Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικός οδηγός Ελευθέρων επαγγελματιών: Κερδισμένοι και χαμένοι από την αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι 31/1/2021

Ασφαλιστικός οδηγός Ελευθέρων επαγγελματιών: Κερδισμένοι και χαμένοι από την αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας μέχρι 31/1/2021
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν την τρέχουσα ασφαλιστική εισφορά της κατηγορίας που είναι ενταγμένοι και μέχρι 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να επιλέξουν αν θα παραμείνουν στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία.
Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το 2021, ενώ οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση θα παραμείνουν για το έτος 2021 στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.
Έμμισθοι δικηγόροι (μετακλητοί, ειδικοί συνεργάτες, καθηγητές κλπ.) επιλέγουν υποχρεωτικά, δηλώνοντας παράλληλα (με κλικ στην επιλογή Δηλώνω ότι έχω παράλληλη μισθωτή απασχόληση). (Λεπτομέρειες κατωτέρω στο οικείο κεφάλαιο).
Έμμισθοι οι οποίοι έχουν ήδη από πέρσι επιλέξει και δηλώσει την παράλληλη ασφάλιση δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν και πάλι, αν και καλό είναι να δηλωθεί η παράλληλη.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή ως προς την επικουρική και πρόνοια θα πρέπει να συμπίπτει με αυτήν που έχουν δηλώσει ήδη στον εντολέα τους.
Image
Image

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται, επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10 ευρώ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2 ευρώ.
Με το νέο σύστημα η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη.  Ειδικά από την 3η ασφαλιστική κατηγορία η ανταποδοτικότητα αυξάνεται ακόμα περισσότερο καθώς  η εισφορά του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης παραμένει σταθερή.
Οι ασφαλιστικές κατηγορίες -και στις δύο περιπτώσεις- περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων  Σύνταξης  και  Υγείας.  Με  τις   ασφαλιστικές   εισφορές   συνεισπράττονται, επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2 ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση  

Πλέον έμμισθοι δικηγόροι με αποδοχές 935 ευρώ (και νέοι έμμισθοι πενταετίας με αποδοχές 740 ευρώ) απαλλάσσονται πλήρως από το ειδοποιητήριο. Έμμισθοι δικηγόροι και λοιποί εξομοιούμενοι (ειδικοί συνεργάτες, καθηγητές, αμειβόμενοι με ΤΠΥ, μετακλητοί κλπ.) που ασκούν παράλληλα και ελεύθερη δικηγορία οφείλουν να επιλέξουν Ασφαλιστική Κατηγορία.
Έμμισθος δικηγόρος που δεν επιθυμεί να καταβάλλει επιπλέον εισφορές με ειδοποιητήριο (πλην των 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ όπου απαιτείται) δηλώνει την υποχρεωτική για μας 2η Α.Κ. των 252 ευρώ. Αν και εφόσον την υπερκαλύπτει από τις εισφορές (δικηγόρου και εντολέα) λαμβάνει ειδοποιητήριο μηδενικών εισφορών υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας. Έμμισθος δικηγόρος νέος πενταετίας δηλώνει την ειδική κατηγορία των 126 ευρώ αντιστοίχως.
Έμμισθος δικηγόρος με αποδοχές μικτές 2.500 ευρώ και άνω καλύπτει ή υπερκαλύπτει την ανώτατη Α.Κ. οπότε ακόμη και αν την επιλέξει πρακτικά θα λάβει μηδενικό ειδοποιητήριο. Συνιστάται προς αποφυγή λαθών κατά την πρώτη εφαρμογή, η επιλογή της υποχρεωτικής 2ης Α.Κ. ώστε να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες χρεώσεις, λόγω της ελλιπούς επικοινωνίας των συστημάτων του ΕΦΚΑ σε πραγματικό χρόνο.
Έμμισθοι δικηγόροι με κλειστά βιβλία δεν επιλέγουν, ενώ λογικά το σύστημα δεν θα τους παρέχει αντίστοιχη επιλογή.
Οδηγίες για παράλληλα έμμισθους ασφαλισμένους
Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
Ποια κατηγορία είναι η πιο συμφέρουσα
Στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων θα επιλέξει ή θα καταταγεί αυτόματα (δια της μη επιλογής) στην υποχρεωτική 1η ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ (+10 ευρώ ΟΑΕΔ). Υπάρχει όμως και μια μερίδα ασφαλισμένων που την απασχολεί ποια ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει.
Ο κύριος λόγος που μας ενδιαφέρει η επιλογή της κατάλληλης Α.Κ. είναι η κύρια σύνταξη που θα λάβουμε. Φυσικά, λόγω της τελικής αναξιοπιστίας του συστήματος (τεράστιες αλλαγές επί σειρά ετών), είναι δύσκολη η πρόβλεψη και η επιλογή. Αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια προσπάθεια.
Επίσης ο ασφαλισμένος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τα συνολικά του έσοδα από τη δικηγορία, τα γραμμάτια προκαταβολής εισφορών καθώς και τις λοιπές υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων και αυτές του ΕΤΕΑΕΠ που ανέρχονται σε 42 ευρώ το μήνα για επικουρική και 26 ευρώ πρόνοια (εφάπαξ) καθώς και τα αναδρομικά που θα καλείται να πληρώσει μέχρι και το 2021.
Θα πρέπει να επαναλάβουμε πως δεν αλλάζει το καθεστώς των κυρίων συντάξεων (πλην των ποσοστών αναπλήρωσης) και έτσι η κύρια σύνταξη αποτελείται από το σύνολο δύο τμημάτων, ήτοι της εθνικής (384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης) και της ανταποδοτικής, η οποία υπολογίζεται με βάση της καταβληθείσες εισφορές από 1.1.2002 έως και την έξοδο από την ασφάλιση, υπολογιζόμενες με ένα ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΝΑ Α.Κ.
Επειδή σύντομα θα κληθούμε όλοι να επιλέξουμε ασφαλιστικές κατηγορίες, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ασφάλισή της. Για το σκοπό αυτό φτιάξαμε έναν πίνακα που επεξηγεί τι συντάξεις δίνει κάθε ασφαλιστική κατηγορία, ποια η διαφορά μεταξύ των συντάξεων ανά α.κ. (σε παρένθεση) και το συνολικό ποσόν που θα έχουμε εκταμιεύσει κατά το χρόνο υπολογισμού της σύνταξης (μπλε στήλες).
Image
Οι υπολογισμοί αφορούν ασφαλισμένο που διατηρεί την ίδια ασφαλιστική κατηγορία σε όλη τη διάρκεια της ασφάλισης, ενώ δεν προστίθενται τυχόν αυξήσεις του δείκτη τιμών καταναλωτή. Στο ποσόν της σύνταξης περιλαμβάνεται το σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης