Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε δοκιμασία οι τουρκικές τράπεζες το 2021 - Σημαντική επιδείνωση των κόκκινων δανείων

Fitch: Σε δοκιμασία οι τουρκικές τράπεζες το 2021 - Σημαντική επιδείνωση των κόκκινων δανείων
Η πανδημική κρίση αλλά και η οικονομική πολιτική επηρέασαν αρνητικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γείτονος, λέει η Fitch Ratings
Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να σημειώσει η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τουρκικών τραπεζών το 2021, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αμερικανικός πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η πανδημική κρίση αλλά και η οικονομική πολιτική επηρέασαν αρνητικά την κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της γείτονος.
Επίσης, η κατάσταση των τουρκικών τραπεζών θα χειροτερέψει έτι περαιτέρω όταν το κράτος άρει τη δημοσιονομική χείρα βοηθείας την οποία έχει τείνει.
Σημειώνεται πως σημαντικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει η πολιτική νομισματικής σύσφιξης που εφαρμόζει πλέον η κεντρική τράπεζα, ανεβάζοντας το ύψος του βασικού επιτοκίου.
Η πρόσφατη επέκταση των μέτρων χαλαρής ρύθμισης ως το τέλος του εξαμήνου του 2021 θα καθυστερήσει την αναγνώριση προβληματικών δανείων, αλλά η υποκείμενη επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα γίνει τελικά ορατή.
Η αβέβαιη πορεία της πανδημίας και η ευαισθησία σε πιθανές περαιτέρω αποσβέσεις της λίρας είναι πρόσθετοι κίνδυνοι.
Οι δείκτες ποιότητας που αναφέρθηκαν έδειξαν θετικές τάσεις το 2020, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζει την υποκείμενη κατάσταση.
Οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) και του σταδίου 2 μειώθηκαν και οι δύο, αλλά αυτές οι μετρήσεις εξωραΐστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των μορατορίων, της ανοχής στην ταξινόμηση δανείων και, γενικά, των μέτρων που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση.
Image
Σύμφωνα με τη Fitch, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 6%-6,5% στο τέλος του 2021, ενώ τα δάνεια που θα βρεθούν στο στάδιο 1 θα φτάσουν στο 10,5%.
Οι τουρκικές τράπεζες συνέχισαν να προβλέπουν ζημίες επί επισφαλειών, σαν να μην υπήρχε η βοήθεια από τους χαράσσοντες πολιτική.
Κατά συνέπεια, το κόστος κινδύνου του τομέα ενδέχεται να έχει ήδη κορυφωθεί το 2020, αν και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τα ιστορικά επίπεδα το 2021, δεδομένου του απαιτητικού λειτουργικού περιβάλλοντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης