Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμβολιάστηκε ο Biden - Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού για να αναχαιτιστεί η πανδημία - «Ναι» της ΕΕ στην Pfizer - Στους 1,7 εκατ. οι νεκροί

Εμβολιάστηκε ο Biden - Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού για να αναχαιτιστεί η πανδημία - «Ναι» της ΕΕ στην Pfizer - Στους 1,7 εκατ. οι νεκροί
Ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ - Στα 15,5 ευρώ το κόστος της κάθε δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την ΕΕ
Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και κατά του φόβου έστειλε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αμέσως αφότου έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer μαζί με την σύζυγό του Jill.
Λίγο νωρίτερα εν μέσω της οξείας κατάστασης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2ο κύμα της πανδημίας και του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, που καθιστά κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, προς χρήση το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, μετά από την θετική γνωμοδότηση και έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).
Την ίδια ετοιμάζεται να λάβει δραστικές αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου – π.χ. κλείσιμο αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων συνδέσεων – προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και να αποτρέψει ένα νέο και σφοδρότερο κύμα από τις αρχές του 2021.
Την ίδια στιγμή επιστήμονες ανά τον κόσμο αναλύουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τη μετάλλαξη αυτή προκειμένου να διαπιστώσουν, εάν τα εμβόλια, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και χορηγούνται, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δηλώνουν ότι είναι φυσιολογική εξέλιξη η μετάλλαξη του ιού, δεν προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητατα ενώ τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 κατά πάσα πιθανότητα αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, ενώ την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του νέου στελέχους επιβεβαίωσε και η Biontech.
Σήμερα, ξεκίνησε στις ΗΠΑ και ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Moderna στις ΗΠΑ, με την αμερικάνικη κυβέρνηση να έχει ήδη παραγγείλει 5,7 εκατομμύρια δόσεις για αυτήν την εβδομάδα, και  μία νοσηλεύτρια να είναι η πρώτη πολίτης που το δέχτηκε την ένεση.
Joe Biden receives COVID-19 vaccine as President Donald Trump remains on  sidelines - ABC7 San Francisco
Πράσινο φως από τον ΕΜΑ και την Κομισιόν στο εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό

Το πράσινο φως για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  που ακολούθησε, η αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι θέμα ελάχιστου χρόνου.
Η Κομισιόν έχει συνάψει συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις).
Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Παράλληλα αναφέρεται πως στις 6/1 θα ακολουθήσει και η έγκριση του εμβολίου της Moderna.
Στα 15,5 ευρώ ανέρχεται το κόστος της κάθε δόσης του εμβολίου των Pfizer-BioNTech όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από το ποσό που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.
Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.
Πάντως, ολοένα και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη επιστρέφουν στη στρατηγική των lockdown καθώς τα διάφορα περιοριστικά μέτρα δεν απέδωσαν ως προς τη μείωση της διασποράς του ιού.
Η Γερμανία είναι από τις 16/12 σε καθολικό lockdown, όπου ανοιχτά είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα καταστήματα ενώ σε lockdown είναι από τις 16/12 και για πέντε εβδομάδες και η Ολλανδία.
Φωνές για αυστηρότερο lockdown προκειμένου να αποφευχθεί μια «εθνική τραγωδία» ακούγονται και στην Ιταλία, τη στιγμή που και στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Υπενθυμίζεται πως η Γαλλία είχε προγραμματίσει να άρει αρκετά περιοριστικά μέτρα από τις 15/12 (π.χ. σκόπευε να ανοίξει θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού), τα οποία όμως παρέτεινε τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Image
Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 77.202.828  και οι νεκροί σε 1.699.307
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 17.959.886 και σε νεκρούς με 318.782
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 186.764 και τρίτη σε κρούσματα με 7.238.600
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 145.810 και τέταρτο το Μεξικό με 118.202
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 68.799 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 67.503 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.821.125 και πέμπτη η Γαλλία με 2.529.756
- Έκτo σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.046.161, έβδομη η Τουρκία με 2.024.601 και όγδοη η Ιταλία με 1.953.185
- Ένατη η Ισπανία με 1.797.236 και δέκατη η Αργεντινή με 1.541.285
Image
Πανικός στην Ευρώπη – Κλείνει τα σύνορα με τη Μ. Βρετανία - Απαγορεύει τις πτήσεις

Πανικό έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο εντοπισμός μετάλλαξης στελέχους της Covid - 19, που εμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και που καθιστά ακόμα και κατά 70% πιο μεταδοτικό τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού εντοπίστηκε επίσης σε Δανία, Ολλανδία και Αυστραλία με αποτέλεσμα η μια χώρα μετά την άλλη όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και παγκοσμίως να ανακοινώνουν πως αναστέλλουν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία.
Συναγερμός έχει σημάνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 21/12 η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ με απώτερο στόχο να υπάρξει ένας πανευρωπαϊκός συντονισμός με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,.
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία μια σειρά από κράτη ανάμεσα τους η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αργεντινή, η Χιλή, κα, το Βέλγιο ανακοίνωσε και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης και η Ολλανδία διακοπή και των θαλάσσιων συνδέσεων.

Νέο αυστηρό lockdown στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία


Σε αυστηρότερο lockdown επιπέδου 4 επέστρεψε από χθες Κυριακή (20/12/2020) η περιφέρεια του Λονδίνου και η νοτιο-ανατολική Αγγλία σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εκτόξευση των κρουσμάτων της Covid-19, την οποία η κυβέρνηση αποδίδει στον εντοπισμό ενός «νέου στελέχους» του κορωνοϊού, «όχι περισσότερο επικίνδυνου, αλλά πιο μεταδοτικού».
Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων.
Έτσι, κλειστά θα παραμείνουν καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας, ενώ απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4 και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν την νύκτα εκτός του σπιτιού τους, ενώ επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους.
Πάντως, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Chris Witty, αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό.
«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», επισήμανε σε ανακοίνωσε του ο Witty.
Πάντως, τα νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ για κάποιο διάστημα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Matt Hancock.
Ο Matt Hancock σε δηλώσεις του στο Sky News τόνισε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίστηκε είναι πολύ δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο.
«Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου.
Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε  μεταξύ άλλων ο Βρετανός υπουργός Υγείας.

ΗΠΑ: Στους 318.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Στον απόλυτο εφιάλτη για τις ΗΠΑ εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου σήμερα 21/12 αναμένεται να εμβολιαστεί και ο πρόεδρος Joe Biden.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τους 318.000 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 17,9 εκατομμύρια.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο ημερήσιος ρυθμός θνητότητας στις ΗΠΑ από COVID-19 αντιστοιχεί στις 2.988 χαμένες ζωές κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους ή σε συντριβή 15 αεροσκαφών τύπου Airbus 320 με 150 επιβάτες το καθένα, κάθε ημέρα.
Από τον Οκτώβριο 2020 έως σήμερα υπολογίζεται ότι η θνητότητα έχει αυξηθεί περαιτέρω.
Μεταξύ της 1ης Νοεμβρίου 2020 και της 13ης Δεκεμβρίου 2020 ο εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στη λοίμωξη COVID-19 τριπλασιάστηκε από τους 826 στους 2.430 θανάτους ημερησίως.
Όπως συνέβη και την άνοιξη, η λοίμωξη COVID-19 έχει γίνει η μείζονα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά ανησυχητικά δεδομένα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς, καθώς μετά το εμβόλιο της Pfizer, έχει αρχίσει και η διάθεση του εμβολίου της Moderna σε 3.700 σημεία στις ΗΠΑ μετά την έγκριση που έδωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ, Moncef Slaoui είναι πιθανό το πρώτο εμβόλιο της Moderna να γίνει σήμερα Δευτέρα 21/12 το πρωί.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να παραλάβει αυτήν την εβδομάδα 5,9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna και άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως περίπου 2,84 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν ήδη μοιραστεί.

Εμβολιάστηκε ο Biden και μία νοσηλεύτρια ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο της Moderna

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, 78 ετών, εμβολιάστηκε σήμερα για την Covid-19, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λαμβάνοντας την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε νοσοκομείο του Νιούαρκ, στο Ντέλαγουερ.
Ο Biden προέτρεψε τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν μόλις καταστεί διαθέσιμο το εμβόλιο, τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας".
Απέδωσε επίσης τα εύσημα στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανού απερχόμενου προέδρου Donald Trump για την έναρξη των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με την ομάδα μετάβασης του Biden, η μέλλουσα κυρία των ΗΠΑ Δρ Jill Biden έλαβε και αυτή σήμερα την πρώτη δόση του εμβολίου.

Μια νοσηλεύτρια από το Κονέκτικατ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε σήμερα Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, μπροστά στις κάμερες, με το εμβόλιο της εταιρείας Moderna για την Covid-19, σηματοδοτώντας την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού με αυτό το δεύτερο «όπλο» που έλαβε κατεπείγουσα έγκριση από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές την Παρασκευή.
Η Mandy Delgado, νοσοκόμα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Χάρτφορντ, δήλωσε ότι είναι «ευτυχής» και «ανυπομονεί» να γίνει η πρώτη που θα λάβει το εμβόλιο αυτό.
«Είδα να φτάνουν ασθενείς με δύσπνοια, και η κατάστασή τους να επιδεινώνεται σταδιακά και κατόπιν να πεθαίνουν, χωρίς να μπορεί η οικογένειά τους να βρίσκεται εκεί», είπε η γυναίκα, λίγα λεπτά προτού να της κάνουν το εμβόλιο στο μπράτσο.



Image
Επιστήμονες μελετούν εάν η νέα μετάλλαξη επηρεάζει τα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, Αμερικάνοι επιστήμονες ελέγχουν εάν η μετάλλαξη του στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μ.Βρετανία επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για τα οποία έχει δοθεί ήδη έγκριση για την χορήγηση τους.
Όπως αναφέρεται εντός των επόμενων ημερών οι επιστήμονες στο Walter Reed Army Institute θα γνωρίζουν εάν τα εμβόλια λειτουργούν και κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, αν και εκτιμάται πως αυτά θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν και στο νέο αυτό μεταλλαγμένο στέλεχος.

Εντός της ημέρας οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Moderna

Εν τω μεταξύ άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον αμερικανικό ομοσπονδιακό οργανισμό φαρμάκων (FDA) έλαβε το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται από σήμερα 21/12.
Ο FDA προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου την περασμένη Παρασκευή 18/12.
Το εν λόγω εμβόλιο πρέπει να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται κατεψυγμένο, όμως δεν απαιτεί τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.
Μετά την απόψυξη, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου.
Θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με απόσταση 28 ημερών.
Η απόφαση έγκρισης του FDA βασίζεται σε αποτελέσματα μιας προχωρημένης μελέτης σε 30.000 εθελοντές,  στην οποία διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο ήταν σχεδόν 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη ασθενειών από την Covid-19,  χωρίς σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.
Σημειώνεται πως η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Ινδία: Ξεπέρασαν τα 10 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Παρά τις τάσεις επιβράδυνσης που καταγράφει η επιδημία του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες στην Ινδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.337 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 10.055.560.
Το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν ακόμα ότι 333 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 145.810 νεκρούς.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 303.639, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπ.Υγείας.
Image
Σε έξαρση ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Αργεντινή, Χιλή κλείνουν τα σύνορα με τη Μ. Βρετανία

Σε έξαρση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, τη στιγμή που Αργεντινή και Χιλή ανακοίνωσαν πως κλείνουν τα σύνορα τους με τη Μ. Βρετανία ύστερα από τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης του ιού.
Συγκεκριμένα, οι κυβερνήσεις της Αργεντινής και της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή 20/12 ότι αναστέλλονται οι επιβατικές πτήσεις από και προς τη Βρετανία.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Αργεντινής διευκρίνισε ότι η τελευταία πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επιτραπεί να προσγειωθεί πριν από την έναρξη της ισχύος του μέτρου είναι αυτή που αναμένεται να φθάσει στο Μπουένος Άιρες σήμερα Δευτέρα 21/12 το πρωί.
Το πλήρωμα και οι επιβάτες θα τεθούν σε επταήμερη καραντίνα.
Αλλά και η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι θα απαγορευθεί σε όλους τους αλλοδαπούς που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας και είχαν βρεθεί στο ΗΒ τις προηγούμενες 14 ημέρες να εισέρχονται στην επικράτεια.
Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης 22/12 και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Στα 7,3 εκατομμύρια τα κρούσματα στη Βραζιλία

Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ιδιαίτερη ταχύτητα στη Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 25.445 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 408 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Ωστόσο, το υπουργείο επισήμανε ότι από τα στοιχεία αυτά λείπει η πολιτεία Σάο Πάολο, η πολυπληθέστερη της χώρας, όπου οι αρχές δεν μπόρεσαν να στείλουν νεότερα δεδομένα λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά186.764 νεκρούς επί συνόλου 7.238.600 μολύνσεων.
Η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Εν τω μεταξύ, στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους, ανέφερε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.870 κρούσματα του SARS-CoV-2 ενώ υπέκυψαν άλλοι 326 ασθενείς με την COVID-19.
Στο Μεξικό έχουν αναφερθεί 118.202 νεκροί επί συνόλου 1.320.545 καταγεγραμμένων μολύνσεων.
Αλλά και στην Αργεντινή η επιδημία είναι σε έξαρση καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.116 επιβεβαιωμένα κρούσματα με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 1.541.285.
Παράλληλα, ακόμη 50 ασθενείς υπέκυψαν ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 41.813.

Τουρκία: Αναστέλλει προσωρινά τις επιβατικές πτήσεις από Μ. Βρετανία, Δανία, Ολλανδία και Ν. Κορέα

Στην προσωρινή ανατολή των επιβατικών πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα προχωρά η Τουρκία μετά τον εντοπισμό ενός νέου, ακόμη πιο μολυσματικού στελέχους του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Κατόπιν οδηγιών του προέδρου Rejep Tayip Erdogan, σε συντονισμό με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αποφασίστηκε να επιβληθεί προσωρινή αναστολή των πτήσεων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νότια Αφρική προς τη χώρα μας», ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας F. Koca
Σημειώνεται πως η Τουρκία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα της επιδημίας καθώς μετρά 18.097 νεκρούς (+246 θάνατοι σε 24 ώρες) επί συνόλου 2.024.601 μολύνσεων (+20.316 σε 24 ώρες).

Αυστραλία: Αυστηρό lockdown έως 23/12 στα προάστια των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ

Σε αυστηρό lockdown τέθηκαν από το Σάββατο 19/12 έως τις 23/12  περίπου 250.000 άνθρωποι στα προάστια των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού από εστία που εντοπίστηκε στην πόλη.
Το lockdown στην περιοχή των προαστίων των βόρειων παραλιών του Σίδνεϊ προβλέπει ότι οι κάτοικοί της θα επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους μόνον για 4 βασικούς λόγους που είναι οι εξής: να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στη δουλειά τους, για θέματα υγείας ή για να επισκεφθούν έναν απομονωμένο συγγενή.
Οι μεγάλες δημόσιες εγκαταστάσεις στην περιοχή, όπως πισίνες, οργανωμένες παραλίες και παιδικές χαρές, έχουν κλείσει, ενώ απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας.
Επίσης, πολλά εστιατόρια, καφέ και 14 ξενοδοχεία στην περιοχή έκλεισαν οικειοθελώς αυτό το Σαββατοκύριακο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης