Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γαλάζια Πατρίδα και εξωτερική πολιτική νούμερο 1 στόχος της Τουρκίας για το 2021 για να εδραιωθεί σε περιφερειακή δύναμη – Ρήγμα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ… υπέρ Τουρκίας

Γαλάζια Πατρίδα και εξωτερική πολιτική νούμερο 1 στόχος της Τουρκίας για το 2021 για να εδραιωθεί σε περιφερειακή δύναμη – Ρήγμα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ… υπέρ Τουρκίας
Εν τω μεταξύ ρήγμα υφίσταται τόσο στους κόλπους της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ για την Τουρκία καθώς όπως αποδεικνύεται η Γερμανία όχι μόνο απορρίπτει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά καταδικάζει και τις ενέργειες του ΝΑΤΟ
Το σχέδιο Γαλάζια Πατρίδα μαζί με το άνοιγμα στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες της Τουρκίας το 2021.
Εν τω μεταξύ ρήγμα υφίσταται τόσο στους κόλπους της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ για την Τουρκία καθώς όπως αποδεικνύεται η Γερμανία όχι μόνο απορρίπτει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά καταδικάζει και τις ενέργειες του ΝΑΤΟ να επιβάλλει κυρώσεις σε μια χώρα μέλος.
Η στάση της Γερμανίας, της Καγκελαρίου Merkel και του υπουργού Εξωτερικών Maas αποτελούν απόδειξη ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 στην Τουρκία.
Η υπόθεση κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρώπη πρέπει να θεωρείται λήξασα.
Πάντως το ρήγμα και στους κόλπους του ΝΑΤΟ είναι εμφανές.
Η Γερμανία επέκρινε τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ για τους S-400 ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα και η Βουλγαρία διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300 χωρίς κυρώσεις.
Η στρατηγική των ΗΠΑ όπου με δύο μέτρα και δύο σταθμά αντιμετωπίζει την Τουρκία επειδή διαθέτει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 αποδεικνύεται λανθασμένη.

Έτος εξωτερικής πολιτικής το 2021

«Η Τουρκία δεν έχει πολυτέλεια να γυρίσει την πλάτη της στη Δύση ή στην Ανατολή.
Ενώ διατηρούμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την Αφρική και την Ασία», δήλωσε ο Erdogan ο Τούρκος Πρόεδρος.
Κατά τον Erdogan δεν βλέπει αλλαγές στη βαθιά ριζωμένη πολυμερή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της συνεργασία με τις ΗΠΑ.
«Είχαμε μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη παρά τις προσπάθειές μας. Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση»
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους φίλους μας που έχουν αποδεχτεί την συνεργασία μας», είπε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι περισσότερο από πρόθυμη να βρει ένα κοινό έδαφος για την επίλυση προβλημάτων.
Η Τουρκία αποφάσισε το 2017 να αγοράσει το σύστημα S-400 μετά από παρατεταμένες προσπάθειες αγοράς συστημάτων αεροπορικής άμυνας από τις ΗΠΑ που δεν στέφθηκαν με επιτυχία. Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον έχουν συμβουλεύσει την Άγκυρα να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα Patriot και όχι το σύστημα S-400 από την Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι είναι ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Οι κυρώσεις μέσω του νόμου Countering Americas Adversaries Through Sanctions (CAATSA) - που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν οποιαδήποτε χώρα να προβεί σε στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία κόντρα στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Η Γαλάζια Πατρίδα προτεραιότητα της Τουρκίας

Πολυποίκιλοι παράγοντες που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην Τουρκία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και βεβαίως ο Erdogan ο οποίος δημοσκοπικά ενισχύεται εκ νέου… σχεδιάζουν το 2021 να αναδείξουν την Γαλάζια Πατρίδα που αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ελληνικής και κυπριακής θαλάσσια δικαιοδοσίας.
Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας, κάτι αντίστοιχο με την διεκδίκηση από την Ελλάδα της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης αν και οι συγκρίσεις δεν ενδείκνυνται για την κρίση τρίτων π.χ. ευρωπαίων είναι κάτι αντίστοιχο.
Η Γαλάζια Πατρίδα ή Mavi Vatan στα Τούρκικα η Blue Homeland στα αγγλικά είναι η ιδέα της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην Θάλασσα, θεωρώντας ότι δικαιούται να κατέχει πολύ μεγαλύτερη θαλάσσια δικαιοδοσία από αυτή που κατέχει.
Η Τουρκία με βάση την έκταση της είναι 5,8 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα αλλά διαθέτει μόλις το 50% της ελληνικής ακτογραμμής.
Η Τουρκία διαθέτει 7.200 χιλιόμετρα ακτογραμμής έναντι 14.800 χιλιομέτρων της Ελλάδος προφανώς λόγω των νησιών.
Η Τουρκία δηλώνει ότι έχει την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή.
Το 2021 η Τουρκία θα αναδείξει την πραγματική της στρατηγική που με πρόφαση ότι αδικείται στην ενέργεια καθώς έχει περιορισμένη θαλάσσια δικαιοδοσία… ουσιαστικά στοχεύει σε κυριαρχία άμεση ή έμμεση.
Το 2021 θα αναδειχθεί η πραγματική στρατηγική της Τουρκίας και απέναντι σε αυτή την νέα ατζέντα η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
Ο αμερικανικός παράγοντας, το ΝΑΤΟ και λιγότερο η Ευρώπη θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας μπορεί να βρει έδαφος ή θα αποτύχει.
Ήδη ο Biden ο νέος αμερικανός Πρόεδρος, προτείνει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.
Υποσχέθηκε να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων στις 24 Απριλίου 2021, υποστηρίζει το PKK και τους Κούρδους, ενώ ζήτησε από την αντιπολίτευση να… αμφισβητήσει τον Erdogan.
Οι κινήσεις Biden εάν εκδηλωθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στην ειρήνη στην περιοχή, επίσης ας ληφθεί υπόψη ότι οι δημοκρατικοί των ΗΠΑ έχουν αναδείξει τον αντιαμερικανισμό σε πολλές χώρες.
Λογικά θα κυριαρχήσει το δόγμα Kissinger του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που αναφέρει ότι η Αμερική πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.
Image

Πως θα αναδείξει την στρατηγική της… χωρίς πόλεμο;

Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı αποτελεί σημαίνον πρόσωπο στην διαμόρφωση της διπλωματίας και της στρατηγικής της Τουρκίας.
Ήταν αυτός που πρότεινε να δημιουργηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Τουρκίας και Λιβύης και επίσης προτείνει να δημιουργηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Μέχρι τώρα η Τουρκία μεθοδικά επιχειρεί – από την πίσω πόρτα – να αναστήσει την μεγάλη της ιδέα την Γαλάζια Πατρίδα.
Εν μέρει το έχει επιτύχει μέσω δύο – ξεκάθαρα αμφισβητούμενων κινήσεων – που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Οι έρευνες για φυσικό αέριο στην ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία και βεβαίως η ΑΟΖ η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Την ίδια στιγμή η σύμπλευση με το Αζερμπαϊτζάν στην υπόθεση του Nagorno Karabakh, η ανακάλυψη φυσικού αερίου 410 δισεκ. κυβικών μέτρων στην Μαύρη Θάλασσα στην Tuna 1 του Δούναβη, οι συνεχείς προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, οι απειλές για ανεξάρτητη Βόρεια Κύπρο και οι επαφές με χώρες με τις οποίες βρισκόταν σε… ένταση βλέπε Ισραήλ αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου… να αναδειχθεί το 2021 η Γαλάζια Πατρίδα ως το νούμερο ένα θέμα της τουρκικής διπλωματίας.

Η Τουρκία θέλει να γίνει ναυτική δύναμη

Η Τουρκία θέλει να μετεξελιχθεί σε θαλάσσια ναυτική δύναμη όχι μόνο σε εμπορικό στόλο όπως η Ελλάδα που επί 10ετίες είναι κορυφαία ναυτική δύναμη αλλά στον πολεμικό στόλο.
Η κινεζική ναυτική δύναμη έχει φτάσει 300 πλοία σε ό, τι αφορά τα στρατιωτικά πλοία.
Έγινε το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο, ξεπερνώντας το αμερικανικό ναυτικό με 287 πλοία.
Τα πλοία του κινεζικού ναυτικού περιλαμβάνουν 23 επιθετικά πλοία, 59 φρεγάτες, 37 κορβέτες και 76 υποβρύχια.
Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ρωσία έχει 83 πλοία, η Βρετανία 75 και η Αυστραλία έχουν 45 πλοία.
Ο αριθμός των πλοίων του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού είναι μεγαλύτερος από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ισπανία και τη Γερμανία, όπως αναφέρει το Dogu Akdeniz Politik.  
Ως προς τα υποβρύχια η Κίνα διαθέτει 83, η Κίνα 74, οι ΗΠΑ 66, η Ρωσία 62, το Ιράν 38, η Τουρκία 11.
Πολλά πλοία έχει και η Βόρεια Κορέα αλλά τα περισσότερα είναι περιπολικά του λιμενικού και όχι πραγματικός στόλος.

Επιδιώκει την Σύνοδο της Ανατολικής Μεσογείου

Η Τουρκία έχει κάνει σημαία την Συμμετοχή της στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου, μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκαταστηθούν οι σχέσεις και οι διαφορές με τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή.
Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό, να νομιμοποιηθεί ως μια χώρα με ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εάν αυτό επιτευχθεί – που αποτελεί πιθανό σενάριο – σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άτυπα επί 100 ημέρες σχεδόν τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros ερευνούσαν ελληνική και κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία σε συνδυασμό με την ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης… συνθέτουν… εν μέρει την Γαλάζια Πατρίδα ή Blue Homeland.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Μόλις πρόσφατα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ διορίζοντας πρέσβη μετά από δύο χρόνια εντάσεων.
Η Τουρκία υποστηρίζει τους Παλαιστινίους και βεβαίως την Χαμάς και Χεζμπολάχ δύο εξτρεμιστικές οργανώσεις που το Ισραήλ τις θεωρεί τρομοκρατικές, όπως τρομοκρατικές θεωρεί η Τουρκία τις κουρδικές οργανώσεις PKK – YPG κ.α.
Ο Ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı σε άρθρο του στην Ισραηλινή εφημερίδα Hayom στις 6 Δεκεμβρίου ανέδειξε ένα θέμα που χρήζει μεγάλης προσοχής από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Είπε μέσω του άρθρου του ότι το Ισραήλ εάν ανακηρύξει ΑΟΖ με την Τουρκία θα κερδίσει σε θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ υπογράφησαν το 2010.
Μάλιστα ανέδειξε το πρόβλημα με το κοίτασμα Αφροδίτη της Κύπρου που ανακαλύφθηκε το 2011 από την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Noble Energy.
Το κοίτασμα της Αφροδίτης περιέχει 7-10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην ισραηλινή πλευρά και περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ελληνική πλευρά.
Η εκτιμώμενη αξία των 100 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην περιοχή που βρίσκεται στην πλευρά της Κύπρου είναι περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Λόγω της διαφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, οι εργασίες γεώτρησης στην περιοχή σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον Cihat Yaycı, το Ισραήλ έχασε 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Συμφωνία της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Μάλιστα προτείνει ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ καθώς όπως αναφέρει αναμένεται να είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών για περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
 Η Τουρκία θα κερδίσει 10.462 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, ενώ το Ισραήλ θα κερδίσει 16.344 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής.
Επιπλέον, ο Yaycı, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, θα αποκτήσει  ολόκληρο το οικόπεδο 12 της Κύπρου, όπου βρίσκεται το κοίτασμα της Αφροδίτης.
jjj 1
J scaled
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης