Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch αξιολογεί για πρώτη φορά τη ΔΕΗ: Στο ΒΒ- η βαθμολογία, σταθερό το outlook

tags :
Η Fitch αξιολογεί για πρώτη φορά τη ΔΕΗ: Στο ΒΒ- η βαθμολογία, σταθερό το outlook
Η Fitch αξιολογεί για πρώτη φορά τη ΔΕΗ
Στην αξιολόγηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού προέβη για πρώτη φορά την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Ειδικότερα, η Fitch αξιολογεί τη ΔΕΗ με «BB-», ενώ εκτιμά ως σταθερό το outlook.
Tο πιστωτικό προφίλ της εταιρείας εκτιμάται ως «b+».
Η αξιολόγηση της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τη Fitch Ratings, το ευμετάβλητο και σχετικά αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς Ενέργειας στην Ελλάδα.
Η επιχείρηση καταγράφει ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων και ιδιαίτερα υψηλής μόχλευσης.
Είναι επόμενο λοιπόν να επηρεάζονται αρνητικά οι καθαρές ταμειακές ροές καθ’ όλη τη διάρκεια του επενδυτικού κύκλου.
Πέρα από τα παραπάνω, η αξιολόγηση αντανακλά, επίσης, την πλήρως ενσωματωμένη επιχειρηματική δομή της ΔΕΗ, τη δεσπόζουσα θέση της στην εγχώρια αγορά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, μετά τη στρατηγική της επανατοποθέτησης της εταιρείας, σε συνδυασμό με εποικοδομητικές μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της Ενέργειας στην Ελλάδα από το 2019.
Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει τους εν τω συνόλω μετρίως ισχυρούς δεσμούς πλέον με το Ελληνικό Δημόσιο (BB / Stable), συμπεριλαμβανομένων ισχυρών ενδείξεων απτής υποστήριξης και μέτριας συστηματικής συνάφειας σε περίπτωση αθέτησης.
Το σταθερό outlook καθρεπτίζει τις προσδοκίες της Fitch για σταθεροποίηση των EBITDA σε περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο για την περίοδο 2021-2023, λαμβανομένης υπόψη της επικείμενης κατάργησης των λιγνιτικών μονάδων.
Η σταθερή μόχλευση για την περίοδο 2021-2023 έχει συντελεστή x5,5, με στόχο συντελεστή x3,5.

Παράγοντες - κλειδιά για την αξιολόγηση της Fitch

Η Fitch κάνει ιδιαίτερη μνεία στο ποσοστό των μετοχών που ανήκουν στο Δημόσιο (51%), αλλά και στο αποτελεσματικό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Όπως αναφέρεται σχετικώς, η ΔΕΗ τυγχάνει ισχυρής υποστήριξης, καθώς μάλιστα το Δημόσιο είναι εγγυητής για το 50% του χρέους της.
Επίσης, εκτιμάται πως η στρατηγική επανατοποθέτησή της έχει βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, ενώ έχει σημειωθεί ουσιαστική οικονομική βελτίωση, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2020 (EBITDA 696 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 97 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο το 2019).
Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της Ενέργειας στην Ελλάδα επέτρεψαν στη ΔΕΗ να βελτιώσει τις ταμειακές ροές της.
Παράλληλα, την επιχείρηση βοήθησε η κατάργηση των δημοπρασιών NOME και τα μέτρα για τις ΑΠΕ, που την ανάγκαζε να πουλά ενέργεια κάτω από το κόστος σε μικρούς προμηθευτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στη ΔΕΗ μέσω ευνοϊκής νομοθεσίας, καθώς η επιχείρηση βοηθάει τη χώρα στην επίτευξη της ενεργειακής της μετάβασης.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH, Γιώργος Στάσσης

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕH, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:
«Η τοποθέτηση της ΔΕH σε βαθμίδα ΒΒ- από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch αποτελεί άλλη μία κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που ξεκινήσαμε πριν από περίπου 18 μήνες, για να βάλουμε τη ΔΕΗ στις ράγες του ενεργειακού μετασχηματισμού και να την οδηγήσουμε στη θέση που της αξίζει, ανάμεσα στις μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους.
Το γεγονός ότι η Fitch συμπεριέλαβε στο “ραντάρ” της για πρώτη φορά τη ΔΕH αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν καρπούς.
Έτσι, μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s η αξιολόγηση με ΒΒ- από τη Fitch τοποθετεί πλέον τη ΔΕΗ σε μία νέα επενδυτική κατηγορία, προσβάσιμη από επενδυτές, που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της.
Είναι μία κίνηση που αποδεικνύει πως η αναγέννηση της ΔΕH είναι προς όφελος όλων.
Των μετόχων μας, των πελατών μας, της εθνικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης