Τελευταία Νέα
Speculator

Σε ποια βαριά χαρτιά δεν έχει αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση – Αποτελούν «εφεδρείες»;

tags :
Σε ποια βαριά χαρτιά δεν έχει αλλάξει η μεσοπρόθεσμη τάση  – Αποτελούν «εφεδρείες»;
Χαμηλότερες αποδόσεις έναντι της απόδοσης του γενικού δείκτη καταγράφουν αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Με το γενικό δείκτη να καταγράφει άνοδο 43% περίπου από τα τέλη Οκτωβρίου και να έχει γυρίσει τη μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική, αλλάζοντας άρδην την ψυχολογία των επενδυτών αλλά και των στελεχών της αγοράς, υπάρχουν μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση οι οποίες δεν έχουν ακολουθήσει την κίνηση.
Μάλιστα αρκετές από αυτές δεν έχουν αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη τάση σε ανοδική, παραμένοντας χαμηλότερα από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών.
Λίγες συνεδριάσεις πριν την ολοκλήρωση μίας χρονιάς, την οποία θα θυμάται για χρόνια ο πλανήτης, αλλά και οι επενδυτές, καθώς είδαν τις αξίες να κατακρημνίζονται τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας και να ανακάμπτουν στη συνέχεια λόγω του εμβολίου, οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν τραβήξει το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας αλλά και των προσδοκιών για την επόμενη χρονιά.
Πολλές μετοχές έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, αλλά υπάρχουν και εκείνες που δεν έχουν καταφέρει να δώσουν ανοδική διαφυγή και κίνηση πάνω από τον εκθετικό των 200 ημερών.
Ο εν λόγω δείκτης για πολλούς τεχνικούς αναλυτές είναι κομβικός για την τάση και έχει επιβεβαιωθεί πρόσφατα σε πολλές μετοχές, οι οποίες μόλις τον διέσπασαν ανοδικά έδωσαν μεγάλη κίνηση.

Τα στοιχεία των μετοχών

Μία από τις μετοχές που δείχνει αδυναμία να ξεπεράσει τον εκθετικό των 200 ημερών, ενώ παράλληλα βρίσκεται χαμηλότερα και από τον αντίστοιχο των 100 ημερών είναι η Fourlis.
Αν και η διοίκηση έχει δώσει εκτίμηση για χαμηλότερο καθαρό δανεισμό και περιμένει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια η μετοχή ταλαιπωρείται κάτω από τα 4 ευρώ.
Ο εκθετικός των 200 ημερών είναι στα 4,04 ευρώ.
Ανοδική διαφυγή θα μπορούσε να δώσει τιμές πάνω από 4,50 ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ αν και διαπραγματεύεται οριακά υψηλότερα από τον 100άρη αλλά και τον 200άρη, η ύπαρξη σημαντικής αντίστασης οριακά πάνω από τα 7 ευρώ έχει ταλαιπωρήσει τη μετοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον η απουσία ενημέρωσης γύρω από τη συμφωνία με το κράτος για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος, δημιουργεί κάποιες ανησυχίες στους επενδυτές, καθώς υπάρχουν φόβοι, για σημαντική μείωση των ταμειακών διαθεσίμων.
Η Jumbo, με τα προβλήματα στο eshop και το μη άνοιγμα των καταστημάτων για click away, έχουν επηρεάσει την πορεία της μετοχής.
Ωστόσο, το 2020 θα κλείσει με καλή κερδοφορία, ενώ ο υψηλός αρνητικός καθαρός δανεισμός, παρέχουν ασφάλεια στους μετόχους.
Ο ΟΤΕ είχε διαφύγει ανοδικά και είχε περάσει μάλιστα και πάνω από τα 14 ευρώ, αλλά η διόρθωση της μετοχής, την έφερε και πάλι αντιμέτωπη με τον εκθετικό των 200 ημερών.
Η Aegean στη συνεδρίαση της Δευτέρας διόρθωσε ακριβώς μέχρι τον εκθετικό των 200 ημερών και συγκεκριμένα πήγε μέχρι τα 4,50 ευρώ.
Στη συνέχεια όμως ανέκαμψε και κινείται υψηλότερα, με τους επενδυτές να περιμένουν το σχέδιο διάσωσης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η Motor Oil, η οποία κατέγραψε νέο χαμηλό, λόγω αποτελεσμάτων, όταν ο γενικός δείκτης πλησίαζε τις 550 μονάδες, έχει ανακάμψει αλλά χωρίς να υπερβεί τον εκθετικό των 200 ημερών.
Πέρασμα πάνω από τα 12,45 ευρώ θα φέρει σημαντική άνοδο στη μετοχή.
Αντίστοιχη και η εικόνα της μετοχής των ΕΛΠΕ.
Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς λόγω και της επικείμενης μετατροπής των Cocos, που θα σημάνει την κρατικοποίηση της μετοχής, είναι η μόνη από τις συστημικές που δεν έχει ξεπεράσει τον 200άρη.
Σημειώνεται πως κάποιοι αναλυτές αναφέρουν πως οι παραπάνω μετοχές μπορούν να αποτελέσουν τις «εφεδρείες» του ΧΑ και να πάρουν τη σκυτάλη της ανόδου, βοηθώντας στην περαιτέρω άνοδο της αγοράς.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης