Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Ραγδαία πτώση στις αγορές, παρά το νέο πακέτο των 900 δισ. δολ. στις ΗΠΑ

Rabobank: Ραγδαία πτώση στις αγορές, παρά το νέο πακέτο των 900 δισ. δολ. στις ΗΠΑ
Το Κογκρέσο θα συμφωνήσει εντέλει για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, υποστηρίζει η Rabobank
Το Κογκρέσο συμφώνησε εντέλει για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 900 δισεκ. δολ., ωστόσο τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου οι αγορές δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο, όπως υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ο συνδυασμός υπερπουλημένων - υπεραγορασμένων συναλλαγών και ανησυχίας για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού έβαψε κόκκινα τα ταμπλό των χρηματιστηρίων.
Μόνο τα futures στον δείκτη Nasdaq κινήθηκαν προς νέα υψηλά, σημειώνοντας κέρδη.
Οι τιμές στο πετρέλαιο τελούν επίσης υπό πίεση, όπως και η βρετανική στερλίνα, λόγω του πρωινού selloff.
Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία αναμένεται να υιοθετήσουν νέα, σκληρότερα μέτρα για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, εν όψει και της κινητικότητας που θα παρατηρηθεί λόγω της τουριστικής περιόδου.

Υπό πίεση ο Boris Johnson

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Boris Johnson κάνει στροφή 180 μοιρών, επιβάλλοντας νέους, αυστηρότερους περιορισμούς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα κρούσματα αυξήθηκαν 51% μέσα σε μία εβδομάδα.
Διάφορες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία ακύρωσαν τις πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία για 48 ώρες.
Πρόσφατα, η διακοπή της κυκλοφορίας στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω της τεράστιας αύξησης της κίνησης που προκλήθηκε λόγω της δημιουργίας αποθεμάτων, έχει αυξήσει την πίεση στο λιμάνι της Νοτιοανατολικής Αγγλίας Dover, με ορισμένα πλοία που προορίζονται για το Ηνωμένο Βασίλειο να εκφορτώνουν σε άλλα ευρωπαϊκά λιμάνια.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο για να συζητήσει τον κίνδυνο πρόκλησης αναταραχής, καθώς αυξάνονται ο φόβοι για σοβαρές καταστροφές σε αγαθά.
Ωστόσο, με το τέλος της μεταβατικής φάσης του Brexit, η κρίση μπορεί να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με το Brexit και τον ιό, ο Johnson θα αγωνιστεί να διατηρήσει τη θέση του το 2021.
Αυτό υποδηλώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει σημαντικός παράγοντας για τη λίρα για κάποιο χρονικό διάστημα.

To νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ

Η συμφωνία για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οποίο το Κογκρέσο συμφώνησε κατ’ αρχήν, προβλέπει την παροχή επιπλέον 300 δολαρίων την εβδομάδα στους ανέργους, άμεσα καταβαλλόμενο τσεκ ύψους 600 δολ. για πολλούς Αμερικανούς που τελούν υπό πίεση, καθώς επίσης χρηματικές ενισχύσεις για τα σχολεία, για τη διανομή εμβολίων και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να το εγκρίνει στη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου, με τη Γερουσία να ακολουθεί.
Το Κογκρέσο ενέκρινε 24ωρη παράταση της κυβερνητικής χρηματοδότησης το απόγευμα της Κυριακής, θέτοντας τις βάσεις για ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου δαπανών.

Δημοσιονομική επέκταση στην Ιαπωνία

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2021, ύψους 106,61 τρισεκ. γεν.
Το 40,8% αυτού αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από δάνεια, ενώ αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να ενισχυθεί λόγω της αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός φτάνει στο ύψος των 5,34 τρισεκ. δολ. – ρεκόρ για έβδομο συνεχή χρόνο.
Ο πρώην πρωθυπουργός Abe ήταν πρόθυμος να αναθεωρήσει εκ νέου το ειρηνικό σύνταγμα της Ιαπωνίας εξαιτίας της απειλής από την Κίνα.

Υπό πίεση η Ρωσία 

Το ρωσικό ρούβλι έπεσε θύμα της ταχείας κλιμάκωσης της αποστροφής του κινδύνου.
Η ανησυχία για τον ιό και η ακύρωση πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν βυθίσει πετρέλαιο τύπου Brent.
Επιπλέον, οι επενδυτές επίσης ότι οι ισχυρισμοί για επίθεση στον κυβερνοχώρο θα ωθήσουν τις ΗΠΑ να επιβάλουν σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο ο Joe Biden.
Ο Τrump προσπάθησε να υποβιβάσει αυτές τις ειδήσεις υποδηλώνοντας ότι «η διαδικτυακή επίθεση είναι πολύ μικρότερης έκτασης από ό, τι στην πραγματικότητα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης