Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ το πακέτο τόνωσης ύψους 900 δισ. δολ.

Τι σημαίνει για την οικονομία των ΗΠΑ το πακέτο τόνωσης ύψους 900 δισ. δολ.
Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να λάβουν νέα μέτρα σε δημοσιονομικό επίπεδο
Δύσκολες ώρες περνά η οικονομία των ΗΠΑ, παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να λάβουν νέα μέτρα σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ είχε προηγηθεί η χωρίς όρια δέσμευση για στήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Τις επόμενες ώρες, λοιπόν, αναμένεται να περάσει τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και από τη Γερουσία να περάσει το νομοσχέδιο για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Με λίγα λόγια, το νέο πακέτο ενισχύει τα ομοσπονδιακά προγράμματα (π.χ. PUA, PEUC) με επιπλέον 300 δολ. σε εβδομαδιαία βάση για όλους τους αιτούντες επιδόματος ανεργίας για τουλάχιστον 11 επιπλέον εβδομάδες.

Στέλνει επίσης έναν ακόμη γύρο επιταγών ύψους 600 δολ. ανά άτομο ανά νοικοκυριό για όσους κάνουν εσοδεύουν λιγότερα από 75 χιλ. δολάρια (150 χιλιάδες δολάρια για παντρεμένα ζευγάρια).
Το νομοσχέδιο ανανεώνει τη χρηματοδότηση PPP για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και παρέχει βοήθεια στις μεταφορές και άλλους τομείς που πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Ακόμη, 325 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε στις μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν δεύτερο γύρο επιχορηγήσεων.
Με περίπου 525 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια PPP, τα φορολογικά έσοδα της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθούν κατά δεκάδες δισεκατομμύρια -πιθανώς πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια-, αν και αυτό εξαρτάται από την κερδοφορία των επιχειρήσεων που έλαβαν τα δάνεια.
Πέρα από τα παραπάνω, το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης, παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση για σχολεία, υγειονομική περίθαλψη, , παιδική μέριμνα και διάφορα άλλα προγράμματα.
Ενώ το πακέτο εξαιρεί την ενίσχυση για τις πολιτείες και, γενικότερα, την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως σημειώνει η BofA, πολλές από τις διατάξεις (π.χ. βοήθεια για δημόσιες συγκοινωνίες, σχολεία, χρηματοδότηση για διανομή εμβολίων, δοκιμές και ανίχνευση) θα προσφέρουν βοήθεια σε τοπικό επίπεδο.


Ποιος ο αντίκτυπος του νέου πακέτου στήριξης

Με βάση τις εκτιμήσεις κόστους των διαφόρων διατάξεων και την εφαρμογή των αντίστοιχων πολλαπλασιαστών (Διάγραμμα 1), η Bank of America εκτιμά ότι το νέο πακέτο τόνωσης θα συμβάλει περίπου 2,7% στην ανάπτυξη το 2021.
Η τράπεζα αναμένει ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος στο α’ τρίμηνο του 2020 (Διάγραμμα 2).
Στην αυγή του νέου έτους παρατηρούνται διασταυρούμενα ρεύματα, με ασθενέστερα οικονομικά δεδομένα, αλλά και με μια στοχευμένη δημοσιονομική ώθηση.
Η τράπεζα «βλέπει» αύξηση 1% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης