Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στα όρια του ναυαγίου το κυβερνητικό πείραμα σε οικονομία, Τουρκία - Ποιες οι αιτίες που οι οικονομικοί και διπλωματικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται

Στα όρια του ναυαγίου το κυβερνητικό πείραμα σε οικονομία, Τουρκία - Ποιες οι αιτίες που οι οικονομικοί και διπλωματικοί στόχοι δεν επιτυγχάνονται
Και ενώ η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στιγματίστηκε ως αποτυχημένη, οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένουν στα όρια της οικονομικής μετριότητας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την εξουσία στιγματισμένη και όχι άδικα.
Μια αριστερή κυβέρνηση εφάρμοσε μνημόνια και αποδείχθηκε ότι η αριστερή συνταγή διακυβέρνησης είναι αέρας κοπανιστός.
Επήλθε κάποιας μορφής οικονομικός εξορθολογισμός, δημιουργήθηκε ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι σχεδόν 30 δισεκ. και η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε μεταρρυθμίσεις που θα απαιτούσαν χρόνια για να ευδοκιμήσουν.
Τα μνημόνια είχαν κάτι θετικό επέβαλλαν την λογική στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που τρομοκρατημένη από το μαστίγιο της Ευρώπης... αποδεκάτισε την μεσαία αστική τάξη.
Και ενώ η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στιγματίστηκε ως αποτυχημένη, οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένουν στα όρια της οικονομικής μετριότητας.
Το ελληνικό κυβερνητικό πείραμα δεν στέφθηκε με επιτυχία, ναυάγησε και σε τρεις βασικούς τομείς η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε σπουδαίο.
Χαλάρωσαν όλα τα κριτήρια, η δημοσιονομική προσαρμογή εγκαταλείφθηκε, η ΕΚΤ αγοράζει παράταιρα τα ελληνικά ομόλογα και χάριν σε αυτές τις βοήθειες δεν πιάσαμε πάτο.
Αλλά βρισκόμαστε στα όρια του πάτου και εδώ θα πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες γιατί η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιδείξει κάποιο αποτέλεσμα έστω προσεγγίζοντας τους μέσους όρους.
Η κυβέρνηση έμεινε στο απυρόβλητο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ εμφάνισε την μεγαλύτερη ύφεση στο γ΄ τρίμηνο του 2020 και θα εμφανίσει και την μεγαλύτερη ύφεση σε ετήσια βάση…
Το φιάσκο στην εξωτερική πολιτική δεν έχει προηγούμενο, η Ελλάδα μεθόδευσε την προσπάθεια επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία η οποία επί σχεδόν 100 ημέρες αλώνιζε στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία… αλλά και πάλι έμεινε στο απυρόβλητο.
Ακόμη και στον κορωνοιό οι νεκροί θα φθάσουν στους 5.000 και η κυβέρνηση δίνει βάρος στα επικοινωνιακά show με τον εμβολιασμό του Πρωθυπουργού λες και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί μέρος των ευπαθών ομάδων…
Είπαν ήταν πράξη συμβολική αλλά στην ουσία της υπόθεσης επιχειρείται μια επικίνδυνη χειραγώγηση… ναι με ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός αλλά στην πράξη… θα το καταστήσουν εμμέσως πλην σαφώς υποχρεωτικό.

Στην οικονομία υπάρχει πρόβλημα που αποκρύπτεται

Η κατάσταση της εθνικής οικονομίας κινείται στα όρια όχι της μετριότητας αλλά των τραγικών επιδόσεων.
Η μεσαία αστική τάξη έχει ξανά καταρρακωθεί, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να «χαρίσει» σχεδόν το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι υγιείς επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία βοήθεια συνεχίζουν να πληρώνουν με συνέπεια και έρχεται το κράτος ακόμη μια φορά να υποστηρίξει αυτούς που στα δύσκολα απέτυχαν.
Η ίδια φαύλη κατάσταση επαναλαμβάνεται.
Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πει στην κοινωνία τι θα συμβεί κατά την φάση της επιστροφής στην κανονικότητα.
Όλοι εστιάζουν στην βραδεία ανάκαμψη του ΑΕΠ, στο χρέος που έχει φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ του 215% αλλά και στο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το 2023 για να πιάσει τις επιδόσεις του 2019.
Όλα αυτά όμως έχουν δευτερεύουσα σημασία.
Υπερπροβάλλεται κατά τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ. ενώ αποκρύπτεται ότι το 2007 δόθηκαν 36 δισεκ. δάνεια στο σύστημα και μαζί με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις των 14 δισεκ. έφθασαν συνολικά στα 50 δισεκ.
Το 2007 μέσα σε μια χρονιά έπεσε στο σύστημα ρευστότητα 50 δισεκ. και η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 4% κατά μέσο όρο.
Το πρόβλημα είναι ότι το 2021 θα είναι η τελευταία χρονιά δημοσιονομικής χαλάρωσης και από το 2022 θα ξεκινήσει μια περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Θα έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα.
Όμως το δημόσιο χρέος θα έχει φθάσει στα 370 δισεκ. το ιδιωτικό χρέος στα 150 δισεκ. οι οφειλές στις εφορίες στα 106 δισεκ. και στα ασφαλιστικά ταμεία 36 δισεκ. δηλαδή συνολικό άθροισμα 660 δισεκ. ευρώ χρέος αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα.
Με ωραιοποιήσεις και επικοινωνιακά show μπορεί να λέγονται πολλά αλλά το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει τι θα επακολουθήσει.
Το πρόβλημα πρέπει να αποκαλυφθεί και η Ελλάδα αντί να παρουσιάζει σχέδια αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι ανούσια, να αποκαλύψει το σχέδιο της για το πώς θα επανέλθει η ελληνική οικονομία στην δημοσιονομική προσαρμογή που είναι απαραίτητη για να μην ξεσπάσει πάλι νέα κρίση χρέους…

Απογοήτευσε η ελληνική εξωτερική πολιτική… ήταν η αρνητική έκπληξη του 2020

Σε ένα τομέα που η Ελλάδα δεν τα πήγε απλά άσχημα αλλά πολύ άσχημα ήταν η εξωτερική πολιτική και ο σχεδιασμός για την Τουρκία.
Το 2020, πέραν από την δυστοπία του κορωνοιού, θα μείνει στην μνήμη και για την δυστοπία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, απέναντι σε μια πανίσχυρη διπλωματικά Τουρκία.
Γιατί η ελληνική διπλωματία απέτυχε στους στόχους που έθεσε και γιατί η Τουρκία αναβαθμίστηκε ως περιφερειακή δύναμη, η Ελλάδα αποτέλεσε σκιά του παρελθόντος της;
Ποια η αιτία που οι ελληνικές θέσεις απερρίφθησαν και γιατί Ρωσία, ΝΑΤΟ, Γερμανία και ΗΠΑ… λοξοκοιτούν προς την Τουρκία;
Είναι μόνο το δόγμα Kissinger του πρώην κορυφαίου αμερικανού διπλωμάτη και υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία ή απλά η Τουρκία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε πολλά μέτωπα;
Γιατί σε όλες τις Συνόδους Κορυφής η Ελλάδα δεν κατάφερε να επιτύχει ούτε τους ελάχιστους στόχους της;
Μαυρογιαλουρισμός το εθνικό πολιτικό μας πρότυπο
Που αποδίδονται οι ήττες της ελληνικής διπλωματίας;

Μέσα στο 2020 αναδύθηκε – εν μέσω κορωνοιού – μια νέα προσέγγιση της Τουρκίας στο Ανατολικό Αιγαίο, επιβλήθηκε de facto με το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και με το Barbaros στην Κύπρο.
Επί σχεδόν 100 ημέρες τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη μαζί με τα συνοδευτικά τους πλοία αλώνιζαν την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και η ελληνική πλευρά κοιτούσε… απλά τις έρευνες.
Φθάσαμε στο σημείο να αναφέρουν εδώ στην Ελλάδα ότι άπαξ και οι έρευνες πραγματοποιούνται εκτός των 6 ναυτικών μιλίων ή 11 χιλιομέτρων που είναι τα χωρικά ύδατα… σχεδόν δεν υπάρχει πρόβλημα.
Το 2020 η Τουρκία με την πολιτική κυρίως της Navtex diplomacy δηλαδή των ανακοινώσεων NAVTEX δέσμευσε μεγάλες θαλάσσιες περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας και επιβλήθηκε… ουσιαστικά ενεργοποίησε το σχέδιο της Γαλάζιας Πατρίδας ή Mavi Vatan ή Blue Homeland όπου η Τουρκία προκλητικά διεκδικεί σχεδόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος.
Ποιες οι αιτίες για τις ήττες της ελληνικής διπλωματίας;

Οι βασικές αιτίες για τις ήττες της ελληνικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής είναι

1)Οι λάθος συμμαχίες

Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την προκλητικότητα της Τουρκίας συμμάχησε με χώρες που δεν αποτελούν την ατμομηχανή των εξελίξεων.
Συμμάχησε με τον Macron στην Γαλλία, ο οποίος υποκρίνεται ότι υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις.
Για τον Macron η Ελλάδα είναι χώρα μαριονέτα που την χρησιμοποιεί για να αποκτήσει νομιμοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι γνωστές οι κόντρες της Γαλλίας με την Τουρκία στην Λιβύη.
Η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη έχει ενοχλήσει την Γαλλία, διεκδικεί πρόσβαση στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο αλλά η υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση GNA του πρωθυπουργού Fayez Sarraj κόντρα στον στρατάρχη Haftar έχει ανατρέψει… τα δεδομένα.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συμμάχησε με την Αίγυπτο ανακηρύσσοντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ΑΟΖ… με ένα καθεστώς όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σύνηθες φαινόμενο.
Η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου ενέτεινε την ένταση, δεν αποθάρρυνε την Τουρκία η οποία κλιμάκωσε την ένταση στην περιοχή.
Τι θα ζητήσει από τον Εμανουέλ Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ΤΑ ΝΕΑ
Image
2)Η Ελλάδα απέτυχε να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις


Η Ελλάδα απέτυχε να πείσει την Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ για τα δίκαια των θέσεων της.
Η Γερμανία αναφερόμενη πολλές φορές στις έρευνες που διεξήγαγε το Oruc Reis σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία αναφερόταν σε αμφισβητούμενα νερά.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, πριν μήνες είχε αποδομήσει τον Χάρτη της Σεβίλλης όπου καθορίζονται ΑΟΖ και θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην παραθαλάσσια Ευρώπη… αναφέροντας ότι δεν είναι νομικό κείμενο…

3)Υπερφίαλοι στόχοι

Η Ελλάδα έθεσε υπερφίαλους στόχους στις Συνόδους Κορυφής, όπου ξεκάθαρα απορρίφθηκαν όλες οι ελληνικές θέσεις.
Η Ελλάδα ζητούσε σκληρά οικονομικά μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας και embargo όπλων, έπεισε την Γαλλία να υποστηρίξει το Embargo και παρέσυρε και την Κύπρο.
Το αποτέλεσμα ήταν φιάσκο, είναι εντυπωσιακό αλλά από όλες της χώρες της ΕΕ μόνο 3 ήταν θετικές για embargo όπλων…
Η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία υποστηρίζουν την Τουρκία καθώς θεωρούν λάθος τις κυρώσεις, τάσσονται υπέρ του διαλόγου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας

4)Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Τουρκία

Μόλις λίγες ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 ο Γενικός Γραμματέας του βορειοατλαντικού συμφώνου ή ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ότι θα ήταν λάθος να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ.
Η Ευρώπη το ξανασκέφθηκε και μετέθεσε τις αποφάσεις για τις 25 και 26 Μαρτίου 2021 όπου πάλι δεν θα πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Και ενώ οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, ήταν δευτερευούσης σημασίας.
Παρ΄ όλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας H. Maas τάχθηκε κατά των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Τουρκία τονίζοντας ότι είναι λάθος επιλογή μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να λαμβάνει μέτρα κατά άλλης χώρας του ΝΑΤΟ.

5)Η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τους S-400 ήταν στρατηγικά σωστή

Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει Patriot και F35 από τις ΗΠΑ αλλά οι αμερικανοί αντιμετώπισαν με καχυποψία την Τουρκία γιατί γνώριζαν ότι συνομιλεί και με την Ρωσία για να αγοράσει το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Όταν πριν 2,5 χρόνια το αγόρασε από την Ρωσία… οι ΗΠΑ πάγωσαν όλα τα σχέδια για πώληση των F-35 και των Patriot.
Οι αμερικανοί ανησύχησαν ότι η Τουρκία θα μεταφέρει μυστικά την τεχνολογία των αμερικανών όπλων στην Ρωσία ώστε το S-500 που έχει ξεκινήσει να παράγεται θα είναι άτρωτο.
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει ένα στρατηγικό λάθος, επέβαλλαν κυρώσεις για τους S-400 ενώ δεν έπραξαν το ίδιο για την Ελλάδα και την Βουλγαρία που διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300.
Η Τουρκία βάζοντας στο παιχνίδι την Ρωσία απέκτησε ένα σύμμαχο, προτρέποντας τον Putin τον Ρώσο Πρόεδρο να δηλώσει ότι «ο Erdogan κρατάει τον λόγο του»

6)Η Ελλάδα υποτίμησε την αναβάθμιση της Τουρκίας.

Οι τούρκοι έχουν ξεκάθαρη συνεργασία με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης.
Στήριξαν οι Τούρκοι με μη επανδρωμένα UAV μαζί με το Ισραήλ το Αζερμπαϊτζάν στην υπόθεση του Nagorno Karabakh οδηγώντας σε ήττα τους Αρμενίους.
Μάλιστα ο Aliyev ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν διαμεσολαβεί ώστε να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Η Τουρκία διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία και ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ουκρανία ενώ Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται σε ένταση.

7)Η Τουρκία θέλει περισσότερη συνεργασία με την Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σότσι στις 29 Δεκεμβρίου 2020 για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Lavrov.
Η προηγούμενη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου 2019, στη νότια επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας.
Οι Τούρκοι μπορεί να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα με την Ρωσία στην Συρία και στην Λιβύη αλλά μπορούν και συνεργάζονται πολύ καλά στην περίπτωση του Nagorno Karabakh.

8)Η Τουρκία μεγάλη έκπληξη στα μη επανδρωμένα UAV

Η μεγάλη έκπληξη του 2020 όσον αφορά την πολεμική τεχνολογία ήταν η Τουρκία με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα UAV τα οποία συνέβαλλαν στην ήττα των αρμενίων στο Nagorno Karabakh.
Η Τουρκία κατασκευάζει υποβρύχια σε συμπαραγωγή, διαθέτει 1200 πολεμικές βιομηχανίες πάσης φύσεως ενώ θα κατασκευάσει Κορβέτες μαζί με την Ουκρανία στο ναυπηγείο Okean στην ουκρανική πόλη Mykolaiv.
Η Ουκρανία έχει υπογράψει μνημόνιο με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) για την παραγωγή κορβετών για το Ουκρανικό Ναυτικό.
Μαζί με την αγορά Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) η Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει το ναυτικό της με τα τουρκικά MILGEM (National Ship).
Η Τουρκία ξεκίνησε το πρόγραμμα MILGEM για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει έναν στόλο από κορβέτες πολλαπλών χρήσεων και φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν παλαιότερα πλοία. Συνολικά τέσσερις κορβέτες έχουν ενταχθεί στο τουρκικό ναυτικό
TCG Kınalıada, the fourth vessel produced as part of the MILGEM project.

9)Η Τουρκία μεθοδεύει την blue homeland την Γαλάζια Πατρίδα – επιθετικό δόγμα - ενώ η Ελλάδα υιοθετεί ένα αμυντικό δόγμα ζητώντας την προστασία άλλων χωρών π.χ. Γαλλίας μια συμμαχία στρατηγικά λάθος.

Ακόμη και η προσπάθεια των Τούρκων να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με το Ισραήλ αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί.
Η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που προωθεί η ΕΕ επίσης δίνει την δυνατότητα νομιμοποίησης της Τουρκίας στην περιοχή.
Oruc Reis: Θα ολοκληρώσει τις έρευνες του πιθανότατα στις 29 Νοεμβρίου |  LiFO
10)Η Τουρκία σκόπιμα εγείρει θέματα με την Ελλάδα

Η Τουρκία σκόπιμα εγείρει θέματα, θαλάσσιας δικαιοδοσίας, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου… ώστε να υποχρεώσει την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο για όλα τα θέματα.
Η Τουρκία επιδιώκει να κερδίσει και το ελάχιστο και η Ελλάδα γνωρίζοντας την παγίδα του διαλόγου τον αποφεύγει.

... Η υπόθεση κορωνοιός έχει εξελιχθεί σε επικοινωνιακό show ....

Μας είπαν ότι σε απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άρρωστοι, οι ηλικιωμένοι και γενικώς όσοι έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι εντός και εκτός Ελλάδος οι πολιτικοί δίνουν ένα show, στην προσπάθεια τους να πείσουν την κοινή γνώμη να εμβολιαστεί.
Το show περιλαμβάνει τον εμβολιασμό προέδρων, πρωθυπουργών, πολιτικών κ.α. αν και δεν κατανοήσαμε, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι πολιτικοί και σπεύδουν να εμβολιαστούν;
Π.χ. εάν ήθελε το κράτος να περάσει το μήνυμα της συμβολικότητας ένας δεν έφθανε, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν όλη η κυβέρνηση π.χ. στην Ελλάδα;
Προφανώς και όλο αυτό είναι ένα επικοινωνιακό show που έχει ένα στόχο να επηρεάσει την αγέλη, άπαξ και στόχος του εμβολιασμού είναι η ανοσία της αγέλης, να άρουν τις ενστάσεις τους και να εμβολιαστούν.
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάντως κατά ένα παράδοξο τρόπο...

1)Στην αρχή οι επιστήμονες ανέφεραν ότι απαιτείται το 60% με 70% των πολιτών να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.
Μετά μας είπαν ότι πρέπει να φθάσουμε στο 80% με 90%.
Και ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες που λανσάρουν τα εμβόλια αρχικά υποστήριζαν ότι η αποτελεσματικότητα τους είναι 80% ή 90%... τους ζητήθηκε να φθάσουν στο 95% και ξαφνικά όλες οι φαρμακευτικές εταιρίες εμβολίων κορωνοιού – που βρίσκονται στην φάση της διάθεσης – έφθασαν με μαγικό τρόπο στο 95% σε ελάχιστες ημέρες… όταν άλλοτε χρειάζονταν 2 ή 3 χρόνια.

2)Στις δημοσκοπήσεις εντός και εκτός Ελλάδος αναφερόταν ότι το 60% με 70% θα εμβολιαστεί.
Όταν αναφέρθηκε από τους επιστήμονες ότι για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί το 90%... οι δημοσκοπήσεις με μαγικό τρόπο έφθασαν στο 80%...
Δεν ξέρουμε εάν θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης αλλά σίγουρα συμπεριφερόμαστε ως αγέλη.

Πολλά τα ερωτήματα της αγέλης

Με βάση αυτά που αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)
-Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακόμη και εάν εμβολιαστεί ένα άτομο, θα πρέπει να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα και η χρήση μάσκας γιατί δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.  

-Επίσης τονίζει ότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό καθώς μπορεί να νοσήσει από κορωνοιό ακόμη και εάν έχει εμβολιαστεί.
Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να νοσήσουν από COVID-19 παρά το ότι έχουν εμβολιαστεί, αλλά η νόσηση μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή.

-Προς το παρόν από τις κλινικές δοκιμές φαίνεται ότι τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νόσηση από COVID-19 παρά μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μεταδοτικότητα θα συνεχιστεί αν και σε μειούμενο ποσοστό.
Μένει να δούμε – αναφέρει ο ΕΟΔΥ - αν τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές θα είναι αποτελεσματικά στην μείωση της μετάδοσης του ιού.

-Επίσης ο ΕΟΔΥ, αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

-Ο ΕΟΔΥ επίσης αναφέρει ότι οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων παρουσιάζονται τις πρώτες εβδομάδες με μήνες μετά από τη χορήγησή τους....
Να σημειωθεί ότι απαιτείται διπλός εμβολιασμός δηλαδή άπαξ και κάποιος εμβολιάζεται θα πρέπει εντός έως και 28 ημερών να εμβολιαστεί εκ νέου.
Ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι αν και o πυρετός δεν είναι σπάνιος για δύο έως τρεις ημέρες, η υψηλή θερμοκρασία είναι ασυνήθιστη και μπορεί να υποδηλώνει νόσο COVID-19 ή άλλη λοίμωξη.
Μια ασυνήθιστη παρενέργεια είναι η λεμφαδενοπάθεια.
Η ανάπαυση και η λήψη κανονικής δόσης παρακεταμόλης βοηθούν να αισθανθεί κάποιος καλύτερα.
Τα συμπτώματα από τις παρενέργειες συνήθως διαρκούν λιγότερο από μία εβδομάδα.
Ήπια συμπτώματα μετά τη πρώτη δόση, δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό με δεύτερη δόση, που είναι αναγκαία για την καλύτερη προστασία έναντι του ιού.

-Επίσης τονίζει ο ΕΟΔΥ ότι ο εμβολιασμός ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός.

-Ακόμα δεν είναι σαφές αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

-Με τη χορήγηση της άδειας ενός εμβολίου, έχουμε πληροφορίες μόνο για τη διάρκεια της ανοσίας για όσο διάστημα διαρκούν οι κλινικές δοκιμές.
Για παράδειγμα, αν τα πρώτα άτομα στη μελέτη εμβολιάστηκαν τον Ιούλιο 2020 και το εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας τον Δεκέμβριο του 2020, θα έχουμε πληροφορίες μόνο για την ανοσολογική απόκριση έως και 5 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

-Τα εμβόλια δεν είναι για όλους.
Οι κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια αφορούν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες και δεν γίνονται εξ αρχής για όλες.

-Ακόμη δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά
Τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών προτού χορηγηθούν σε αυτήν την ομάδα.

-Μόνο ένας εμβολιασμός δεν φθάνει.
Θα πρέπει να είναι έτοιμος για τον προγραμματισμό της χορήγησης της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 21-28 ημέρες ανάλογα με το χορηγηθέν εμβόλιο.
Είναι σημαντικό να εμβολιαστεί κάποιος και με τις δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου για να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή προστασία.
 
Τα ερωτήματα για την υγεία, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική είναι πολλά και απαιτούνται απαντήσεις... το επικοινωνιακό show δεν θα μας οδηγήσει μακριά... θα ξεθωριάσει γρήγορα
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης