Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, με Μητσοτάκη και ΠτΔ να συμμετέχουν... συμβολικά - Τα επόμενα στάδια - Στους 4.606 οι νεκροί, 53 νέοι θάνατοι

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, με Μητσοτάκη και ΠτΔ να συμμετέχουν... συμβολικά - Τα επόμενα στάδια - Στους 4.606 οι νεκροί, 53 νέοι θάνατοι
Συνολικά 135.456 τα κρούσματα του ιού στη χώρα και 4.606 οι νεκροί
Ξεκίνησαν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020, οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία μετρά συνολικά 4.606 νεκρούς και 135.456 κρούσματα.
Με την πρώτη παρτίδα των εμβολίων να είναι ήδη στη χώρα, οι εμβολιασμοί της εκστρατείας «Ελευθερία» ξεκίνησαν στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Συμβολικά την Κυριακή 27/12, εμβολιάστηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικ.  Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25,  Γιάνης Βαρουφάκης, η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, και  ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
Τη Δευτέρα 28/12 θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Α. Τσίπρας, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο  γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους.
Image
Εκτιμάται ότι μόνο την Κυριακή 27/12 εμβολιάστηκαν 250 υγειονομικοί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.
Αύριο, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή των εμβολίων  προς τα Νοσοκομεία αναφοράς: στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα.
Στόχος, να αρχίσουν την Τρίτη 29/12 οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί - Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός Κικίλιας και Κοντοζαμάνης  

Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκειμένου να είναι παρόντες στην έναρξη της διαδικασίας του εμβολιασμού, βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός, Β. Κοντοζαμάνης.  
«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος ευχήθηκε χρόνια πολλά.
 «Προχωράμε με προσοχή χωρίς βιασύνες, βήμα, βήμα και θα πάμε καλά, με προσοχή», τόνισε μεταξύ άλλων  ο υπουργός.
Το πρώτο εμβόλιο έκανε  η Ευσταθία Καμπισιούλη, μια νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ ακολούθησε στις 13:30 ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Πριν τον εμβολιασμό ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου, η ενημέρωση για το εμβόλιο και μετά τον εμβολιασμό, η παραμονή για μικρό χρονικό διάστημα στο χώρο του νοσοκομείου.
"Στο πρόσωπό μου τιμάται όλος ο νοσηλευτικός κλάδος", δήλωσε η κ. Καμπισιούλη.
Η ίδια, μετά τον εμβολιασμό της, μιλώντας στην ΕΡΤ-1, ανέφερε ότι αισθάνεται πολύ καλά και προέτρεψε όλον τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Image
Ακολούθησε μισή ώρα αργότερα ο εμβολιασμός του 88χρονου Μ. Γιοβανίδη, φιλοξενούμενου σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Image
Εμβολιάστηκε η Σακελλαροπούλου

Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου βρέθηκε από νωρίς ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, εμβολιάστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην είσοδο του νοσοκομείου την υποδέχτηκαν ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης.
Σε δηλώσεις της, μετά τον εμβολιασμό της, ευχήθηκε χρόνια πολλά και μεταξύ άλλων τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε οι περισσότεροι.  
Image
Ειδικότερα, μετά τον εμβολιασμό της η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη.
Όλοι αυτοί οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο που μόχθησαν και πέρασαν ίσως νύχτες  με αγωνία προσπαθώντας να έχουν εγκαίρως -όσο γίνεται πιο έγκαιρα- όσο γίνεται νωρίτερα, έτοιμο το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατάφερε να μοιραστούν οι πρώτες ποσότητες σε όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός απέδειξε με τον τρόπο αυτό ότι είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πέρα από το έργο που προσφέρουν όλο αυτό τον καιρό  και για το οποίο ποτέ πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να τους ευχαριστήσουμε  όσο τους αναλογεί, θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το  πρόγραμμα εμβολιασμού να μπορέσουν να το υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλλά αυτή τη φορά τώρα πια δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας.
Γι΄αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε  όσο γίνεται  περισσότεροι φυσικά  μέσα στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί  και με τις οδηγίες των γιατρών για να μπορέσουμε να νικήσουμε,  να φύγουμε από αυτή την περιπέτεια, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, να ανακτήσουμε την ελευθερία μας, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας.
Χρόνια Πολλά σε όλους»

Στο νοσοκομείο Αττικόν εμβολιάστηκε ο Μητσοτάκης
 
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμβολιάστηκε στο Νοσοκομείο Αττικόν, παρουσία του Σ. Τσιόδρα.
«Είναι μία σημαντική ημέρα για όλους μας, σήμερα μπορούμε να είμαστε αισιοδόξοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την είσοδό του στο νοσοκομείο "Αττικόν".
Στην είσοδο του νοσοκομείου τον υποδέχτηκαν ο Καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με ιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου τους οποίους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν και αντάλλαξαν ευχές.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού συμπλήρωσε το σχετικό έγγραφο,  μετέβη στην αίθουσα του εμβολιασμού συνοδευόμενος από τον Σ. Τσιόδρα.
Image
Μετά το εμβόλιο και με βάση το πρωτόκολλο, ο κ. Μητσοτάκης μεταφέρθηκε σε έναν ειδικό χώρο όπου πρέπει να παραμείνει για 15 λεπτά μετά το εμβόλιο.
Σε δηλώσεις του μετά τον εμβολιασμό του , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ΕΕ, υπογράμμισε ότι είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία του πληθυσμού.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι  «σήμερα, είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη, είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατάφερε και παρέδωσε το εμβόλιο την ίδια ημέρα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας πράξη το μήνυμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.    
Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το εμβόλιο, κατά του Covid 19.    
Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία εμβολιαζόμαστε πρώτοι για να στείλουμε το παράδειγμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό.
Μαζί μας θα εμβολιαστούν, σήμερα, οι πρώτοι υγειονομικοί.
Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID, τους χρωστάμε τόσα πολλά και πρέπει πάνω απ’ όλα αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, όχι μόνο για να δώσουν το παράδειγμα, αλλά για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο τους καθήκον.
Μέσα στους επόμενους μήνες ο σκοπός μας είναι να εμβολιάσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Και πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και καθώς θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές αλλά και αποτελεσματικό και αυτοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, σήμερα, με καχυποψία μπορεί να αντιμετωπίζουν την προοπτική του εμβολιασμού θα πείθονται ότι αυτό είναι το σωστό.
Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID.
Είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας.
Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα.
Όλα αυτά πιστεύω ότι θα γίνουν πράξη μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, για να μπορέσουμε αυτήν την εμβληματική χρονιά που ξεκινάει σε λίγες ημέρες για τη χώρα μας -200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας.
Καλές γιορτές, χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλες και σε όλους».

Τσιόδρας: Ούτε που το κατάλαβα

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν», λίγη ώρα μετά τον πρωθυπουργό, έκανε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας.
Μετά τον εμβολιασμό του είπε «αυτό ήταν.
Ούτε που το κατάλαβα».
Image
Ο κ. Τσίοδρας μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «επιτέλους ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε.
Είναι μια ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας.
Μαζί με τον δικό μου εμβολιασμό ξεκινά και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου όπου βρίσκομαι αλλά και των άλλων νοσοκομείων».
Όπως εξήγησε αυτή η «ιστορική στιγμή για την πατρίδα μας και όλο τον κόσμο», ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή όπου υπολογίζεται ότι κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου από τη νόσο Covid-19.
Ελπίζουμε ότι αυτό θα ξεπεραστεί σταδιακά με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων ανθρώπων».
Ο ίδιος μίλησε και για την ανάπτυξη και έγκριση των νέων εμβολίων, υπογραμμίζοντας  ότι «ίσχυσαν και ισχύουν όλες οι νομικές επιταγές και υψηλές προδιαγραφές που ισχύουν για όλα τα εμβόλια και οι οποίες έχουν θεσπιστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τηρούνται και από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Τα εμβόλια έχουν ελεγχθεί πρώτα στο εργαστήριο και μετά σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο».
«Δεν είναι το τέλος ακόμα.
Το τέλος θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό όλων και περισσότερων ανθρώπων.
Αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να παραμείνουμε υπομονετικοί και να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλο με την τήρηση των γνωστών μέτρων», κατέληξε.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου.

Εμβολιάστηκε ο Τασούλας

Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός εμβολιάστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας.
Image
Κάλεσμα σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες «να απολαύσουν την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό» απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά τον εμβολιασμό του.
Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας δήλωσε ότι «το 2020 ξεκίνησε με μία απροσδόκητη αγωνία που μετατράπηκε σε φόβο και κατέκλυσε όλο τον κόσμο.
Μία πρωτόγνωρη πανδημία, από αυτές που εμφανίζονται κάθε εκατό χρόνια, σκόρπισε απελπισία, φόβο και άλλαξε τις ζωές όλου του κόσμου και στη χώρα μας.
Κλείνοντας το 2020, την αγωνία και τον φόβο τα διαδέχεται η ελπίδα.
Η επιστήμη, η συνεργασία και η λογική κέρδισαν το στοίχημα.
 Και τώρα, απομένει σε όλους εμάς μία πρωτόγνωρη γοητεία, η γοητεία της ευθύνης να αλλάξουμε τη ζωή μας. Όσο περισσότεροι εκμεταλλευτούμε κι αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επιστήμης και λογικής, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η αντεπίθεση της υγείας έναντι αυτής της πανδημίας».
Πρόσθεσε ότι «το 2021 είναι η χρονιά της ελπίδας και της ελευθερίας.
Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μετέχω σε αυτή την προσπάθεια και αν μου επιτρέπετε, καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να απολαύσουν αυτή την πρωτόγνωρη γοητεία ευθύνης και ελευθερίας που τους χαρίζει η εξασφάλιση της υγείας τους με αυτόν τον εμβολιασμό».
Σημειώνεται ότι τον Πρόεδρο της Βουλής συνόδευσαν στην αίθουσα εμβολιασμών ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο Υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Τασούλας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου, εκφράζοντάς τους την ευγνωμοσύνη και τον θαυμασμό του για τον αδιάκοπο αγώνα που δίνουν στο μέτωπο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Βαρουφάκης


Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός εμβολιάστηκε ο Γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Image
Μετά τον εμβολιασμό του ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή ατομική επιλογή όσο και δημόσιο αγαθό.
Νιώθω όμως ντροπή που αυτό το πολύτιμο αγαθό θα είναι για μήνες προνόμιο τόσο λίγων επειδή η κυβέρνηση, μήνες τώρα, αγνοεί τις εκκλήσεις μας να στήσει πραγματικό δημόσιο δίκτυο κέντρων εμβολιασμού και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Το εμβόλιο από μόνο του δεν αρκεί για την απελευθέρωση από την πανδημία.
Χρειάζεται και απελευθέρωση από τις ολιγαρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Χρόνια πολλά και δημιουργικά - με υγεία για όλους».

Τα πολιτικά στελέχη που εμβολιάστηκαν την Κυριακή 27/12

Συμβολικά την Κυριακή 27/12, εμβολιάστηκαν, μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικ.  Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, αλλά και Πρόεδρος της Κ.Ο. και Γραμματέας του ΜέΡΑ25,  Γιάνης Βαρουφάκης.
Ακολούθησαν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο εμβολιασμός της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου,  και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεου.
Image
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εμβολιάστηκε συμβολικά πρώτος και κάνοντας την αρχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σε εφαρμογή του σχεδίου εμβολιασμού της Κυβέρνησης κατά της Πανδημίας με την επωνυμία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και στο πλαίσιο της θωράκισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύντομα θα ακολουθήσει η λοιπή Στρατιωτική Ηγεσία και των 3 Κλάδων, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση.
Σε δηλώσεις του ο κ. Φλώρος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα είναι «εμβολιάζομαι και ξαναπαίρνω πίσω την ελευθερία μου.
Εμβολιάζομαι και κρατώ ασφαλείς αυτούς που αγαπώ και νοιάζομαι.
Εμβολιάζομαι και κρατώ τους συναδέλφους μου στις Μονάδες, στα Πλοία, στις Βάσεις, στα Στρατηγεία, ασφαλείς, γερούς και δυνατούς!!!».

Τη Δευτέρα 28/12 εμβολιάζεται ο Τσίπρας - Ποιοι ακολουθούν

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στις 11:30 θα εμβολιαστεί στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ακολούθως, αναμένεται να εμβολιαστούν ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους στις 12:45.
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 30/12 ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Το νέο έτος και συγκεκριμένα στις 4 Ιανουαρίου 2021 θα εμβολιαστεί η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.
Πάντως, έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 θα εμβολιαστούν  ο  υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης.

Στελέχη της κυβέρνησης

Στη λίστα των προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να εμβολιαστούν ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετριτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θ. Κοντογεωργης, ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στ. Κουτνατζής, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι επόμενες δόσεις

Στην Ελλάδα βρίσκεται η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων των εμβολίων  κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech.
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα φτάσει στη χώρα μας η  πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων.
Σημειώνεται ότι οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 2021 οι 429.000 δόσεις και ακόμη  333.450 δόσεις μέχρι το  τέλος Φεβρουαρίου.
Μόνο τη Pfizer-BioNTech μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει  1.265.550 δόσεις.
Στις δόσεις αυτές, αναμένεται τον Ιανουάριο, αφού  λάβουν έγκριση, να προστεθούν και τα εμβόλια  από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca.

Πώς θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε τρεις φάσεις.
Στην πρώτη φάση που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, εμβολιάζονται:
• Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
• Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
• Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και
• κέντρων αποκατάστασης
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση, η έναρξη της οποίας τοποθετείται χρονικά τον Φεβρουάριο του 2020, τα εμβόλια θα λάβουν:

• Τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
1. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
• Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
• Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
• Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
• Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
• Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα λάβει η Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα λάβει:
Pfizer/BioNTech: 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford: 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson: 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK: 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna: 1,8 εκατο. δόσεις
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Διενέργεια εμβολιασμού - Προγραμματισμός ραντεβού

Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.
Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Τελικό στάδιο για τον εμβολιασμό

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.
Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.
Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.
Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Πώς και πότε θα σχηματιστεί ανοσία

Ως ένα πραγματικά καλό νέο χαρακτήρισε ο Νίκος Σύψας καθηγητής Λοιμωξιολογίας το εμβόλιο κατά του Covid -19.
«Είναι η αρχή του τέλους για την πανδημία που μας ταλαιπώρησε μας βασάνισε και χάσαμε τόσους συμπολίτες μας», συμπλήρωσε ο κ. Σύψας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ.
Διαβεβαίωσε δε ότι το καινούριο εμβόλιο, είναι απόλυτα ασφαλές και απόλυτα αποτελεσματικό.
Εξηγώντας την τεχνολογία mRNA του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, σημείωσε χαρακτηριστικά:
Οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των εν λόγω νοσοκομείων θα ξεκινήσουν στις 29 Δεκεμβρίου.
«Είναι ένα τόσο δα μικρό μόριο το οποίο μπαίνει στο σώμα μας, δίνει το μήνυμα να φτιάξουμε από την πρωτεΐνη του κορωνοϊού αντισώματα και αμέσως μετά αυτοκαταστρέφεται και αυτοδιαλύεται».
«Είναι ό,τι πιο ασφαλές έχει φτιάξει η τεχνολογία μας. Οι κλινικές μελέτες και η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα από μερικά εκατομμύρια εμβολιασμούς στον κόσμο δείχνουν την απόλυτη ασφάλειά του», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα για να σχηματιστεί ένα τείχος ανοσίας στον κορωνοϊό θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού πληθυσμού.
Αναφορικά  με το πότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο καθηγητής είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον ανεφοδιασμό και από το πόσοι θα προσέλθουν να εμβολιαστούν, «γιατί το εμβόλιο είναι προαιρετικό και έτσι πρέπει να είναι».
Τόνισε ότι παρότι η Πολιτεία είναι πολύ πιο αισιόδοξη, ο ίδιος πιστεύει ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως να φτάσουμε μέχρι το τέλος του έτους

ΕΟΔΥ: Συνολικά 135.456 τα κρούσματα και 4.606 οι νεκροί

Ακόμη 342 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε την Κυριασκή 27/12 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 135.456, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες.
Image
Από αυτά, τα 5.343 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 40.024 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης, 469 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.
Οι 150 (32.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 80.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 857 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 53 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.606 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Οι 1.868 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης