh που δυνητικά μπορεί να ελέγξει το 22,90% εάν εξασκηθεί η option των 26,88 εκατ μετοχών…

Ποιο είναι το σχέδιο;

Το σχέδιο της Invesco είναι όχι απλά να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου αλλά και να την καλύψει καθολικά δηλαδή είναι διατεθειμένη να καλύψει και τα 50,4 εκατ της αύξησης.
Ταυτόχρονα είναι διατεθειμένη εφόσον θέλει να πουλήσει η Reggeborgh να αγοράσει το 10,3% που κατέχει άμεσα… ενώ θα εξεταστεί με διαφορετικούς όρους το ποσοστό του Μπόμπολα.

Ορατή και η δημόσια πρόταση

Το σχέδιο της Invesco είναι να υποβληθεί δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρα εάν καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 33% και ουσιαστικά να καταστεί ο βασικός μέτοχος του Ελλάκτωρα.
Το ιδανικό σενάριο για την Invesco είναι ότι θέλουν να ελέγχουν το 51% του Ελλάκτωρα….

Οι κινήσεις της Reggeborgh

Η Reggeborgh έχει προτείνει σε δύο πρόσωπα – τραπεζικά στελέχη να συμμετάσχουν είτε σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου, είτε ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο.
Όμως ενώ η Reggeborgh έχει κινηθεί λανθασμένα έως τώρα με επιθετικό τρόπο επιχείρησε να ελέγξει τον Ελλάκτωρα… η Invesco έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Εάν κερδίσει η Invesco θα πουλήσει τις μετοχές η Reggeborgh που κατέχει στον Ελλάκτωρα και θα αποχωρήσει.
Με βάση τραπεζικές πηγές η Invesco δεν ήρθε στο μετοχικό κεφάλαιο του Ελλάκτωρα για διακοπές αλλά για να κερδίσει όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Η Εθνική τράπεζα τους έχει στηρίξει καθώς οι Μπάκος και Καυμενάκης είναι πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης