Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενημέρωση τραπεζών από το ΤΧΣ… ότι η Πειραιώς σχεδιάζει ΑΜΚ 1 δισεκ. στο β΄ τρίμηνο του 2021 – Πιθανή τιμή 0,60 ευρώ

Ενημέρωση τραπεζών από το ΤΧΣ… ότι η Πειραιώς σχεδιάζει ΑΜΚ 1 δισεκ. στο β΄ τρίμηνο του 2021 – Πιθανή τιμή 0,60 ευρώ
Με βάση τραπεζική πηγή το ΤΧΣ ενημέρωσε τις τράπεζες για μια σειρά ζητημάτων και μεταξύ αυτών ότι η Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση 1 δισεκ. ευρώ εντός του β΄ τριμήνου του 2021 χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.
Ενημέρωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δέχθηκαν οι ελληνικές τράπεζες για την τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή την σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2021.
Με βάση τραπεζική πηγή το ΤΧΣ ενημέρωσε τις τράπεζες για μια σειρά ζητημάτων και μεταξύ αυτών ότι η Πειραιώς θα προχωρήσει σε αύξηση 1 δισεκ. ευρώ εντός του β΄ τριμήνου του 2021 χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Τι σημαίνει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ;

Η Πειραιώς διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια ή 16,1% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Όπως έχει παρουσιάσει η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει να αντλήσει έως το τέλος του 2021 συνολικά 2 δισεκ. με διάφορες κινήσεις είτε μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων ή εκδόσεων ομολόγων και άλλες κινήσεις.
Οπότε 1 δισεκ. η αύξηση κεφαλαίου + 2 δισεκ. οι κινήσεις που έχει δρομολογήσει η διοίκηση της Πειραιώς μέσω ενός capital plan φθάνουν τα 3 δισεκ. ευρώ.
Θεωρητικά η Πειραιώς θα διέθετε 7 δισεκ. κεφάλαια και 3 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρώσει 10 δισεκ. ευρώ.
Όμως θα πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες τιτλοποιήσεις 5 δισεκ. την τιτλοποίηση Vega και δύο τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. την τιτλοποίηση Πίστη εντός του 2021.
Αυτό συνεπάγεται ότι θα χρειαστεί να δαπανήσει περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια.
Άρα 10 δισεκ. που θεωρητικά θα είχε η Πειραιώς – 3,5 δισεκ. κεφάλαια που θα δαπανήσει 6,5 δισεκ. ευρώ.
Τα 6,5 δισεκ. ευρώ κεφάλαια περιλαμβάνουν και τις 3 τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων που θα πραγματοποιήσει και σε μεγάλο βαθμό θα έχει καθαρίσει τον ισολογισμό της κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την εξυγίανση.

Αύξηση κεφαλαίου σε ποια τιμή και με ποιους;

Η Πειραιώς θα διαθέτει 436 εκατ μετοχές + 340 εκατ μετοχές από την μετατροπή του Cocos των 2,040 δισεκ. μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.
Συνολικά θα διαθέτει 776 εκατ μετοχές ή συνολική χρηματιστηριακή αξία στο χρηματιστήριο με βάση τις τρέχουσες τιμές περίπου 840-850 εκατ ευρώ.
Εάν η αύξηση κεφαλαίου είναι 1 δισεκ. ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη ότι η τιμή της αύξησης θα εμπεριέχει discount περίπου 40% συνεπάγεται δηλαδή τιμή αύξησης 0,60 ευρώ χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ένα σενάριο κατά το οποίο η Πειραιώς θα επιλέξει να υλοποιήσει και reverse split στην μετοχή.
Άρα 1 δισεκ. ευρώ αύξηση με τιμή 0,60 ευρώ άρα έκδοση 1,660 δισεκ. μετοχών.
Θα διαθέτει η Πειραιώς περίπου 2,440 δισεκ. μετοχές εκτιμάται ότι η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας θα ανέρχεται μετά την αύξηση σε 1,7 με 2 δισεκ. ευρώ.

Ποιοι θα συμμετάσχουν;

Το ΤΧΣ επιδιώκει να συμμετάσχει στην αύξηση άπαξ και μετέτρεψε το Cocos των 2,040 δισεκ. ευρώ σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Το ΤΧΣ πρέπει να συμμετάσχει πλήρως δηλαδή έχοντας το 61,34% των μετοχών να καλύψει 610 εκατ ευρώ αύξησης και τα υπόλοιπα 390 εκατ να τα καλύψουν οι ιδιώτες.
Θα είναι λάθος το ΤΧΣ να συμμετάσχει μόνο μερικώς στην αύξηση γιατί θα απεμπολεί δικαιώματα ως μέτοχος.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ θα διασφαλίσουν την πλήρη κάλυψη της αύξησης.
Το ερώτημα εδώ είναι τι θα συμβεί εάν εμφανιστούν ιδιώτες μέτοχοι που θέλουν να καλύψουν π.χ. 800 εκατ του 1 δισεκ. ευρώ;
Σε αυτή την περίπτωση το ΤΧΣ πρέπει να καλύψει το 61,34% που κατέχει και εάν χρειαστεί ας αυξηθεί το ποσό της αύξησης.
Η διοίκηση Μεγάλου πρέπει να συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και την συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων και του ΤΧΣ με στόχο το βέλτιστο σενάριο για την τράπεζα Πειραιώς.
Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η τιμή μετατροπής του Cocos στα 6 ευρώ από το ΤΧΣ που έχασε από αυτή την διαδικασία και πως θα ισοσκελίσει αυτή την ζημία και από την άλλη να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες μέτοχοι.
Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ορθό το ΤΧΣ να λειτουργήσει προς όφελος των ιδιωτών μετοχών άπαξ και έχει προηγηθεί μετατροπή Cocos στα 6 ευρώ.
Εάν δεν υπήρχε το ζήτημα της μετατροπής τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Η Πειραιώς χρειάζεται το 1 δισεκ. οπότε όλοι οι μέτοχοι ας ασκήσουν τα δικαιώματα τους.
Θα αναμένουμε να δούμε και την στάση του Paulson ο οποίος κατέχει το 6,64% της τράπεζας Πειραιώς, λογικά πρέπει να συμμετάσχει και να στηρίξει ενεργά την προσπάθεια της τράπεζας Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης