Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δικαστική απόφαση ανατρέπει την κυβέρνηση του Κοσόβου και επιβάλλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Δικαστική απόφαση ανατρέπει την κυβέρνηση του Κοσόβου και επιβάλλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών
Το Συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου έκρινε παράνομη την εκλογή της κυβέρνησης του Abdulach Choti
Το Συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου έκρινε παράνομη την εκλογή της κυβέρνησης του Abdulach Choti και διέταξε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας (21/12) το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκλογή της κυβέρνησης Choti, στις 3 Ιουνίου του 2020, δεν πραγματοποιήθηκε νόμιμα διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος είχε καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.
Πρόκειται για τον βουλευτή Atem Arifi, του μειονοτικού κόμματος, της εθνικής κοινότητας των Ασκάλι, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή της κυβέρνησης Choti, που έλαβε τότε την εμπιστοσύνη 61 βουλευτών από τους συνολικά 120 που συνθέτουν τη βουλή του Κοσόβου.
Στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Atem Arifi δεν είχε καν δικαίωμα υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου του 2019 με δεδομένο ότι, τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε ήδη εκδοθεί, τελεσίδικα, καταδικαστική απόφαση εναντίον που του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών με αναστολή για απάτη εις βάρος του δημοσίου.
Το θέμα αυτό ανακίνησε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (VV) του τέως πρωθυπουργού Kurti η κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε στην βουλή, τον Ιούνιο του 2020, όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του νυν πρωθυπουργού Abdulach Choti.
Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» προσέφυγε στο Συνταγματικό δικαστήριο πριν από ένα χρόνο και σήμερα δικαιώθηκε.
Η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κοσόβου, Viosa Osmani – η οποία ανέλαβε καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Hasim Thaci – θα αρχίσει σήμερα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης