Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Το επικίνδυνο στοίχημα του Macron – Η απλόχερη στήριξη στον δεξιό υπουργό

Politico: Το επικίνδυνο στοίχημα του Macron – Η απλόχερη στήριξη στον δεξιό υπουργό
Πριν από λίγους μήνες o υπουργός Εσωτερικών ήταν χρήσιμος για την προσέλκυση δεξιών ψηφοφόρων αλλά τώρα όχι
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron επιμένει σε ένα πολύ επικίνδυνο στοίχημα για τον ίδιο, στη στήριξη του υπουργού Εσωτερικών Gerald Darmanin, που αποτελεί πλέον το «κόκκινο πανί» για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κινητοποιούνται ανελλιπώς στο Παρίσι και άλλες πόλεις.
Αυτό συμπεραίνει το έγκυρο περιοδικό Politico αναφορικά με τη στήριξη, που παρέχει ο Macron στον 38χρονο δεξιό πολιτικό.  
Ο Darmanin υπήρξε πριν από λίγο καιρό το βασικού ατού του Macron για την προσάρτηση ενός σημαντικού τμήματος του δεξιού εκλογικού σώματος, καθώς προέρχεται από το κόμμα «Les Républicains».
Ο ίδιος θα είναι στην πρώτη γραμμή από τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο του Macron για την καταπολέμηση του ισλαμιστικού ριζοσπαστισμού, μια νομοθετική  πρωτοβουλία υψηλού συμβολισμού, μετά από ένα πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων.

«Καυτή πατάτα»
 
Ωστόσο, οι έντονες συζητήσεις που αφορούν τόσο το νομοσχέδιο για τον αυτονομισμό, όσο και ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο για την ασφάλεια υπερτονίζουν τους πολιτικούς κινδύνους για τον ίδιο τον Macron να τοποθετήσει τον Darmanin σε ένα τόσο δύσκολο υπουργείο.
Το μη απολογητικό ύφος του Darmanin και η σκληρή γραμμή, που τηρεί για τη δημόσια ασφάλεια και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, το τελευταίο που είναι αναμφισβήτητα το πιο πολιτικά φορτισμένο ζήτημα της Γαλλίας, έκανε μερικά μέλη της κυβερνώσας πλειοψηφίας να εκφράσουν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους, καθώς όπως αναφέρουν, πλήττεται η εικόνα του Macron ως «ενός Ευρωπαίου φιλελεύθερου πολιτικού».

Ο Macron χάνει τους αριστερούς ψηφοφόρους

Η διαφοροποίηση αυτή προσέλκυσε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που επίσης με τη μετάδοση εικόνων από τις διαδηλώσεις δεν φιλοτεχνούν το προφίλ του Macron ως «φιλελεύθερου Ευρωπαίου ηγέτη».
«Προς το παρόν, ο Macron προσπαθεί να πείσει τον Darmanin να ρίξει εν μέρει τους τόνους και να τον  χρησιμοποιήσει ευκαιριακά, γνωρίζοντας παράλληλα ότι ονειρεύεται να αναδειχθεί ως συντηρητικός ηγέτης την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ένας πρώην συνεργάτης του κόμματος του Macron, La République En Marche (LREM) ).
«Είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα, καθώς ο Macron αποξενώνει την αριστερή πτέρυγα των ψηφοφόρων του και στοιχηματίζει σε κάποιον που έχει πάντα ρίζες για ένα μόνο άτομο, τον εαυτό του», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο άνθρωπος του Sarkozy

O Darmanin, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ τις φιλοδοξίες του, απείλησε ανοιχτά τον Macron με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, εάν δεν τον τοποθετούσε στο υπουργείο Εσωτερικών στον ανασχηματισμό πριν από το καλοκαίρι του 2020
Ο φιλόδοξος Darmanin ηγείτο της εκστρατείας του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy προτού συνεργαστεί με τον Macron το 2017 ως υπουργός προϋπολογισμού.
Η ταχύτατη «αναρρίχησή» τροφοδότησε συγκρίσεις με τον ίδιο τον Sarkozy, έναν από τους πολιτικούς μέντορες του Darmanin.
Εξάλλου το ισχυρό αξίωμα που κατέχει τώρα ήταν το σκαλοπάτι προς την προεδρία και για τον Sarkozy.

Φιλο-αστυνομική στάση

Ο Macron, ο οποίος έκανε εκστρατεία για κοινωνικά προοδευτικές αξίες, στοιχηματίζει τώρα το πολιτικό του μέλλον σε κάποιον που υποστήριξε ένα μέτρο για την απαγόρευση της μαντίλας για τις μουσουλμάνες και αντιτάχθηκε στους γάμους ομοφυλοφίλων.
Ως υπουργός Εσωτερικών, ο Darmanin υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής της αστυνομίας της χώρας, ιδίως στη συζήτηση σχετικά με τον σκληρό χειρισμό διαδηλωτών  ή τη  ρατσιστική βία από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ωστόσο, οι πρόσφατες αντιπαραθέσεις αποδυνάμωσαν τον Darmanin.
Για να διευκολύνει τις εντάσεις στην επιβολή του νόμου, ο Macron ανακοίνωσε μια υψηλού επιπέδου διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση στα σώματα ασφαλείας, μια κίνηση στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες παρακάμπτει τον Darmanin.


Όταν ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα

Ο ίδιος ο νεαρός κεντροδεξιός πολιτικός εξεπλάγη, όταν ο Macron του ζήτησε να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του μετά τις εκλογές του 2017.
 Για αρκετούς μήνες πριν από το 2017 τις εκλογές, ο Darmanin είχε επικρίνει τον φιλελευθερισμό του Macron και το παρελθόν του ως τραπεζίτης.
Έκανε μάλιστα λόγο για τον «σοσιαλιστικό λαϊκισμό της σαμπάνιας του Macron». 
«Αντί να είναι η θεραπεία μιας άρρωστης χώρας, η εκλογή του Macron θα είναι το αντίθετο, θα είναι δηλητήριο που θα προκαλέσει θεσμική αστάθεια στη Γαλλία και θα οδηγήσει στη διάλυση της πολιτικής ζωής», έγραψε ο 38χρονος δεξιός πολιτικός.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης