Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στις αγορές, ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - Ψυχραιμία στην Wall, πτώση -0,39% ο S&P 500 με την Tesla -6,49%, o DAX -2,82%

Τριγμοί στις αγορές, ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - Ψυχραιμία στην Wall, πτώση -0,39% ο S&P 500 με την Tesla -6,49%, o DAX -2,82%
Τριγμοί στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού - Καταρρέουν οι ταξιδιωτικές μετοχές
(Συνεχές upd) Τριγμούς προκάλεσε σήμερα 21/12 στις διεθνείς αγορές η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε αναστολή διεθνών πτήσεων και αβεβαιότητα για τις προοπτικές τη ανάκαμψης το 2021.
Στις ΗΠΑ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 σε συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο διαπραγματεύονταν από το καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας.
Το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα έχει ύψος περίπου 900 δισ. δολαρίων.
Προβλέπει τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα και επιδομάτων ύψους 600 δολαρίων σε πολλούς ευάλωτους Αμερικανούς, μεταξύ άλλων.
Τα 25 δισ. δολάρια προορίζονται για επιδοτήσεις ενοικίων και δανείων κατοικίας, ώστε να αποφευχθούν εξώσεις. Άλλα 100 δισ. για να μπορέσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί και σχολεία να ανοίξουν.
Μένει πάντως να κατατεθεί το τελικό κείμενο και να αποφευχθούν τυχόν εμπόδια της τελευταίας στιγμής. Οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι η ψηφοφορία και στα δύο σώματα θα γίνει σήμερα Δευτέρα.
Το Κογκρέσο αποφάσισε παράλληλα να παρατείνει για 24 ώρες μέτρο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, ώστε να αποτραπεί το επαπειλούμενο shutdown.
Το πρώτο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο είχε εγκριθεί τον Μάρτιο, είχε ύψος 2,3 τρισ. δολαρίων και ήταν το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία.
 
Εισαγωγή της Tesla στον S&P 500 

Με πτώση -6,49% στα 649 δολάρια έκλεισε η μετοχή της Tesla την πρώτη ημέρα εισαγωγής της στον S&P 500.
Από τις αρχές του 2020, η μετοχή της εταιρείας του Elon Musk έχει καταγράψει εντυπωσιακό ράλι 731%, καθιστώντας την Tesla τη μεγαλύτερη που έχει εισαχθεί ποτέ στον δείκτη.
Η μετοχή της Tesla αντικατέστησε την Occidental Petroleum Corp.
Οι στρατηγικοί αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι έχουν διαιρεθεί σχετικά με τον τρόπο με τον τρόπο που θα επηρεάσει τον δείκτη αναφορά η μετοχή της Tesla.
Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή της Susquehanna, Souhow Yao, η προσθήκη της μετοχής θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη μεταβλητότητα.
Ωστόσο, εάν είχε προστεθεί πριν από ένα μήνα, η μεταβλητότητα για τον S&P 500 θα είχε πράγματι μειωθεί.

Η πορεία των βασικών δεικτών

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,12% στις 30.216 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,39% στις 3.694 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,1% στις 12.742 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 25,19 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχώρησε -2,82% κλείνοντας στις 13.246 μονάδες
Image
Image
«Ναι» στο εμβόλιο Pfizer-BioNΤech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Tη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους του εμβολίου Comirnaty, που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19), συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση του.
Η επιστημονική γνώμη του Οργανισμού ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας ενός εμβολίου Covid-19 στην ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με όλες τις εγγυήσεις, τους ελέγχους και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως ο εντοπισμός μετάλλαξης στελέχους της Covid - 19, που εμφανίστηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και στη συνέχεια σε διάφορα άλλα κράτη και που καθιστά ακόμα και κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νέας ανησυχητικής κατάστασης ύστερα από τις διαδοχικές αποφάσεις πολλών κρατών να διακόψουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Το θέμα απασχόλησε και την Αθήνα, όπου η Πολιτική Προστασία σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε ενίσχυση των ημερών της καραντίνας όσων πολιτών επιστρέφουν από τη Μ. Βρετανία.
Συγκεκριμένα, από τις 06:00 σήμερα 2112 το πρωί αυξάνονται σε 7 ημέρες από 3 ημέρες που ήταν οι ημέρες της κατ'οίκον απομόνωσης για τις αφίξεις από τη Μ. Βρετανία.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του.
Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους, καθώς μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με βραδύτερο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας ωστόσο τον μέσο όρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων στη διάρκεια του μήνα επηρέασε σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Federal Reserve Bank of Chicago.
Ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας της Chicago Fed διαμορφώθηκε στις 0,27 μονάδες τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από την αναθεωρημένη μέτρηση των 1,01 μονάδων τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης αποτελείται από 85 οικονομικούς δείκτες που συλλέγονται από τέσσερις ευρείες κατηγορίες: παραγωγή και εισόδημα, απασχόληση, ανεργία και ώρες εργασίας, προσωπική κατανάλωση και στέγαση, και πωλήσεις, παραγγελίες, αποθέματα.
Ο δείκτης Chicago Fed, ο οποίος υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του τον Απρίλιο εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας, ανέκαμψε δυναμικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς ήρθησαν οι περιορισμοί και η οικονομία άνοιξε.
Θετικό πρόσημο είχαν οι 49 από τις 85 μεμονωμένους δείκτες ενώ αρνητικό οι 36, οι 20 δείκτες βελτιώθηκαν από τον Οκτώβριο μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ 64 δείκτες επιδεινώθηκαν και ένας ήταν αμετάβλητος.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Lockheed Martin συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία προμήθειας εξαρτημάτων αμυντικής βιομηχανίας Aerojet Rocketdyne, σε μια συμφωνία που φθάνει τα 4,4 δισ. δολάρια.
Ο CEO της Lockheed, Jim Taiclet, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας νωρίτερα μέσα στο 2020, έχει θέσει ως στόχο να επεκτείνει την εταιρεία ανάληψης αμυντικών συμβολαίων μέσω εξαγορών.
Με την Aerojet, επιλέγει έναν βασικό προμηθευτή συστημάτων προώθησης πυραύλων, πυραύλων και άλλων διαστημικών και αμυντικών εφαρμογών των ΗΠΑ.
«Η απόκτηση της Aerojet Rocketdyne θα διατηρήσει και θα ενδυναμώσει ένα συστατικό στοιχείο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανικής βάσης», αναφέρει ο Taiclet σε δήλωσή του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω φόβων για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Τριγμούς προκάλεσε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία, εξέλιξη η οποία οδηγεί σε αναστολή διεθνών πτήσεων και αβεβαιότητα για τις προοπτικές τη ανάκαμψης το 2021.
Στο ταμπλό οι μετοχές του πολύπαθου κλάδου ταξιδίων και αναψυχής κατέρρευσαν.
Image
Στον αέρα παραμένει η συμφωνία για το Brexit, ενώ σε δεύτερη μοίρα περνά η συμφωνία στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 900 δισ. δολ.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν «βουτιά» 3,5%.
Στο ταμπλό, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές στον κλάδο ταξιδιών και μεταφορών.
H IAG, μητρική της British Airways σημείωσε πτώση -14%, ενώ οι μετοχές των TUI και Lufthansa υποχώρησαν άνω του -7%.
«Βουτιά» σημειώνουν μετοχές της Air France KLM και της Getlink, της εταιρίας διαχείρισης της Σήραγγας της Μάγχης.
Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά -10,2% στην αρχή της συνεδρίασης, της Getlink κατέγραψε πτώση 5,7% ενώ της γαλλικής εταιρίας διαχείρισης αεροδρομίων ADP υποχώρησε κατά 4,8%.
Η μετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Accor σημείωσε πτώση -4,4%.
«Οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί (κατά της COVID-19) πιθανόν να πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη κυκλοφορία του εμβολίου, το οποίο μπορεί να πάρει μήνες», ανέφεραν αναλυτές της MUFG σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.
«Στην παρούσα συγκυρία, εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι τα εμβόλια θα αποδειχθούν αποτελεσματικά και απέναντι στο νέο στέλεχος, αλλά αυτό δεν είναι ακόμα σαφές.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομική επιβράδυνση θα αποδειχθεί μεγαλύτερη και θα παραταθεί και στην επόμενη χρονιά».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 1% βλέπει για το δ' τρίμηνο του 2020 το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW).
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι ακόμα μεγαλύτερη το α' τρίμηνο του 2021, καθώς το δεύτερο σκληρό lockdown στη Γερμανία θα πλήξει την οικονομική παραγωγή τον Χειμώνα.
«Μόνο εάν η κατάσταση σταθεροποιηθεί η οικονομία θα επιστρέψει στον δρόμο της ανάκαμψης τον Φεβρουάριο» επισημαίνει το DIW.
Ανέκαμψε το βρετανικό λιανεμπόριο στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί στα καταστήματα και οι καταναλωτές ψώνισαν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα ενόψει Χριστουγέννων. Ωστόσο οι προοπτικές για τον Ιανουάριο είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η Ενωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) ενημέρωσε ότι οι μηνιαίες πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν στο -3 τον Δεκέμβριο, από -25 τον Νοέμβριο, σημείο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.
Οι προοπτικές όμως για τον Ιανουάριο είναι πολύ αρνητικές, με τον δείκτη στο -33.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας τo «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβαν οι Fiat Chrysler και PSA Group, για τη συγχώνευση των 38 δισ. δολαρίων που θα οδηγήσει στη δημιουργία της 4ης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον πλανήτη.
Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες προσβλέπουν στη συμφωνία για αντιμετωπίσουν τις διπλές προκλήσεις της χρηματοδότησης της βιομηχανίας καθαρότερων οχημάτων και της πανδημίας που έχει επιφέρει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η PSA θα επεκτείνει τη συμφωνία μικρών φορτηγών με την Toyota Motor αυξάνοντας τη χωρητικότητα της Toyota και μειώνοντας τις τιμές μεταφοράς για τα οχήματα, τα ανταλλακτικά και τα αξεσουάρ, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανταγωνισμού, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Reuters.
«Η πρόσβαση σε μια ανταγωνιστική αγορά μικρών εμπορικών φορτηγών είναι σημαντική για πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε σε δήλωση η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε ότι θα απομειώσει assets πετρελαίου και φυσικού αερίου ύψους 3,5-4,5 δισ. δολαρίων το 2021, στην προσπάθειά της να προσαρμοστεί στις χαμηλότερες προοπτικές.
Σε μια επικαιροποίηση εν όψει των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, η Άγγλο-ολλανδική εταιρεία δήλωσε πως αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου και αερίου στο τμήμα upstream, θα διαμορφωθεί στα 2,275-2,350 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, εξαιτίας του κλεισίματος της πλατφόρμας στον Κόλπο του Μεξικού από τους τυφώνες καθώς και των ήπιων καιρικών συνθηκών στη Βόρεια Ευρώπη.
Η αξιοποίηση των δραστηριοτήτων διύλισης αναμένεται να ανέλθει στο 72%-76% της παραγωγικής της ικανότητας, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη χαμηλή ζήτηση εξαιτίας της πανδημίας.

Μεικτή εικόνα στην Ασία - Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Με μεικτά πρόσημα κινήθηκαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού σε περιοχές της βόρειας Ασίας παραμένει σοβαρή.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai σημείωσε κέρδη +0,76% και ο Shenzhen + 1,94%.
Σημειώνεται πως η Κίνα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού τη Δευτέρα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο ενός έτους διαμορφώθηκε στο 3,85% ενώ το πενταετές επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65%.
Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng κατέγραψε απώλειες -0,51% ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,18% και στη Νότια Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε κατά +0,23%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε πτώση -0,08%.
Σημειώνεται πως οι πολιτείες της χώρας επέβαλλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στο Σίδνεϊ, αφήνοντας την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας απομονωμένη από την υπόλοιπη χώρα εν μέσω αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού, σύμφωνα με το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης