Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο πόλεμος «σκανδάλων» φέρνει νωρίτερα την εκλογική αναμέτρηση – Σε επιφυλακή τα επιτελεία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

Ο πόλεμος «σκανδάλων» φέρνει νωρίτερα την εκλογική αναμέτρηση – Σε επιφυλακή τα επιτελεία κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Πόλεμος σκανδάλων στην κουρασμένη κοινωνία
O επικοινωνιακός αντιπερισπασμός της κυβέρνησης σχετικά με το σκάνδαλο Follie Follie και η σύνδεσή του με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρείται εξαιρετικά επιτυχημένος.
Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση βάλλεται για τις επιπτώσεις της πανδημίας το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει τον έλεγχο της ενημέρωσης και κατ’ επέκταση τον έλεγχο της καθημερινής ατζέντας στο πολιτικό-οικονομικό τοπίο.

Ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο τρομάζει

Ποια είναι τα μέτωπα της κυβέρνησης;
Σε αυτή τη φάση το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έτσι να υπάρξει γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή άνοιγμα της αγοράς και επανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα:
1)Τον μεγάλο σκεπτικισμό της κοινωνίας για τον εμβόλιο, τον εμβολιασμό και γενικότερα για την πανδημία και τις πραγματικές διαστάσεις της.
Στα focus groups που διενεργούν εταιρείες για χάρη της κυβέρνησης, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που ανάγεται και στο μισό του πληθυσμού της χώρας που θέλει να αποφύγει τον εμβολιασμό. Τρανταχτά ονόματα της ελληνικής showbiz και άλλα πρόσωπα με μεγάλη δημοτικότητα διεθνώς δηλώνουν αντίθετοι στον εμβολιασμό  και κάνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση, δυσκολότερη.

Κόπωση της κοινωνίας για τα μέτρα

2)Το δεύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβερνητική παράταξη είναι η κούραση της κοινωνίας στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα στις εορταστικές μέρες που έρχονται.
Φέτος τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουμε με σκληρούς περιορισμούς 9 ατόμων, χωρίς κάλαντα, με 25 άτομα στις εκκλησίες, με ουσιαστικά κλειστά τα μαγαζιά.
Είναι ουσιαστικά οι δεύτερες εορτές μετά το Πάσχα του 2020 τις οποίες καλείται ο κόσμος να περάσει περιορισμένος στο σπίτι. Και εκτός αυτού, οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ακόμα πιο σκληρά από την 1η Ιανουαρίου 2021 εάν ξεφύγει η κατάσταση.
Ουσιαστικά προαναγγέλλουν ότι θα είμαστε σε lockdown για περισσότερο καιρό ακόμα, παρόλο που τα νούμερα των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων να πέφτουν.

Πόλεμος σκανδάλων στην κουρασμένη κοινωνία

Είναι λογικό λοιπόν, την κούραση αυτή να προσπαθεί να την αξιοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση προς όφελός της αλλά ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου βρίσκεται παρόν. Με αποτέλεσμα το πολιτικό τοπίο στην χώρα έχει μπει σε τροχιά σύγκρουσης και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε την δική της ατζέντα με την σύμβαση της Palantir που δεν έχει έρθει ακόμα στην δημοσιότητα, πιο πριν με το διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ και το Μαξίμου αντεπιτέθηκε με την βίλα Τσίπρα στο Σούνιο και τώρα με τα ύποπτα email για την Follie Follie.
Η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία μπορεί να μην έχει έρθει αλλά στο πολιτικό τοπίο έχει επέλθει κανονικά.
Όλα συνηγορούν στο βασικό σενάριο που είχαμε αναδείξει προ καιρού στο bankingnews.gr ότι δηλαδή η υψηλή πολιτική αντιπαράθεση, ειδικά με αυτά τα χαρακτηριστικά των σκανδάλων και των στοχεύσεων σε ανώτατα πρόσωπα, δείχνει ότι και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν εκλογές μέσα στο 2021.
Έχουμε ξαναγράψει ότι μετά από τον εμβολιασμό και την επιστροφή στην κανονικότητα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανασύρει ένα νέο αφήγημα για το κυβερνητικό της έργο.
Θα πρέπει να επανέλθει από μια ύφεση -10% και μία μεσαία τάξη διαλυμένη.
Δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει νέα τετραετία εάν πάει αργότερα.
Οι εξελίξεις και το δυσμενές κλίμα θα το έχουν προλάβει.
Εξάλλου, αποτελεί θέλγητρο να νικήσει σε νέες εκλογές έναν ανοργάνωτο ακόμα ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης