Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δανία: Ρώσος κατάσκοπος διαβίβασε στη Μόσχα πληροφορίες για την ενεργειακή τεχνολογία

Δανία: Ρώσος κατάσκοπος διαβίβασε στη Μόσχα πληροφορίες για την ενεργειακή τεχνολογία
Τον Μάρτιο του 2018, η Δανία διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων για τη δηλητηρίαση του πρώην κατάσκοπου Sergei Skripal και της κόρης του Yulia στο Σάλισμπερι της Αγγλίας
Σάλος έχει προκληθεί στη Δανία μετά τη δημοσιοποίηση που έγινε πριν από 12 ημέρες της είδησης που αναφέρει πως ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας απέδωσε την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος ενός Ρώσου υπηκόου.
Σύμφωνα με την κατηγορία ο Ρώσος διαβίβασε απόρρητες πληροφορίες στις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας του έναντι αμοιβής σχετικά με την ενεργειακή τεχνολογία της Δανίας αλλά και για άλλα θέματα, τα οποία δεν δημοσιεύτηκαν τότε.
O ύποπτος, του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, τέθηκε υπό κράτηση από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με δήλωση της Δανικής εισαγγελικής αρχής στις 9 Δεκεμβρίου.
Η ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη αναγνώρισε τον ύποπτο ως άντρα και χαρακτήρισε τη σύλληψή του «λάθος».
Μπορεί η Ρωσική Πρεσβεία να… διέψευσε το συμβάν και να χαρακτήρισε τη σύλληψη ως… λάθος, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του εξωτερικού, οι Δανοί εισαγγελείς δήλωσαν πως η υπόθεση αποτελεί μία «σημαντική έρευνα» από την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του.
Εφόσον ο δράστης κριθεί ένοχος είτε θα φυλακιστεί είτε θα απελαθεί.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το περιφερειακό δικαστήριο του Aalborg,  στη βόρεια Δανία, θα χειριστεί την υπόθεση, αλλά δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί πίσω από κλειστές πόρτες του δικαστηρίου.

Παιχνίδι κατασκόπων

Πάντως, το 2012, ένας Φινλανδός υπήκοος που συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ως ερευνητής καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών για κατασκοπεία στη Δανία για λογαριασμό της Ρωσίας.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι μία από τις πολλές που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους και συνδέονται με το «παιχνίδι των κατασκόπων».
Τον Μάρτιο του 2018, η Δανία διέταξε την απέλαση δύο Ρώσων διπλωμάτων για τη δηλητηρίαση του πρώην κατάσκοπου Sergei Skripal και της κόρης του Γιούλια στο Σάλισμπερι της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές του εξωτερικού οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών  συνιστούν βασικό εργαλείο για την απόκτηση «ευαίσθητων» πληροφοριών, τις οποίες φαίνεται πως δεν μπορούν να αποκτήσουν μέσα στην Ευρώπη, ειδικά από επίσημα κανάλια ενημέρωσης και συνεργασίας που διατηρεί με τους «συμμάχους» της στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης