Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από κερδοσκοπικές θα εξελιχθούν σε επενδύσιμες; - Οι 3 προϋποθέσεις που θα αποτινάξουν 10 στιγματισμένα χρόνια

Πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από κερδοσκοπικές θα εξελιχθούν σε επενδύσιμες; - Οι 3 προϋποθέσεις που θα αποτινάξουν 10 στιγματισμένα χρόνια
Οι τράπεζες χρειάζονται να αλλάξουν ριζικά και να προσφέρουν κάτι νέο, όχι απλά να ανακυκλώνουν επενδυτικά το παρελθόν τους, χρειάζονται να διαμορφώσουν μια θετική προοπτική για το μέλλον τους
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν κεφαλαιοποίηση περίπου 6 δισεκ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, εσχάτως έχουν ανακάμψει αν και υπολείπονται από τις ιστορικές τιμές τους αλλά και από τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω προσδοκίας και κερδοσκοπίας δεν είναι ακόμη επενδύσιμες…
Οι μετοχές είναι εύθραυστες, ευάλωτες, δεν έχουν εδραιωμένη την θέση τους, είναι έρμαια κερδοσκοπίας, κινήσεων επενδυτών που έχουν ως στόχο το γρήγορο κέρδος, υπάρχει καχυποψία και αμφιβολία παρά την βελτίωση των προβληματικών τους δανείων.
Μέχρι τώρα οι τράπεζες ήταν στόχος κερδοσκοπίας αλλά το ερώτημα είναι πότε θα καταστούν επενδύσιμες;
Επί 10 χρόνια ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος στιγματίστηκε λόγω των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων, πλήρωσαν το κούρεμα στα ομόλογα και πλήρωσαν και το σοκ με τα προβληματικά δάνεια.
Δαπανήθηκαν 45 δισεκ. κεφάλαια από μνημόνια για να στηριχθούν οι τράπεζες αλλά τα ερωτηματικά παρέμειναν.
Φθάσαμε στο τέλος του 2020 και οι τράπεζες έχουν προβληματικά δάνεια ακόμη, τα κεφάλαια τους δεν επαρκούν και το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αντιστοιχεί σε 15,5 δισεκ. σε σύνολο 28 δισεκ. κεφαλαίων.

Οι 3 όροι που θα αλλάξουν την εικόνα των τραπεζών

Οι τράπεζες χρειάζονται να αλλάξουν ριζικά και να προσφέρουν κάτι νέο, όχι απλά να ανακυκλώνουν επενδυτικά το παρελθόν τους, χρειάζονται να διαμορφώσουν μια θετική προοπτική για το μέλλον τους.
Υπάρχουν 3 προϋποθέσεις οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα των ελληνικών τραπεζών

1)Να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, μέχρι το τέλος του 2021 οι 3 από τις 4 τράπεζες θα έχουν μονοψήφια NPEs.
Σίγουρα η Εθνική και η Eurobank το NPEs ratio θα είναι κάτω από 10% ενώ με τον Ηρακλή 2 και η Alpha bank και Πειραιώς θα προσεγγίζουν τον στόχο.
Η Πειραιώς θα προχωρήσει σε τριπλή τιτλοποίηση το 2021, αρχικά τα 5 δισεκ. ή τιτλοποίηση Vega με τον Ηρακλή και ακολούθως δύο τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. με τον Ηρακλή 2.
Για τα νέα NPEs υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 5 δισεκ. ευρώ ή σε ένα εύρος μεταξύ 5 και 7 δισεκ. ευρώ, οι τραπεζίτες δεν είναι απαισιόδοξοι για τα νέα NPEs, εκτιμούν ότι με τα moratorium που λήγουν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2021 από τα 21 δισεκ. δάνεια που έχουν ενταχθεί τα 15 δισεκ. θα επανέλθουν εκ νέου στο σύστημα ως εξυπηρετούμενα.

Απόδοση κεφαλαίων τουλάχιστον 8% σε ετήσια βάση

2)Τα τελικά μετά φόρων κέρδη των τραπεζών να επιτυγχάνουν απόδοση κεφαλαίων ή ROE 8% για τουλάχιστον δύο συναπτά έτη.
Απόδοση κεφαλαίων 8% σημαίνει, π.χ. μια τράπεζα που έχει κεφάλαια 6 δισεκ. να επιτυγχάνει τουλάχιστον 480 εκατ ευρώ καθαρά μετά φόρων κέρδη.
Το 2022 οι τράπεζες θα αρχίσουν να επιτυγχάνουν απόδοση κεφαλαίων 8% σε ετήσια βάση, οπότε θα χρειαστούν και το 2023 ώστε να εδραιωθεί στα μάτια των επενδυτών ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επανέλθει στην κανονικότητα.

3)Να διανείμουν μέρισμα
Υπολογίζεται ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί με τα κέρδη του 2023 δηλαδή το πρώτο μέρισμα από το 2008 θα διανεμηθεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι του 2024.
Το πρώτο μέρισμα θα διανεμηθεί το Καλοκαίρι του 2024 για τα κέρδη του 2023.
Για την ιστορία θα έχουν περάσει από το 2008 συνολικά 15 χρόνια όπου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν διανείμει μέρισμα στους μετόχους τους.
Η χρήση 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από τόσα χρόνια όπου οι ελληνικές τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα.

Συμπέρασμα

Όταν πληρούνται αυτές οι 3 βασικές προϋποθέσεις, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα έχουν καταστεί πλήρως επενδύσιμες.  
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να δούμε τιμές όπως η Εθνική 4 με 5 ευρώ, η Eurobank 1,30 ευρώ, η Πειραιώς 4-5 ευρώ και η Alpha bank 3 με 3,5 ευρώ.
Οι τιμές αυτές θα επιτευχθούν όταν πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις, με τον δείκτη NPEs να επιτυγχάνεται το 2021, την απόδοση κεφαλαίου το 2022 και την διανομή μερίσματος το 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης