Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Σταματά η επιλογή εθελοντών για κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-V

Ρωσία: Σταματά η επιλογή εθελοντών για κλινικές δοκιμές του εμβολίου Sputnik-V
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 31.000 εθελοντές
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να σταματήσει την επιλογή εθελοντών για τη συμμετοχή τους στις κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, θεωρώντας ότι η επιλεγείσα ομάδα των εθελοντών επιτρέπει πλήρως να διερευνηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Το ρωσικό υπουργείο Υγείας αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 31.000 εθελοντές, στο 25% των οποίων έχει χορηγηθεί εικονικό φάρμακο (placebo).
Παράλληλα επισημαίνεται ότι "η παρακολούθηση της υγείας των εθελοντών θα συνεχισθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο τουλάχιστον για έξι μήνες" και πως οι ληφθείσες αποφάσεις συνάδουν με την πρακτική των διεθνών ρυθμιστικών αρχών.
Στο μεταξύ το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, που έχει αναπτύξει το εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εθελοντές που συμμετέχουν στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν θα παίρνουν πλέον εικονικό φάρμακο.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέι, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την απόφαση να μην χορηγείται εικονικό φάρμακο στους εθελοντές που συμμετέχουν στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών.
"Όλα έχουν αποδειχθεί και η πανδημία συνεχίζεται, και το placebo δεν είναι γενικά καλό" δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ήθελε να ταυτοποιήσει όσους είχαν λάβει το placebo και να τους προτείνει να εμβολιασθούν, "αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε θα το επιτρέψει αυτό η ρυθμιστική αρχή".
Στην Ρωσία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα από την Μόσχα ο εμβολιασμός γιατρών, υγειονομικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων στην πρώτη γραμμή με το εμβόλιο Sputnik-V, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εμβολιασθεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.
Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι το εμβόλιο Sputnik-V, το οποίο οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τον Αύγουστο μετά από κλινικές δοκιμές διάρκειας λιγότερης των δύο μηνών, είναι κατά 91,4% αποτελεσματικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης