Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αδύναμη η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, η βρετανική οικονομία θα υποφέρει - Επίπτωση 2,5% επί του ΑΕΠ το 2021

Citigroup: Αδύναμη η συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ, η βρετανική οικονομία θα υποφέρει - Επίπτωση 2,5% επί του ΑΕΠ το 2021
Συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 2,5% το 2021 «βλέπει» η Citigroup, παρά το βελούδινο Brexit
Παρά την εμπορική συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βρετανική οικονομία αναμένεται να υποφέρει το 2021, συρρικνούμενη τουλάχιστον κατά 2,5% επί του συνόλου της ανάπτυξης που θα υπάρξει, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Citigroup.
Image

Πιο συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε μια αδύναμη εμπορική συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τη Citigroup, τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
-Παρότι μια συμφωνία είναι πολύ καλύτερη από την περίπτωση του no deal, το μεγαλύτερο μέρος του άμεσου οικονομικού κόστους σχετίζεται με ένα σενάριο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
-Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σχετικά μικρή προσαρμογή, παρά τη σχετικά χαμηλή ανάπτυξη από το 2016.
Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη επίτευξης σημαντικής οικονομικής προσαρμογής.
-Το κόστος του Brexit θα αυξηθεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, ζημιώνοντας τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.
- Ενώ ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος του Brexit θα καθοριστεί από την πολιτική, ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός αντίκτυπος των πρόσθετων εμπορικών τριβών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ είναι πιθανό να ζημιώσει τις διμερείς σχέσεις περισσότερο από όσο υπονοείται στις προβλέψεις.

Συντρέχει κίνδυνος μη επικύρωσης της συμφωνίας;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
-Πρακτικά ζητήματα σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας:
Το νομικό κομμάτι είναι πιθανό να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αφού έχει συνταχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Επομένως, δεν περιμένουμε σημαντικά πρακτικά ζητήματα.
-ΕΕ: Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία δεν είναι μεικτή συμφωνία και ως εκ τούτου μπορεί να επικυρωθεί μόνο από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Επισήμως, η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίσει ειδική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, στη συνέχεια, να λάβει την έγκριση των ευρωβουλευτών.
Αλλά με την προθεσμία που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επικύρωση έως το τέλος του έτους, η οποία θα έχει πλέον παρέλθει, η εφαρμογή της πρέπει να είναι άμεση.
Ίσως συντρέξει λόγος «προσωρινής εφαρμογής» από το Συμβούλιο της ΕΕ (γραπτή διαδικασία, δεν απαιτείται συνεδρίαση).
Από την άλλη, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν επισημάνει ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία μόνον εφόσον υπάρξει ομοφωνία.
Εν προκειμένω ελλοχεύουν κίνδυνοι όπως η τριβή της Μεγάλης Βρετανίας με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ και η άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
- Ηνωμένο Βασίλειο: Στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτούνται συνήθως για την υποβολή και την ψήφιση μιας συνθήκης στο Κοινοβούλιο 21 ημέρες - δεν υπάρχει πλέον αρκετός χρόνος για να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία.
Η κυβέρνηση μπορεί να επικυρώσει τη συμφωνία ως κατεπείγουσα.
Ωστόσο, πιθανότερο είναι ένα νομοσχέδιο να τη θέσει σε ισχύ.
Αυτό μπορεί να διαρκέσει μόλις τρεις έως τέσσερις ημέρες - όπως στην περίπτωση του νόμου Benn (Σεπτέμβριος2019).

Τα οφέλη

Τα οικονομικά οφέλη της εμπορικής συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ (σε σύγκριση με μια διαπραγμάτευση με όρους ΠΟΕ) είναι σχετικά περιορισμένα – περίπου 1% επί του ΑΕΠ το 2021.
Αν μη τι άλλο, θα υπάρξουν «μη δασμολογικά εμπόδια» που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των συμβατικών εμπορικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν πλέον συμφωνηθεί μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ.
Οι εμπορικές συγκρούσεις, σύμφωνα με τη Citigroup, θα φέρουν αύξηση των δασμών κατά 9%.
Βέβαια, αν δεν υπήρχε συμφωνία η αύξηση των δασμών θα έφτανε στο 13%.
Image
Τι σημαίνει το Brexit βραχυπρόθεσμα για το ΑΕΠ του ΗΒ;

Μια στοιχειώδης συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ αντικατοπτρίζει την υλοποίηση της βασικής υπόθεσης της Citi.
Ωστόσο, η συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι πιθανό να επιδεινώσει τα πράγματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Citigroup αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 3,4% το 2021, με το χτύπημα στις εκροές λόγω Brexit να φτάνει στο 2,1%.
Με άλλα λόγια, αν δεν υπήρχε Βrexit, το βρετανικό ΑΕΠ το 2021 θα έφτανε στο ύψος του 5,5%,
Λόγω και της πανδημία, αυτές οι επιπτώσεις παραμένουν σημαντικές.
Κατά τ’ άλλα, αναμένεται υποτίμηση της στερλίνας, τομεακές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ περίπου των 10% των βρετανικών κατασκευαστικών θα επηρεαστεί αρνητικά.
Επίσης, υπάρχει και δημοσιονομικό κόστος λόγω του ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσλάβει 50.000 τελωνειακούς υπαλλήλους.
Τέλος, μόλις 40% των εταιρειών δηλώνει έτοιμο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της εμπορικής συμφωνίας.
Image
Image
Θα μπορούσαν να ακολουθήσουν περισσότερες συμφωνίες ΗΒ-ΕΕ το 2021;

Οι περισσότερες εμπορικές συμφωνίες έρχονται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης σύγκλισης.
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να προσπαθεί να αποκλίνει από την ΕΕ, αυτή η δυναμική δεν ισχύει.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν ήδη αποδειχθεί τόσο δύσκολες, ειδικά σε τομείς όπως οι αποτελεσματικοί όροι ανταγωνισμού.
Καθώς η διαδικασία του Brexit συνεχίζεται, η Citigroup θεωρεί ότι αυτό συνεπάγεται προκλήσεις που θα έρθουν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποτελέσει τώρα στρατηγικό ανταγωνιστή στην ΕΕ και το αντίστροφο.
Η Citi εκτιμάει πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα βρει νέες ελευθερίες - δίνοντας έμφαση στις αποκλίσεις μεταξύ της
νέα προσέγγιση του ΗΒ και αυτή της ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει την επιστροφή της έννοιας «Σιγκαπούρη-από-Τάμεση», με σαρωτικές περικοπές στον δημοσιονομικό κανονισμό και εταιρικούς φόρους και εστίαση στις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.
Ουσιαστικά η περαιτέρω πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για εταιρείες του ΗΒ φαίνεται απίθανη.
Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες περιορισμένες επιχειρησιακές συμφωνίες σε ορισμένους τομείς.
Αλλά ο τόνος των πρόσφατων διαπραγματεύσεων υπονοούν ότι ακόμη και η τρέχουσα συμφωνία είναι απίθανο να συμφωνήσει εύκολα με η παρούσα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ή ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αυτό υποδηλώνει δυνητικά μεγαλύτερο κίνδυνο σύγκρουσης - και συνεχιζόμενης έντασης.
Υπάρχει κίνδυνος εμποδίων μεταξύ του εμπορίου Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ , ειδικά σε πιο στρατηγικά ευαίσθητου εμπορικούς τομείς όπου το Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Επιπλέον, αυτή η συμφωνία παρέχει ένα νόμιμο
βάση για να ξεκινήσουμε και να επισκευάσουμε σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, αλλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό μόνο μετά από μία
αλλαγή στην κυβέρνηση του ΗΒ.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Ενώ η πολιτική στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης είναι πιθανό να είναι σχετικά σαφής όσον αφορά το Brexit, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ομαλή… πορεία.
Όπως σημειώσαμε παραπάνω, η κυβέρνηση ενδέχεται να υποστεί πιέσεις για να επεκτείνει τη δημοσιονομική στήριξη, ειδικά εάν η οικονομική κρίση αποδειχθεί πιο σοβαρή.
Η Citi κάνει λόγο για τρεις πιο συγκεκριμένες προκλήσεις για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Image

Συντηρητικό Κόμμα

Ενώ δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την επικύρωση της συμφωνίας, ωστόσο αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Συντηρητικού Κόμματος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμβιβαστεί σε ορισμένους τομείς.
Ενώ η Citi εκτιμάει ότι αυτό είναι απίθανο να δώσει στους οπαδούς του «σκληρού Brexit» οποιαδήποτε σημαντική αιτία ανησυχίας, ορισμένοι βουλευτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Οι αντιρρήσεις για τη συνεχιζόμενη πρόσβαση της ΕΕ στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επίκεντρο της αντιπολίτευσης - ειδικά με περαιτέρω lockdown, που φαντάζουν όλο και πιο πιθανά για το 2021.
Η εξέγερση τείνει να είναι μια συνήθεια μεταξύ των βουλευτών - αυτό γίνεται όλο και περισσότερο εδραιωμένο ανάμεσα σε μια σειρά συντηρητικών.

Σκωτία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να δεχθεί έντονη κριτική από το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) τις επόμενες εβδομάδες.
To SNP αναμένεται να υπογραμμίσει τα οφέλη για την τρέχουσα συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας και το κόστος για τη Σκωτία από την αποχώρηση από το μπλοκ.
Η Σκωτία ψήφισε να παραμείνει το 2016.
Αναμένουμε από το SNP να δώσει έμφαση στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας πριν από τις βουλευτικές εκλογές το 2021.

Βόρεια Ιρλανδία

Η συμφωνία μιας συμφωνίας θα διευκολύνει σημαντικά τη διαχείριση των συνόρων από τη Θάλασσα της Ιρλανδίας.
Ωστόσο, η εφαρμογή του βορειο-ιρλανδικού πρωτοκόλλου δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς προκλήσεις.
Δεδομένης της σκληρής αντιπολίτευσης από το ισχυρό DUP, αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να θέσει κινδύνους για τη σταθερότητα του Stormont Executive.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης