Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα στον κορωνοϊό - Απώλειες -0,21% ο S&P 500 Wall, o DAX +1,3%

Νευρικότητα στις  αγορές με το βλέμμα στον κορωνοϊό - Απώλειες -0,21% ο S&P 500 Wall, o DAX +1,3%
Νευρικότητα στις  αγορές με το βλέμμα στον κορωνοϊό
(Συνεχές Upd) Νευρικότητα επικράτησε σήμερα 22/12 στα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, που προκάλεσε η ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, στη Βρετανία, που εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, οδήγησε περισσότερες χώρες στο να κλείσουν τα σύνορά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές της οικονομίας μετά την ιστορική ψηφοφορία στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης των 900 δισ. δολαρίων μετά από μήνες έντονων διαπραγματεύσεων.  
Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε αργά το βράδυ χθες 21/12 το σχέδιο στήριξης της οικονομίας, το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους 900 δισ. δολαρίων, για να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις που υφίστανται σκληρό πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Η έγκριση του σχεδίου, αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κατόπιν από τη Γερουσία, ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή και κύρωσή του από τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Donald Trump.
Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ μετά την απόφασή να μην εκδίδουν θεωρήσεις διαβατηρίου σε Κινέζους αξιωματούχους που θεωρούνται ύποπτοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo ανακοίνωσε τη Δευτέρα 21/12, απαγόρευση εισόδου σε όλους τους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) που εμπλέκονται σε «κατασταλτικές δραστηριότητες».
Ο Pompeo αναφέρθηκε στην «καταστολή θρησκευτικών πρακτικών», «εθνικών μειονοτήτων», «αντιφρονούντων», «υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «δημοσιογράφων», «συνδικαλιστών», ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών ή «ειρηνικών διαδηλωτών».
Τα μέλη της οικογένειας κάθε αξιωματούχου που τίθεται στο στόχαστρο δεν θα μπορούν ούτε αυτά να παίρνουν αμερικανική βίζα.
Απαντώντας, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε πως η χώρα του καταδικάζει «σθεναρά» την απόφαση της κυβέρνησης Trump.
Η Κίνα «θα συνεχίσει να λαμβάνει τα νόμιμα και απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προασπίσει αποφασιστικά τα συμφέροντά της», προειδοποίησε.
Η Ουάσινγκτον έχει ήδη πολλαπλασιάσει τους περιορισμούς χορήγησης βίζας τους τελευταίους μήνες σε Κινέζους αξιωματούχους και φοιτητές, με περισσότερο στοχευμένο τρόπο, στο πλαίσιο της επίθεσής της εναντίον της Κίνας, που θεωρείται ο υπ΄αριθμόν ένα στρατηγικός αντίπαλος της πρώτης δύναμης στον κόσμο.
Το αμερικανικό State Department ακύρωσε ως εκ τούτου τις βίζες τουλάχιστον χιλίων Κινέζων σπουδαστών και ερευνητών που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία και απαγόρευσε την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιωματούχων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων Ουιγούρων ή στην καταστολή στο Χονγκ Κονγκ. Περιόρισε επίσης δραστικά την είσοδο μελών του KKK στη χώρα.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους που επέδειξαν «κακή συμπεριφορά» στην υπόθεση του Χονγκ Κονγκ.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTec δήλωσε πως η εταιρεία μπορεί να έχει έτοιμο -σε έξι εβδομάδες- ακόμα ένα εμβόλιο που θα «νικά» τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει λάβει την έγκριση της Κομισιόν ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Βρετανία και κάνει τον κορωνοϊό έως και 70% πιο μεταδοτικό, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη σίγουρα εάν λειτουργεί ενάντια στη συγκεκριμένη μετάλλαξη», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι πρωτεΐνες της νέας μορφής του ιού είναι κατά 99% ίδιες με εκείνες των υπόλοιπων στελεχών του και άρα, επιστημονικά, το πιθανότερο είναι να καλύπτεται από το εμβολιαστικό σκεύασμα.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγονται έρευνες και θα γνωρίζουμε την απάντηση εντός των ερχόμενων εβδομάδων», ανέφερε ο επικεφαλής της BioNTech και συμπλήρωσε «ακόμη και στην περίπτωση πάντως που δεν λειτουργεί, η ομορφιά της τεχνολογίας του εμβολίου mRNA είναι ότι έχουμε τη μηχανική να αναπρογραμματίσουμε το εμβόλιο ενάντια στη νέα μετάλλαξη εντός περίπου έξι εβδομάδων», ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,67% στις 30.015 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -0,21% στις 3.687 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο +0,51% στις 12.807 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 24,24 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ ενισχύεται +1,18% στις 13.402 μονάδες
Image
Στα νέα από της μακροοικονομάις η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό-ρεκόρ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, εξαιτίας των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας τα οποία ξεπέρασαν τα 3 τρισ. δολάρια σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
Την ίδια ώρα η οικονομία φαίνεται να έχει χάσει την αναπτυξιακή δυναμική της καθώς παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και το πακέτο μέτρων ενίσχυσης που εγκρίθηκε από τη Γερουσία ήταν κατώτερο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί.

Ανοδική αναθεώρηση

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ ανέκαμψε με ετήσιο ρυθμό 33,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την τρίτη αναθεώρηση των στοιχείων για το γ’ τρίμηνο από το υπουργείο Εμπορίου.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ανοδικά πάνω από το ρυθμό 33,1% που καταγράφηκε τον περασμένο μήνα.
Το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά 31,4% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν το χειρότερο από τότε που υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, το 1947.
Η ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης παραμένει κατά 3,5% κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρέθηκε στα τέλη του 2019.
Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters προέβλεπαν ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο θα παραμείνει στα επίπεδα του 33,1%.
Υποχώρησαν τον Νοέμβριο του 2020 οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών στις ΗΠΑ, τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί πέντε διαδοχικών μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η National Association of Realtors.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών υποχώρησαν 2,5% το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 6,69 εκατ.
Σε ετήσια βάση πάντως οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα 25,8%.
Η μέση τιμή για μια μεταχειρισμένη κατοικία αυξήθηκε κατά 14,6% από το Νοέμβριο του 2019 στα 310.800 δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της NAR.
Υποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2020 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 στη χώρα και της επαναφοράς των αυστηρών μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Conference Board.
Ειδικότερα, ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 88,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από το καθοδικά αναθεωρημένο μέγεθος των 92,9 μονάδων του Νοεμβρίου.
Η μέτρηση έχασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street Journal που περίμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί στις 97,5 μονάδες.
Ο δείκτης παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για τρίτο διαδοχικό μήνα και παραμένει πολύ μακριά από το επίπεδο που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας στις 132,60 μονάδες το Φεβρουάριο.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας στην τεχνολογία αυτοκινούμενου αυτοκινήτου στοχεύει η Apple, έχοντας θέσει ως ορόσημο το 2024 για την παραγωγή επιβατικού οχήματος που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δική της πρωτοποριακή τεχνολογία μπαταρίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, οι προσπάθειες του κατασκευαστή των iPhone, γνωστές ως Project Titan, έχουν προχωρήσει από το 2014, όταν άρχισε να σχεδιάζει το δικό της όχημα από το μηδέν.
Οι προσπάθειες της επικεντρώθηκαν στο λογισμικό, ενώ ο Doug Field, βετεράνος της Apple που είχε εργαστεί στην Tesla, επέστρεψε για να επιβλέψει το έργο το 2018.
Από τότε, η Apple έχει προχωρήσει αρκετά ώστε τώρα στοχεύει να κατασκευάσει ένα όχημα για τους καταναλωτές.
Ο στόχος της Apple να κατασκευάσει ένα προσωπικό όχημα για τη μαζική αγορά έρχεται σε αντίθεση με τους αντιπάλους της, όπως το Waymo της Alphabet, το οποίο έχει κατασκευάσει ρομπο-ταξί για τη μεταφορά επιβατών για μια υπηρεσία οδήγησης χωρίς οδηγό.

Θετική εικόνα στις ευρωαγορές

Ανέκαμψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, που προκάλεσε η ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού.
Image
Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ανάγκασε την βρετανική κυβέρνηση να επιβάλει lockdown στο Λονδίνο και σε άλλα μέρη της νοτιοανατολικής Αγγλίας.
Η ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού οδήγησε πολλές χώρες ανά τον κόσμο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία, διαταράσσοντας τα ταξίδια και προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές ελλείψεις τροφίμων καθώς στενεύουν και τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας για το μέλλον των εμπορικών τους σχέσεων μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος της χρονιάς.
Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν σε αδιέξοδο, με διαφωνίες πάνω σε ζητήματα όπως η αλιεία να παραμένουν στο τραπέζι.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson δήλωσε ότι είναι η πιθανό η χώρα να προχωρήσει χωρίς συμφωνία.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας κατά 0,5 μονάδες υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -7,3 μονάδες, έναντι προσδοκίας για -7,6, σύμφωνα με τον ερευνητικό οργανισμό GfK.
Οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν, καθώς ο δείκτης αυξήθηκε κατά 4,6 μονάδες, φτάνοντας στις 4,4, ενώ οι προσδοκίες για το εισόδημα έχασαν μία μονάδα, φτάνοντας στις 3,6.
«Προς το παρόν, ο δείκτης αποταμιεύσεων είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί την τρίτη συνεχόμενη πτώση του κλίματος μεταξύ των καταναλωτών. Με το σκληρό lockdown και το κλείσιμο των καταστημάτων, η καταναλωτική εμπιστοσύνη δέχεται ακόμη ένα πλήγμα», δήλωσε ο Rolf Buerkl, από τον GfK.
Κατά 16% αυξήθηκε το βρετανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο τoy 2020, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
Το αποτέλεσμα έχει αναθεωρηθεί υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για άνοδο κατά 15,5% ενώ είναι μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Τα στοιχεία της αρμόδιας Αρχής υπογραμμίζουν ωστόσο ότι η βρετανική οικονομία είναι ακόμη 8,6% χαμηλότερα από το επίπεδο προ της πανδημίας, δηλαδή στα τέλη του 2019, παρά τη σημαντική άνοδο του τρίτου τριμήνου.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε επίσης κατά 8,6%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η EasyJet ανακοίνωσε ότι συμφώνησε στην αναβολή παραλαβής 22 αεροσκαφών τα οποία είχε παραγγείλει από την Airbus.
Οι παραλαβές μεταφέρονται την περίοδο των λογιστικών ετών 2022 - 2024 στο μέλλον και συγκεκριμένα στα φορολογικά έτη 2027-2028.
Επιπλέον, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους σημείωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία παραλαβή αεροσκάφους εντός του φορολογικού 2021 και ότι διατηρεί την δυνατότητα να αυξήσει τις παραλαβές της το λογιστικό έτος 2023 στα 30 αεροσκάφη.

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας, φόβοι για την ανάκαμψη -

«Στο κόκκινο» έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η επιβολή νέων περιορισμών στις διεθνείς μετακινήσεις με φόντο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, απειλεί τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Ο Asia Dow υποχώρησε -1,13% στις 3.679 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -1,04% στις 26.436 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,56% στις 1.761 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε απώλειες -1% στις 26.057 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1,9% στις 3.356 μονάδες.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης