Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Ελλάκτωρας δεν χρειάζεται σωτήρες – Γιατί η Reggeborgh είναι λάθος να αποκτήσει δύο ανταγωνιστικές εταιρίες και τα 8 αναπάντητα ερωτήματα

Ο Ελλάκτωρας δεν χρειάζεται σωτήρες – Γιατί η Reggeborgh είναι λάθος να αποκτήσει δύο ανταγωνιστικές εταιρίες και τα 8 αναπάντητα ερωτήματα
Η ισχυροποίηση του ανταγωνισμού στις κατασκευές, στην ενέργεια, τις παραχωρήσεις πρέπει να είναι πολιτική προτεραιότητα.
Σε αντίθεση με πολλούς που ακολουθούν την στρατηγική των ίσων αποστάσεων για λόγους επικοινωνιακούς ή δημοσίων ή διαφημιστικών σχέσεων, το bankingnews είχε μια καθαρή θέση, ότι είναι λάθος η Reggeborgh να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα.
Δεν μπορεί το ολλανδικό family fund να είναι ο βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μια από τις ισχυρότερες εταιρίες, με μεγάλο ταμείο και αυξανόμενο ισολογισμό και ταυτόχρονα να είναι βασικός μέτοχος στον Ελλάκτωρα.
Δεν μπορεί να αλλοιωθεί τόσο πολύ και τόσο ουσιαστικά ο ανταγωνισμός, μόνο και μόνο επειδή αποφάσισε το ολλανδικό fund Reggeborgh να σαρώσει τις κατασκευές, την ενέργεια και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα.
Η άποψη μας είναι ξεκάθαρη είναι λάθος η Reggeborgh να αποκτήσει τον Ελλάκτωρα.

Τι θα συμβεί;

Το τι θα συμβεί το έχουμε αναφέρει, πιστεύουμε σε αντίθεση με την πλειοψηφούσα άποψη ότι η Reggeborgh δεν θα αγοράσει τον Ελλάκτωρα.
Θα καταφέρει η Invesco των Καυμενάκη και Μπάκου που επένδυσαν 75 εκατ για να αγοράσουν το 23,33% των μετοχών του Ελλάκτωρα να ελέγξει τον όμιλο.
Ακολούθως η Reggeborgh δεν θα εξασκήσει την option που έχει υπογράψει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,5% του Ελλάκτωρα και οι Ολλανδοί θα πουλήσουν το 10,3% που έχουν αποκτήσει στην Invesco.
H Invesco θα ελέγχει το 33% των μετοχών τουλάχιστον, θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 50,4 εκατ καλύπτοντας μέρος ή όλη την αύξηση και θα προχωρήσει και σε δημόσια πρόταση για να αγοράσει μετοχές ίσως με στόχο 51%.
Αυτό είναι ένα σενάριο, όχι απίθανο αλλά ένα σενάριο.

Τα 8 ερωτήματα

1)Η πλευρά της Reggeborgh θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου 2020 αλλαγή διοίκησης στον Ελλάκτωρα.
Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής.
Πως ένας μέτοχος με ποσοστό 10,33% - το τι λέει ότι κατέχει δεν έχει σημασία, η ουσία είναι πόσα χρήματα έχει διαθέσει έως σήμερα για να αποκτήσει μετοχές του Ελλάκτωρα – ζητάει να αλλάξει η διοίκηση;
Μπορεί το 10,33% των μετοχών να ζητάει αλλαγή διοίκησης;

2)Η Reggeborgh δηλαδή να υποθέσουμε ότι θεωρεί τον ρόλο της ως σωτήρα του Ελλάκτωρα, μια εταιρία που την έχουν χαρακτηρίσει… χρεοκοπημένη, στα όρια του Μαρινόπουλου και άλλα κοσμητικά επίθετα… πως αποφασίζουν να ασχοληθούν με μια χρεοκοπημένη εταιρία;
Η εικόνα που παρουσιάζεται ότι θα έρθει η Reggeborgh και ως σωτήρας θα εκτινάξει από την άβυσσο τον Ελλάκτωρα.
Το επιχείρημα δεν μας πείθει.
Δεν μπορεί ένα family fund, ένα οικογενειακό fund να επενδύει σε χρεοκοπημένες εταιρίες αλλά μόνο σε ομίλους που έχουν προοπτική.
Οπότε η Reggeborgh γνωρίζει ότι ο Ελλάκτωρας έχει προοπτική αλλά τον υποτιμούν, παρουσιάζουν τον όμιλο ως περίπου χρεοκοπημένο, τον απαξιώνουν αλλά γνωρίζουν ότι έχει αξία, εάν δεν είχε αξία δεν θα έδειχναν ενδιαφέρον οι ολλανδοί.
Η Reggeborgh διαθέτει 3 δισεκ. επειδή δρα επιχειρηματικά, με στρατηγική, κερδοσκοπία και ανιχνεύοντας τις φανερές ή κρυφές αξίες.

3)Η πλευρά της Reggeborgh προτείνει για διοίκηση του Ελλάκτωρα
Α)Τον δικηγόρο με ειδίκευση στα φορολογικά θέματα κ. Μυλωνογιάννη, ο οποίος ήταν και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και συμμετείχε ως προς το νομικό σκέλος της Εγνατίας οδού, για Πρόεδρο του Ελλάκτωρα.
Β)Τον Άρη Ξενόφο πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για διευθύνοντα σύμβουλο του Ελλάκτωρα.
Γ)Τελικά δεν αξιοποιήθηκε ο Ευθύμιος Μπουλούτας ο οποίος έχει μακρά εμπειρία στην MIG, την Marfin Popular Bank
Κάθε στέλεχος έχει μακρά πορεία και διαδρομή.
Θα θέσουμε όμως ένα ερώτημα.
Αναφέρεται ότι ο νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ άλλων το δικηγορικό γραφείο Μυλωνογιάννη είχε αποκλείσει από την διαγωνιστική διαδικασία της μακροχρόνιας παραχώρησης της Εγνατίας τον Άκτωρα.
Δηλαδή ως νομικός απέκλεισε τον Άκτωρα και ως Πρόεδρος του Ελλάκτωρα θα δώσει μάχη για τα συμφέροντα του ομίλου.
Κάτι δεν μας αρέσει εδώ.
Δεν αμφισβητούμε τις ικανότητες κανενός, τουναντίον, αμφισβητούμε τα κίνητρα του.

4)Η Reggeborgh υποστηρίζει ότι το σχέδιο της είναι εάν καταφέρει να ελέγξει τον Ελλάκτωρα να κρατήσει αυτόνομο τον όμιλο και να μην τον συνδέσει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Δηλαδή η Reggeborgh θα είναι βασικός μέτοχος σε δύο ανταγωνιστικούς ομίλους, αυτό θα περάσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και άλλες θεσμικές διαδικασίες;

5)Εάν δεν καταφέρει να ελέγξει τον Ελλάκτωρα η Reggeborgh το 10,33% που έχει αποκτήσει θα το πουλήσει ή όχι;

6)Γιατί η Reggeborgh δεν ενεργοποιεί την option του Λεωνίδα Μπόμπολα ώστε να εμφανιστεί στην Γενική Συνέλευση όχι με option αλλά με πραγματικές μετοχές;
Γιατί αγοράζει από το χρηματιστήριο υψηλότερα και δεν προβαίνει στην αγορά του 12,5% που κατέχει ο Μπόμπολας;
Πολλοί θα πουν η option ισχύει έως αρχές Μαρτίου 2021 οπότε η Reggeborgh δεν είναι εκπρόθεσμη.
Ναι αυτό είναι αλήθεια αλλά υπάρχουν πολλές αλήθειες, μήπως δεν έχει αγοράσει έως σήμερα – τουλάχιστον δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί αύριο – γιατί δεν θέλει να διαθέτει μετοχές του 12,5% του Ελλάκτωρα εάν δεν εξασφαλίσει ότι ελέγξει την εταιρία;
Στην ανάλυση μας δεν υπάρχει μόνο μια αλήθεια αλλά δύο ίσως και τρεις αλήθειες.

7)Η Reggeborgh – με βάση τις διαρροές – αναφέρει ότι κατέχει το 35% ή 40% του Ελλάκτωρα.
Στην Γενική Συνέλευση θα τεθούν όλα τα θέματα σε ψηφοφορία και εκεί θα αποκαλυφθεί κάθε πλευρά τι διαθέτει και ποια είναι η πραγματική δυναμική της Reggeborgh και της Invesco.
Ένα θέμα που θέλουμε να σχολιάσουμε είναι το εξής.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας στην option που έχει υπογράψει με την Reggeborgh έχει δώσει και δικαιώματα ψήφου επί της option;
Δηλαδή η Reggeborgh θα εμφανιστεί με τα δικαιώματα ψήφου ως δυνητικός αγοραστής των μετοχών;
Το αναφέρουμε αυτό για το εξής.
Εάν η Reggeborgh κερδίσει θα υλοποιήσει τον σχεδιασμό της για τον Ελλάκτωρα.
Εάν όμως δεν κερδίσει τότε ο Μπόμπολας για να μην υποστεί dilution στην αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να συμμετάσχει στην αύξηση των 50,4 εκατ.
Υπάρχει κίνδυνος ο Μπόμπολας να μην κλείσει με κανένα deal;

8)Στην αύξηση κεφαλαίου η Reggeborgh θα συμμετάσχει.
Άρα έχοντας το 22,9% ή το 35% ή 40% όπως διαρρέουν η επικοινωνιακή της ομάδα λογικά θα πρέπει ακολούθως να υποβάλλουν δημόσια πρόταση.
Αυτό θέλει η Reggeborgh να υποβάλλει δημόσια πρόταση στον Ελλάκτωρα μια χρεοκοπημένη εταιρία όπως διατείνονται ότι είναι;
Εάν είναι χρεοκοπημένη εταιρία γιατί αγοράζουν μετοχές από το ταμπλό του χρηματιστηρίου;
Επίσης γιατί δεν αγόραζαν όταν ο Ελλάκτωρας είχε χρηματιστηριακά καταβαραθρωθεί και αγοράζει η Reggeborgh σε υψηλές τιμές 1,60 με 1,70 ευρώ;
Ερωτήματα θέτουμε και θα είχε ενδιαφέρον να πάρουμε μια απάντηση.

Το συμπέρασμα

Η ισχυροποίηση του ανταγωνισμού στις κατασκευές, στην ενέργεια, τις παραχωρήσεις πρέπει να είναι πολιτική προτεραιότητα.
Η Ελλάδα χρειάζεται εταιρίες όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και χρειάζεται και ομίλους όπως ο Ελλάκτωρας έχοντας επιλύσει τα προβλήματα του Άκτωρα.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σωτήρες αλλά εταιρίες και επιχειρηματικούς ομίλους.

ΑΚΤΩΡ: Διευθετεί σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης, χωρίς απώλειες

Η ΑΚΤΩΡ, αλλά και άλλες εταιρίες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντιμετώπισαν -ως συνέπεια παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018- σειρά εγκλήσεων, ελέγχων και ερευνών από ρυθμιστικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού), εποπτικά όργανα (OLAF) αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EBRD, EIB, Παγκόσμια Τράπεζα).
Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρωτοβουλίας Change4ELLAKTOR.
Μεταξύ αυτών, από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 είχε ξεκινήσει διαδικασία επιβολής ποινής αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα λόγω μη κανονιστικής συμμόρφωσης για τη συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας. 
Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τα επίμαχα έγγραφα μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν υπογραφεί από το 2013.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η προηγούμενη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ είχε επιδιώξει συμβιβασμό με αποδοχή των κατηγοριών που θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες, δηλαδή, δε θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς.
Κατά το διάστημα αυτό, η εταιρία πέτυχε να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο της υπογράφοντας νέες, σημαντικές συμβάσεις.

Aπόρριψη του συμβιβασμού

Η νέα διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν απεδέχθει τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, προχώρησε σε:
-Άμεση απομάκρυνση των διοικητικών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο και διενέργεια εσωτερικού ελέγχου εντός του Ομίλου.
-Πρόσληψη ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Ουάσιγκτον, με εξειδίκευση σε θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μαζί της και στόχο τη διευθέτηση του θέματος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να υπογράφει νέα μεγάλα έργα, όπως τα πρόσφατα έργα άνω του 1,2 δις στη Ρουμανία.
-Εθελοντική αποχή της ΑΚΤΩΡ από χρηματοδοτούμενα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
-Ενίσχυση των δομών Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου.

Αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Για πρώτη φορά, από το 2000, ο όμιλος καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως πιστοποιείται από την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS), ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης που αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Η επίδοση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην παρουσία ανεξάρτητων μελών τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και στις επιτροπές που το υποστηρίζουν, τη βελτίωση του επιπέδου κανονιστικής συμμόρφωσης, την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής αμοιβών με ορίζοντα τετραετίας κ.α.

Η σημασία των παραπάνω ενεργειών αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με αποτέλεσμα να έχουμε μια απόφαση η οποία δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ, καθώς:
-αφορά αποκλειστικά σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και αφορά κυρίως χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η ΑΚΤΩΡ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει
-δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΑΚΤΩΡ σε Ελλάδα και εξωτερικό
-η εταιρία συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Απόφαση κρίσιμη για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Η τελική απόφαση επηρεάζει την συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα για τους επόμενους 15 μήνες, αντί της αρχικής ποινής των 25 μηνών.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις συμμετοχής της τότε ανώτατης διοίκησης της ΑΚΤΩΡ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά.
Η Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα για την οριστική διευθέτηση του θέματος.

Τι απαντά ο Άκτωρ

Καμία επίπτωση η απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας περί επιλεξιμότητας στα έργα της

Ο Άκτωρ έχει αποφασίσει και πλέον εστιάζει γεωγραφικά στην ανάληψη έργων κυρίως στην  Ελλάδα και τη Ρουμανία
Καμία επίπτωση δεν θα έχει στον Άκτωρα η απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας περί επιλεξιμότητας στα έργα της, όπως διαβεβαιώνει η εισηγμένη.
Ειδικότερα, με απόφασή της η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε, κατόπιν έρευνας που είχε ξεκινήσει από το έτος 2017, στην ΑΚΤΩΡ τη μη επιλεξιμότητας από κάθε έργο που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα για 15 μήνες.
Αντίστοιχος περιορισμός,  επιβλήθηκε και στα λοιπά μέλη της Κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχε η ΑΚΤΩΡ,  με προγενέστερες αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας κατόπιν συμβιβασμού που συνήψαν αυτά  για άλλα χρονικά διαστήματα.
Η ως άνω Κοινοπραξία έχει αναλάβει έργο βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία το έτος 2016.  
O ανωτέρω περιορισμός  επιβλήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση λόγω αποδιδόμενης παραβίασης εκ μέρους των μελών της Κοινοπραξίας των κανόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας και όχι λόγω παραβίασης κανόνων της ελληνικής, ευρωπαϊκής ή τοπικής νομοθεσίας, τα όσα δε αναφέρονται στο δημοσίευμα σε σχέση με τις κατηγορίες (περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες) είναι απολύτως ανακριβή.
Η σχετική απόφαση δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση τόσο στην Εταιρεία μας όσο και στην ίδια την θυγατρική της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, αφού ο μεν περιορισμός αφορά την ΑΚΤΩΡ (και τις θυγατρικές της ΑΚΤΩΡ) για έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ ούτως ή άλλως από μακρού χρόνου η ΑΚΤΩΡ δε συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από τη Παγκόσμια Τράπεζα.
Τέλος διευκρινίζεται ότι ό Όμιλος όπως ήδη έχει δημοσιοποιήσει σε προγενέστερες παρουσιάσεις του, ιδίως στον τομέα κατασκευής έχει αποφασίσει και πλέον εστιάζει γεωγραφικά στην ανάληψη έργων κυρίως στην  Ελλάδα και τη Ρουμανία με επιλεκτική προσέγγιση ως προς την ελαχιστοποίηση του ρίσκου που αναλαμβάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης